Německo ohrožuje dlouhodobé dodávky energií Maďarsku blokováním projektu jaderného reaktoru
RSS

Německo ohrožuje dlouhodobé dodávky energií Maďarsku blokováním projektu jaderného reaktoru

„To lze kvalifikovat jako útok na naši suverenitu, jelikož bezpečnost dodávek energií je záležitostí suverenity.“
Náhledový obrázek: Maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó se svým francouzským protějškem Catherine Colonna v Paříži. (Facebook)
Německo přistoupilo k akcím, aby bránilo dodávkám energie pro Maďarsko tím, že brání německému konglomerátu Siemens v dodávkách systémů potřebných k přestavbě pro Maďarsko kriticky důležité jaderné elektrárny Paks, čímž této zemi dlouhodobě ohrožuje energetickou bezpečnost, řekl maďarský ministr zahraničí.
Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý řekl, že je politováníhodné, když určití ministři v německé vládě blokují účast Siemens Enegy v účasti na jaderné elektrárně Paks. Szijjártó zdůraznil, že každá země může sestavit svůj energetický mix tak, jak jí to diktují její národní zájmy.
„Německo nyní zpochybňuje naše právo to činit a svým rozhodnutím to blokovat ohrožují naši dlouhodobou energetickou bezpečnost, což je nepřijatelné,“ řekl. Szijjártó svůj komentář pronesl po schůzce s francouzskou ministryní energetiky Catherine Colonna v Paříži.
„To lze kvalifikovat jako útok na naši suverenitu, jelikož bezpečnost dodávek energie je záležitost suverenity,“ řekl Szijjarto.
Maďarský ministr zahraničí uvedl, že německo-francouzské konsorcium má podle smlouvy dodat pro nové jaderné reaktorové bloky Paks řídicí systém a ač Paříž už nezbytné licence zaručila, tak to Berlín zatím neudělal. Rovněž o přístupu Francie k této záležitosti mluvil jako o „pragmatickém“, zatímco německá vláda „dále blokuje dodávky ovládacího systému Siemens Energy“, které se Siemens v podepsané smlouvě zavázal dodat.
Maďarsko chce rozšířit své jaderné energetické kapacity za pomoci ruského Rosatomu, který se zavázal postavit dva 1,2 gigawattové reaktory VVER. Závislost této země při výrobě jaderné energie na Rusku se stala ohniskem sporu s ostatními zeměmi.
Szijjártó též řekl, že ač spolu Maďarsko s Francií stále nesouhlasí ohledně nejlepšího dosažení míru na Ukrajině, tak jsou jednotní v prosazování využití jaderné energie v Evropě, uvedl maďarský zpravodajský kanál Magyar Nemzet. Uvedl, že obě země úspěšně v Evropské unii společně bojovaly za uznání jaderné energie jako trvale udržitelné.
Dodal, že Maďarsko s Francií pracují na různých plánech s francouzskou společností Framatome, aby zajistily, že pokud německá u svého „neospravedlnitelného“ postoje zůstane, tak to projekt nezpozdí.
Ministr se rovněž dotkl záležitosti bezpečnosti v Africe, kdy řekl, že jak Budapešť, tak Paříž jsou toho názoru, že skutečným startovním bodem pro bezpečnost v Evropě je Afrika.
„Ochrana Evropy, která bojuje proti terorismu a za prevenci migrace, musí začít v Africe. Jsme připraveni sehrát vojenskou roli spolu s Francií pomocí Francii ve společné misi, jako jsme to dělali v Mali,“ řekl.
February 15, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  JOHN CODY

Cenový šok teprve začíná, německý průmysl platí za energie o 40% více než před energetickou krizí

‚Nejsme ve válce s nikým,‘ odmítá Maďarsko německé tvrzení, že Evropa je ve válce s Ruskem

Německo je v bodu zvratu k pádu do de-industrializace, říká předseda Stihl

Německé ocelárně Krupp Mannesmann hrozí krach kvůli nákladům financování zelených energií
Zdroj: https://rmx.news/hungary/germany-is-threatening-hungarys-long-term-energy-supply-by-blocking-nuclear-reactor-project/


Nejčtenější za týden