Levicí ovládaný Berlín vyhověl soudními příkazu zopakovat volby kvůli chybám
RSS

Levicí ovládaný Berlín vyhověl soudními příkazu zopakovat volby kvůli chybám

BERLIN (AP) – Město Berlín v neděli provedlo soudně nařízené opakování voleb z doby chaotických zemských voleb roku 2021, které byly zamořeny spoustou průšvihů v mnoha volebních střediscích, které vedly k hodiny trvajícím frontám v některých střediscích, spotřebování volebních lístků nebo je obdrželi pro nesprávný okrsek.
Berlíňané jsou už dlouho frustrovaní notoricky nefunkčním provozováním německé metropole, které už roky popírá klišé o německé efektivnosti, a z tohoto města to udělalo pro zbytek země terč posměchu.
Ústavní soud Berlína, jednoho ze tří německých měst, které je rovněž spolkovou zemí s vlastní justicí, prohlásil v listopadu původní volby za neplatné. V prohlášení se uvádí, že částečné zopakování by nestačilo „kvůli ohromnému počtu a závažnosti volebních pochybení.“
Rozhodnutí přichází po stížnostech několika politických stran a správních orgánů na volby městských zákonodárců z 26. září 2021.
Toho roku vedl Berlín čtvery volby: zemské volby, volby do 12 okresních radnic města, německé celonárodní volby a místní referendum. K logistickým potížím přispěl i Berlínský maratón organizovaný ve stejný den.
Před mnoha volebními středisky se vytvořily dlouhé fronty, jelikož voličům se nedostávalo dalších volebních lístků. Některým volebním střediskům během dne došly hlasovací lístky a další dostaly lístky s nesprávným okresem, což vedlo k ohromnému počtu neplatných hlasů.
Další problém byl ten, že volby měly skončit v 18 h, ale voličům v té době čekajícím ve frontách dovolili vhazovat své lístky ještě v době, když už byly veřejně známé odchodové průzkumy z voleb.
Novou starostkou Berlína byla roku 2021 zvolena Francizska Giffrey patřící k Sociálním demokratům Olafa Schoze a ta město vedla v levicové koalici tří stran. Tato 44letá starostka teď bude na starostku kandidovat zase.
Vrcholným kandidátem strany Zelených je senátorka za Životní prostředí a mobilitu Bettina Jarasch. Za Stranu levice kandiduje senátor pro kulturu Klaus Lederer, oba jsou v současnosti partnery Giffey.
Vrcholným kandidátem centro-pravicové Křesťanskodemokratické unie je Kai Wegner, který teď vede v průzkumech.
Křesťanští demokraté v nedávných průzkumech před Sociálními demokraty a Zelenými vedli, kdy značnou část hlasů dostanou i další strany.
Odhady z průzkumů nechávají otázku, kdo bude příštím berlínským starostou otevřenou, jelikož je možná řada různých koalic.
Jednou z nejpalčivějších otázek je trh bydlení ve městě. Rostoucí nájmy a nedostatek bytů činí z dostupného bydlení ve středu města pro mnoho rodiny ze střední třídy nemožnou věc.
Berlín by se také rád dočkal skoncování s určitými útrapami tohoto města.
Jednou z otázek zvláště cenících zuby je zpožděné otevření městského letiště a téměř nemožné podání ohlášky ke sňatku v městských úřadech, registrace po změně bydliště nebo žádosti o pas.
Školský systém města je notoricky neblaze proslulý zchátralými budovami a žáky, kteří se řadí na dno v národním skóre, pokud jde o čtení, matematiku a další předměty.
Ale přes všechny stížnosti 3,6 milionu obyvatel města své město také miluje, když je chváleno pro svou toleranci, bující kulturu a noční podniky i pro svou diverzitu.
Podle německé tiskové agentury DPA je k účasti na opakování voleb způsobilých 2,4 milionu lidí.
„Doufejme, že dnes bude celý ten proces fungovat,“ řekla v neděli ráno Associated Press penzistka Margot Hoffman, která vhodila svůj hlas v městském okresu Charlottenburg.
26letý dobrovolný člen volební komise René Shoenmann byl optimistický, že tentokrát proběhnou volby organizovaněji.
„Není tu velký dav a také se to snadněji řídí,“ řekl Schoenemann. „Takže když můžete říci, že opakovaní voleb je hloupost, tak tentokrát je to lépe připraveno a cítíme se daleko příjemněji než při posledních volbách.“
Náhledový obrázek: Sean Gallup/Getty Images BREITBART LONDON
12 Feb 2023
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2023/02/12/left-run-berlin-holds-court-ordered-election-re-run-due-to-errors/


Nejčtenější za týden