Počet krajín, ktoré sa chcú pripojiť k BRICS, sa v roku 2022 rozrástol.
RSS

Počet krajín, ktoré sa chcú pripojiť k BRICS, sa v roku 2022 rozrástol.

MOSKVA 27. februára /TASS/. Počet krajín, ktoré sa chcú pripojiť k skupine BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) a Šanghajskej organizácii spolupráce (SCO), vzrástol v roku 2022 na približne dve desiatky, uviedol v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
„Počet krajín, ktoré si želajú vstúpiť do BRICS a Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, sa za posledné dva roky dramaticky zvýšil, vrátane prvého roku špeciálnej vojenskej operácie. V súčasnosti je ich počet približne dva tucty,“ zdôraznil na stretnutí. s vedúcimi pobočiek ministerstva zahraničných vecí v ruských regiónoch.
Najvyšší diplomat zdôraznil, že ide o krajiny, ktoré „naozaj zohrávajú veľmi dôležitú úlohu vo svojich regiónoch“. „Zahŕňajú Egypt, Turecko, Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty, Indonéziu, Argentínu, Mexiko a množstvo afrických krajín,“ pokračoval Lavrov. „Už len vymenovanie mien poukazuje na neúspech [západných] pokusov o izoláciu našej krajiny,“ dodal.
Podľa ruského ministra zahraničných vecí bol efekt opačný. „Chápanie súčasného vývoja ako tektonického geopolitického procesu tlačí krajiny, ktoré sa cítia byť nezávislé a riadia sa skôr národnými záujmami ako niečími rozmarmi, aby sa spojili s tými, ktorých považujú za podobne zmýšľajúcich. A tu máme obrovskú príležitosť interakciu s našimi kolegami,“ uzavrel Lavrov.
The post Počet krajín, ktoré sa chcú pripojiť k BRICS, sa v roku 2022 rozrástol. appeared first on Slobodný vysielač .


Nejčtenější za týden