Zpátky do normálu
RSS

Zpátky do normálu

VIDLÁK
Přátelé, po zdivočelém víkendu a začátku týdne jsme se vlastně vůbec nedostali k běžné agendě. Svět nezajímají drobné půtky v Kotlince, jede si dál svým tempem a mění se nám přímo před očima. Není nic staršího než včerejší zprávy a my jsme pěkně pozadu. Takže to zkusíme napravit. Projdeme si pár zpráv, které dle mého soudy stojí za komentář.

Na začátek si nemohu nechat ujít naší prezidentskou kandidátku Danušku Nerudovou , která nám řekla, že je mladá a krásná a to je její největší hendikep…. Já jsem tu sice napsal, že ty volby asi vyhraje, protože Babišovi bude pro druhé kolo chybět malé procentíčko hlasů, které si rozeberou Bašta s Rohanovou, ale když Danuši slyším mluvit, tak bych řekl, že Andrejko se bez alternativy docela dobře obejde i tak. Já vím, že když dělá nepřítel chybu, nemá se rušit, ale mně to prostě nedá. Celý úspěch všech prezidentských Čapuší vždycky spočíval v tom, že mlčely jako pěna. Minimálně do voleb. Pak už to bylo jedno.
V případě Nerudové vlastně sledujeme ani ne tak její souboj s ostatními kandidáty, protože o to se starají naše mééédia, která to dělají za ní . Ovšem Danuše nám zvládá válčit s jejím vlastním marketingovým týmem. Oni jí vždycky pěkně nasvítí, načešou, někde jí vystrčí, napíší za ní všechna ta moudra, jako že stát má být solidární, podnikatelé hodní a lid poslušný… ale ona se jim tu a tam utrhne z řetězu a prohlásí tak velkou blbost, že má majnstrým velký problém to vymlčet. Obzvlášť v dnešní době, kdy se nám radikalizují ti dole a našli způsob, jak spolu komunikovat.
Když už jsme u toho majnstrýmového mlčení … zajisté jste zaregistrovali tento text:
MV nechalo vypracovat studii o radikalizaci obyvatel ČR. Zkráceně asi takto: Do 10% nespokojených občanů se tomu neoficiálně říká „hlasitá menšina“. Problém nastává ve chvíli, kdy se zradikalizuje více než oněch 10%. ČR dle studie tuto hranici překročila, pohybuje se okolo 15%, což je už, cituji: „pro stávající systém extrémě nebezpezpečné“. Říká se tomu „efekt sněhové koule“.Čtěte pozorně, doporučená opatření:Podpora opatření, která omezují šíření dezinformací na úrovni detekce jejich zdrojů a účinného omezení jejich dosahu. (V maximální možné míře blokovat subjekty s vysokým dosahem pod jakoukoliv záminkou).Podpora strategické komunikace na úrovni maximálního posílení centrální jednotky stratcom při úřadu vlády, skutečné meziresortní koordinace.Spolupráce na předchozím s analyticky a technologicky disponovanými partnery, kteří dokáží zvýšit efektivitu digitální komunikace vůči radikalizací ohroženým částem společnosti. (Dehonestovat subjekty, včlenit do „vlastenecké scény“ provokatéry, v krajních případech subjekty exemplárně potrestat.Posílit bezpečtnostní složky (PČR, AČR) motivovat je zvýšením mezd a zajistit maximální kontrolu osob ve složkách „nebezpečných, sympatizujících s radikály.Ve zprávě se dále zabývají protestem 3.9.22. Citace: „Počet lidí není důležitý, extremním problémem je „spolupráce“ zatím dosud nespolupracujích stran, hnutí, osobností. Doporučení: Rozdělit zůčastněné, zaměřit se především na TRIKOLORA, KSČM, SPD a další. Stejně tak se zaměřit na lidí spojené s antivaxerskou kampaní během covidu atp.Souhrn: Vzhledem k dalšímu (novoročnímu) zdrařování potravin, PHM, energií a produktů s tímto souvisejících lze očekávat sociální bouře. Doporučení: Vydat vyjádření ke stavu a (ne)dostatku energií, zavést omezení používání osobních automobilů, zavést omezení při odběru el.energie a plynu, v krajním případě vyhlásit stav nouze a zabránit tímto veřejným protestům. Viz doporučení vydaná vládou při lokdownech způsobených pandemií Covid-19.Doporučuji toto předat v co největší míře dál. FB, Instagram, Twitter. Vláda se bojí a místo toho, aby řešila problém s cenami, řeší jak zabránit povstání národa. Mimochodem, ti Ukrajinci, co se tu cvičí, to není náhoda. Přeberte si to sami.
Našel jsem to na fejsbůku… Cemper… nemohl by ses na to kouknout? Docela bych si přál, aby to byla jen dezinformace….
Jak vidíte, ono nám to sjednocování přes všechny problémy docela jde. Minimálně u Rakušana na ministerstvu z toho mají docela vítr. Bojí se přesně toho, o čem mluvím pořád dokolečka. Že by různé subjekty, které nemají úplně stejné zájmy a cíle, mohly spolupracovat. Navíc se ukazuje, že jsme schopni se domlouvat svými mediálními kanály a cestičkami. Kdo má zájem hledat, ten si nás už najde. A jak jsem mohl vidět na vlastní oči – lidi se začínají nečekaně domlouvat i mimo sociální sítě pěkně postaru. Pomocí návštěv.
Některé věci jsou nevratné. Můžete sice zablokovat některé weby, můžete mezi alternativu vnést zmatek , můžete se pokusit snižovat dosah, ale ono už je zřejmě pozdě. Museli by vypnout internet, na což stejně nemají nástroje. Lidi si už stejně budou myslet svoje a pokud jim blogera zablokují, tak ho budou hledat, dokud ho nenajdou. Od chvíle, kdy se uživatelé naučili, že zajímavý obsah na fejsbůku nemají jen sdílet, ale kopírovat k sobě, tak je jakékoliv mazání vysloveně kontraproduktivní.
Tohle všechno se stalo už někdy dřív. Možná za covidu. To byla taková doba, kdy informace byly totéž co dezinformace a naopak. To byla doba, kdy se na počítači naučili i tací, kteří ho do té doby k životu nepotřebovali. A ti, co ho potřebovali, ti surfovali po internetu ve snaze se dopracovat k použitelným informacím. Možná bychom měli mít Prymulu i ministra Blatníka za ty lockdowny rádi – to oni povzbudili prostý lid, aby si našel jiné zdroje.
Nebýt té války na Ukrajině, asi by se z toho ještě vláda dostala. Přesně podle naznačené taktiky. Infiltrovat, nasadit provokatéry, posílit bezpečnostní složky, zvednout jim platy a motivační bonusy… ale jak to chcete dělat, když vám váš velký bratr nařizuje, poslat zbraně i prachy tam na východ, že?
My nemáme světovou rezervní měnu a koruna není moc rozšířené platidlo. Když to přeženete s půjčováním, špatně to dopadne. Jak máte zvyšovat platy policajtům, aby přišli mlátit na Václavák svoje mámy, když všechny peníze musejí jít na Ukrajinu? Jak chcete vysvětlit vojákům, že jejich tátové jsou nepřátelé státu, když je jejich plukovníci a generálové šikanovali za covid a nutili je do očkování dost nevybíravými způsoby?
V této chvíli se vláda víc „bojí“ svého transatlantického bratra než svého vlastního obyvatelstva. Možná věří, že to dokáží nějak zastavit. Ale nedokáží. Protože demokracie zastavovala všechny protesty plnou ledničkou… To byl nejlepší pacifikační prostředek. Máš jídlo, máš střechu nad hlavou, jeď na dovolenou… a drž hubu. Nestarej se, jestli bombardujeme Jugoslávii, vtrháváme do Afghanistánu a hledáme v Iráku neexistující chemické zbraně. Nestarej se, běž do kina, koukej na debilní filmy, neangažuj se.
Teď, když nám elektřina zdražila nejvíc v Evropě (a samozřejmě to vůbec nikoho nepostihuje, nikomu to nevadí a nikdo není odpojen), jídlo zdražilo skoro na dvojnásobek a všechno ostatní také, tak nám to materiální držhubné jaksi skončilo. Možná napořád. Když začíná být zle, lidi se prostě pídí, co se děje a zajdou i tam, kam by jindy nevlezli.
Já bych se nedivil, kdyby tam na Západě už pěkně tahali za brzdu. I když jsme pořád jen kolonie druhého řádu, z nějakého důvodu se tu nemáme úplně špatně a rozdíly mezi chudými a bohatými jsou sice velké, ale na západ od nás jsou mnohem větší. Oni tam mají také problémy. Také se jim tam srocují davy, také tam mají různé podloudné komunikační kanály a dokonce tam mají i statečné novináře, co se nebojí mluvit proti vládě. I v Německu či Francii začíná být hůř a i tam se lidé ptají, kde se stala chyba. Také tam vlády najednou nemají, čím je umlčet. Všichni ti Scholzové a Macronové z toho mají hlavu v pejru a i když také musejí poslouchat svého zámořského bratra, nejsou v jeho řiti zaraženi tak hluboko. Pamatují dobu, kdy Evropa byla hogo fogo a v Americe běhali bizoni. A tak vypouštějí balónky o zárukách Rusku a vymýšlejí, jak z toho ven. Nota bene, když jim jejich demokratičtí kamarádi rozbili Nordstrým. My se možná nikdy nedozvíme, kdo to odpálil, ale Scholz to ví moc dobře.
Proto mě úplně nepřekvapuje, že i Zelenský začíná mluvit o mírovém summitu. Jestli je pravda, že Rusové nahospodařili další velkou armádu a připravují ji k novému útoku, jestli je pravda, že ukrajinská národní banka musí „tisknout“ peníze, aby mohla vyplatit předchozí půjčky, jestli je pravda, že ukrajinští oligarchové vyvážejí tamní obilí za směšné ceny, jen aby za to dostali valuty, jestli je pravda, že sklady munice jsou na Západě už prázdné, tak je nejvyšší čas to nějak ukončit.
Ale také je pravda, že kolektivní Biden zatím žádné velké problémy nemá. U nich v Americe je svět ještě přiměřeně v pořádku, zboží levné a měna pevná. Nenechte se mýlit, konec dolaru ještě dlouho nenastane. Bez ohledu na to, jestli Rusko zvítězí, či nikoliv, každé prodloužení války znamená, že Rusko zase nevybuduje námořní síly. Kolik dolarů mají Američané na tento účel připravených? Lidí na obětování je k dispozici ještě víc než dost.
Podobně to vidí Poláci i Britové… Tyhle tři státy udělaly pro kvalitní válku na Ukrajině podstatně víc, než zbytek EU dohromady.
Přemýšlím, co uvidíme dřív… jestli snahu o mír nebo ruský útok… O ukrajinských ofenzívách se nějak úplně mluvit přestalo. Dokonce i Ukrajinci s tím přestali. Zato se nějak příliš často mluví o velkých ztrátách u Bachmutu…
Do toho pak slyšíme, s jakými poctami přijali v Saúdské Arábii Sitting Pinga a že podepsali celou řadu obchodních dohod za velké peníze. A nedozvěděli jsme se nic o tom, co si hoši řekli v zákulisí, co podepsali potají a nebo vůbec nepodepsali, jen ústně domluvili. A nic.. ticho. Žádná americká reakce.
Co se nám to děje ve světě? Fakt jsme už před vítězstvím, po kterém bude následovat plyn skoro zdarma? Nebo jsme přesně tam, kde jsme byli 24. února? Je takové ticho před bouří. Mrazivé ticho.
Kolikže ještě máme v zásobnících plynu?
 
Vidlák
The post Zpátky do normálu first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden