V Peru byl vyhlášen výjimečný stav a nasazena armáda
RSS

V Peru byl vyhlášen výjimečný stav a nasazena armáda

Peruánský prezident byl odstaven od moci a uvězněn několik hodin poté, co se minulý týden pokusil uzavřít kongres a převzít mimořádné pravomoci. (Foto: Twitter)







Vláda v Peru vyhlásila kvůli protestům proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla na 30 dní výjimečný stav a nasadila armádu v ulicích.



You don’t understand, this is different: In Peru, new (pro-American) authorities threw an army against the people Once Western countries forbade Yanukovych to even think about involving the army in the suppression of the Maidan in 2013-14. pic.twitter.com/anAxJFAN03 — Real Libyan (@real__libyan) December 14, 2022 Politický chaos se přenesl do ulic a vyvolal sociální nepokoje. Do soboty nová peruánská prezidentka Dina Boluarteová sestavila umírněný kabinet, aby uklidnila obavy, ale politické a sociální nepokoje se přenesly i do nového týdne.



V jihoamerické zemi rostou obavy, že nestabilita by mohla vyvolat narušení obchodu v hlavních přístavech. Agentura Bloomberg v pondělí vydala zprávu nazvanou „Politické nepokoje v Peru ohrožují globální dodávky ovoce“.



Peruánský obchod s ovocem s USA se v posledních sedmi letech dramaticky zvýšil. Ovoce, jako jsou borůvky a hrozny z této jihoamerické země, končí na pultech supermarketů v USA. Jakékoli narušení by mohlo ovlivnit ceny nebo způsobit nedostatek.



David Magana z Rabobank International však v rozhovoru pro agenturu Bloomberg hovořil o peruánském obchodu s ovocem uprostřed všeho chaosu. Řekl:



„Peruánský ovocnářský průmysl se navzdory politické nestabilitě stal exportní velmocí.“



Davy lidí zablokovaly minulý týden dálnice a narušily dopravní síť v několika metropolitních oblastech. Eskalace politických a sociálních nepokojů nabrala na obrátkách, když protivládní demonstranti v pondělí zablokovali silnice a vtrhli na mezinárodní letiště.



O zablokování velkých námořních přístavů nebyla zmínka, ale lze předpokládat, že některé dopravní sítě se v důsledku chaosu potýkají s úzkými místy.



Here’s the current heat map of protests/roadblocks in #Peru . Most are demanding new general elections following the power grab and fall of the Castillo government. pic.twitter.com/89QJoKqIzP — TechLibre (@NTechlibre) December 12, 2022 Zdroj: bloomberg.com
Článek V Peru byl vyhlášen výjimečný stav a nasazena armáda se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden