Ukrajinský válečný chaos stál Německo loni přes 100 miliard dolarů
RSS

Ukrajinský válečný chaos stál Německo loni přes 100 miliard dolarů

Německo v důsledku chaosu vyvolaného Ukrajinskou válkou přišlo o více než 100 miliard $, řekl šéf významného ekonomického výzkumného institutu této země.
Marcel Fratzscher, který slouží jako prezident Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW), řekl, že německé hospodářství nakonec přišlo v důsledku Ukrajinské války zatím přes 100 miliard $.
Zvláštní důraz tento činitel kladl na chmurnou energetickou situaci země pomocí čísel o probíhajícím nedostatku zemního plynu, který má obzvláště negativní dopady na německý průmysl.
Fratzscher v rozhovoru pro Rheinische Post řekl, že dopady, jaké ta krize má na průmysl země, přišly Německo draho, kdy těmto novinám říká, že nedostatky dodávek stály tento členský stát EU zhruba 107 miliard $ hospodářského produktu.
„Ukrajinská válka a s ní spojená exploze nákladů na energii stála v roce 2022 Německo skoro 2,5 procenta hospodářského produktu čili 100 miliardy eur,“ tvrdil.
„Německo ta krize ekonomicky postihla více, protože bylo závislejší na ruské energii, má vysoký podíl energeticky náročného průmyslu a je nesmírně závislé na exportu a na globálních dodavatelských řetězcích,“ dodával k tomu.
Fratzscher se uchýlil i k poukazům, že v nadcházejících letech se situace bude jen zhoršovat, kdy tento ekonom předpovídá, že důsledky Ukrajinské války budou mít na Německou ekonomiku v průběhu času čím dál větší dopad.
Tato hodnocení jsou zjevně v souladu s jinými nedávnými předpověďmi o krátkodobém výhledu na hospodářskou budoucnost země.
Ač se činitelé jak v Německu, tak v EU pokouší nad touto krizí tvářit směle – dokonce zachází tak daleko, že poukazují, že země letos zrovna těsně vyvázla z recese, tak taková předpověď teď vypadá značně pochybně.
Podle zprávy, kterou v pondělí vydal Der Spiegel, německá centrální banka Bundesbank zemi teď ve skutečnosti pro toto čtvrtletí předpovídá propad do recese, neboť hospodářství pořád ochabuje.
„Ekonomický produkt v prvním čtvrtletí 2023 bude nejspíš nižší než v předchozím kvartále,“ uvedla údajně centrální banka. Takový propad hospodářským poklesem Německa poznamená i druhé čtvrtletí.
Banka rovněž ledovou sprchou zpražila představy, že ekonomika by se mohla později letos přeci jen zotavit, kdy říká, že takový odraz je sice možný, neexistuje ale žádný doklad na podporu toho, že k tomu dojde.
„Situace by se mohla v průběhu roku pomalu sebrat,“ řekl. „Avšak žádné významné zlepšení není v dohledu.“
Tato instituce očekává, že Německo letos celkově zažije negativní růst, kdy rovněž čeká, že vláda s příchodem dalšího roku zastaví zvyšování deficitu.
Začátek formuláře
Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images
PETER CADDLE
20 Feb 2023

Válka navždy? Německý kancléř říká, že Západ se musí připravit na ‚dlouhou válku‘ proti Rusku

Cenový šok teprve začíná, německý průmysl platí za energie o 40% více než před energetickou krizí

Německo je v bodu zvratu k pádu do de-industrializace, říká předseda Stihl

Německé ocelárně Krupp Mannesmann hrozí krach kvůli nákladům financování zelených energií
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2023/02/20/ukraine-war-chaos-saw-germany-lose-over-100-billion-in-2022/


Nejčtenější za týden