Kanálem, ale s hlavou vztyčenou
RSS

Kanálem, ale s hlavou vztyčenou

ŠTĚPÁN CHÁB
V České (pánbu ví, jestli vůbec) televizi se řeší šikana. První ji odstonal Marek Wollner, který byl na společenském žebříčku sešplhán na Forum 24 mezi další vyhraněné propagandisty vlády Petra Fialy. Další ve frontě na očistec je Nora Fridrichová, zástupkyně něžného pohlaví, jejíž vedení bylo provázené zvracením ze stresu a strachem, jak pravili její bývalí podřízení. Což je prostředí pro tvůrčí práci jako dělané.

„Všichni chodili do práce, na poradu, a bylo jim špatně z toho, co bude. Normálně jsme ráno před prací zvracely,“ prohlásily dvě bývalé podřízené Nory Fridrichové. „Bez jejího schválení nic nejde. Což je docela blbé, když čekáte na schválení scénáře, který je už třeba dvě nebo tři hodiny napsaný, a ona si dělá nákupy na Rohlíku nebo si píše něco na Facebooku,“ řekl zase jeden z jejích bývalých kolegů. Ten bez zvracení, ale očividně s nervy v kýblu.
Jak to celé začalo? To se takhle jednou v prosinci po ránu ve Fridrichové hnulo svědomí a rozhodla se naprášit Wollnera za jeho šikanu podřízených. Na to šachista Wollner reagoval prozaicky a po jejich. Udal Fridrichovou za totéž a tamtéž. Wollnera kauza vyklopila z křesla, skončil, chudák, na Foru24. Pod Fridrichovou se houpe nyní a jsem si jistý, že Wollner a s ním spřažení a ještě zaměstnaní židličku Fridrichové rádi rozhoupou ještě víc.
Neustojí to Fridrichová a nalezneme ji za pár týdnů v nějaké jiné progresivně zarputilé redakci? Zní to pravděpodobně. Tvrzení jsou na stole, svědci už se mediálně vyjádřili, Wollner už si mne ruce. Kultura naší veřejnoprávní novinářské scény čeká na ocenění Oscary. Jen jedna osoba mi tam chybí. Václav Moravec, trojka do té naší veřejnoprávní vitráže s hlídacími psy demokracie. Moravec nikoho nešikanoval? Nenutil podřízené mňoukat? Opravdu nikoho nekopl ani do kotníku? Nevěřím. Šťárejte víc.
Je ovšem dost dobře možné, i když ne moc pravděpodobné, že jsme svědky ne nutně šikany, ale nástupu generace sněhových vloček. Kdy Fridrichová byla prostě doslova vostrá vedoucí, což mohlo být ku prospěchu věci. Jen nově nabraní zaměstnanci prostě nezvládli tlak, který na ně vyvíjela. Mělo by se to brát v potaz. Mladí študovaní totiž často vychází ze škol s naivními představami, že pro ně je v prostoru přichystaná pozice jako v Google kancelářích. S fotbálkem, saunou, tělocvičnou a relaxační místností s chlupatými morčaty k pomazlení. Pak narazí na dravé prostředí, kde se nekWoke, ale vyžadují se výsledky, samostatnost a doslova vostrý lokty. Na vrchol to sice dosadí zpravidla jen psychopaty, ale zato ty nejvýkonnější. Někdy jsou i k užitku.
Pravda, ten užitek u Fridrichové není znát. Její politické přesvědčení bohužel, stejně jako u Wollnera, určovalo charakter výběru reportáží jejího pořadu. Kdyby byla Fridrichová nestranná a fackovala to nezávisle na straně a vládě, byla by to velmi výkonná osoba na svém místě. Žel, bylo tam to osobní zaujetí. Pohrdání. Politické přesvědčení. Což z ní dělalo osobu zcela mimo mísu. Navíc osobu, která přinesla České televizi pověst neobjektivního média. Ona, spolu s Wollnerem a Moravcem, jako etalon zaujatosti v České televizi.
Je dobře, že Wollner odešel. I kdyby nic neprovedl a choval se k podřízeným jako hodný dědeček, jeho až do fanatismu dovedená zaujatost byla toxická. Na Foru24 jen přisedne vrána k vráně, svůj k svému. Bude v soukromém médiu, nemusíme ho platit z koncesionářských poplatků. Tam nechť si je zaujatý jak chce. Stejně toxická je zaujatost Fridrichové. Aby ta vitráž s naším mediálním selháním byla kompletní, tak i zaujatost Moravce. Vím, budou nahrazeni podobnými, ta zaujatost nezmizí, protože je v těchto kruzích považovaná za elitářskou, ale to asi těžko ze dne na den vymýtíme.


Štěpán Cháb, Krajské listy


The post Kanálem, ale s hlavou vztyčenou first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden