Tak už i Tunis
RSS

Tak už i Tunis

LUBOMÍR VYLÍČIL
Lidskoprávní aktivisté, evropská média a další předvoje pokrokového lidstva mají zase nového, čerstvého otloukánka. Tentokrát ovšem velice netradičního – presidenta Tunisu Kaise Saieda. Prý odporného rasistu. Jak to?
Copak se to stalo, že na pranýři progresivistů nestojí nějaký hnusný bělošský supremacista, ale president rozvíjející se, severoafrické demokracie a k tomu ještě muslim? Stačilo málo. V úterý minulého týdne měl pan president projev k Tuniské národní bezpečnostní radě. A dovolil si veřejně pojmenovat jeden z hlavních problémů státu. Migranty. Lidi subsaharského původu, kteří se skrze jeho zemi hrnou na pobřeží Středozemního moře, aby se pokusili přeplavit do Evropy. Část jich přitom v zemi uvízne a chovají se… inu však to znáte ze západní Evropy.
Tunisanům se to velice nelíbí. Černoši (jak se dříve nazývali lidé, kterým se nyní říká osoby subsaharského původu)  tvoří  dnes asi 10-15% tuniské populace. Nikdy nebyli extra oblíbeni, ale prudký nárůst jejich počtů v posledních letech prolomil stavidla mlčení a Tunisané začali vyjadřovat svou nespokojenost poměrně otevřeně.  Podle  reportu tamějších lidskoprávních aktivistů: „Zaznamenali jsme pokusy vyhnat některé migranty z jejich domovů, jiným je bráněno ve využívání veřejné dopravy“ Tedy, přeloženo do běžné řeči, občané přistoupili k bourání nelegálních squatů a brlohů a z autobusů začali vyhánět černé pasažéry…
Facebookem začala  kolovat  velice úspěšná petice požadující „vyhnání kolonie subsaharských migrantů, kteří se usadili v Tunisku“. A řada bývalých i současných politiků najednou najednou ztratila dřívější ostych mluvit o těchto problémech veřejně. Khalifa Chibani, bývalý mluvčí ministerstva vnitra, v rozhovoru pro tuniskou rozhlasovou stanici Diwan FM odsoudil „Afričany, kteří začínají být příliš početní ve městě Sfax“. Bývalý ministr Mabrouk Korchid pak v rádiu IFM pohovořil o riziku „velké výměny“. Tedy že příval černochů má potenciál navždy změnit Tuniskou kulturu, hodnoty a způsob života.
No a teď, v úterý, do toho říznul sám pan president. Ovšem úplně jinak, než byste po zkušenostech z Evropy očekávali. Nevyjádřil rozhořčení, nedal pokyny k represím proti nespokojenému obyvatelstvu, nenařídil vypnout zlé a nenávistné weby. Ne.  Vyzval  oficiální orgány Tunisu „..k naléhavým krokům k zastavení toku subsaharských migrantů do země.“
Ale na tom se rozjetý president nezastavil. V následném oficiálním prohlášení  uvedl , že imigrace je součástí „zločinného plánu na změnu složení demografie země“. Příchod subsaharských migrantů je podle něj součástí spiknutí s cílem oslabit arabskou islámskou identitu státu. „Existuje zločinný plán na změnu demografického složení země v Tunisku a někteří jednotlivci obdrželi velké sumy peněz, aby poskytli pobyt subsaharským migrantům“. Víceméně tak na plná ústa a z oficiálního místa podpořil teorii „velké výměny“, za niž byl svého času tolik perzekuován francouzský spisovatel a politik Eric Zemmour.
Protiútok globalistů se dostavil vzápětí . Za skandování „Ne rasismu“ a s transparenty v podobném duchu  prošly  hned v sobotu (25. února) ulicemi Tunisu stovky demonstrantů. Fakt prý celé stovky. Protest zorganizoval, tak nějak typicky, svaz tuniských novinářů s několika nevládními organizacemi. Abychom si jej zasadili do správné perspektivy, pak si musíme říct, že samotné hlavní město  má  cca 728 000 obyvatel a celá širší aglomerace Tunisu okolo 2,3 milionu. Takže tu zjevně mašírovali pouze místní Člověci v tísni, Forum24, pár lidí z Kliniky a snad i někdo z katedry sociálních studií, mají-li v Tunisu něco takového.
President si však  stojí  za svým. „Nedovolíme, aby se změnilo demografické složení země, a já velmi dobře vím, co říkám,“ prohlásil a dodal, že každý, kdo je v zemi přítomen legálně, se může cítit bezpečně, ale že státní instituce by měly přísně zakročit proti těm, kteří do Tunisu vstoupili nelegálně. Takže mu držme palce a  doufejme, že mu entuziasmus vydrží a nepostihne ho nějaká nehoda, nebo další barevná revoluce.
Proč se o to zajímat? Tunis je daleko a jeho problémy jsou naší realitě vzdáleny nejen geograficky. Ovšem tahle novinka za pozornost opravdu stojí, protože je drobným, ale významným kamínkem, odloupnutým z drolící se stavby globalismu. Hned z několika důvodů. Když bude tuniská policie dostatečně razantně zakročovat proti migrantům, kteří do země pronikli, podaří se zacpat jednu (důležitou) díru, kterou „subsahařané“ do Evropy proudí.
Ještě významnější je ovšem symbolický význam Tuniské změny přístupu k migraci a migrantům . Mnohé jiné země totiž uvidí, že to jde. Že globalistické tabu o nedotknutelnosti všech těch cizích, jiných, odlišných, utlačovaných a marginalizovaných lze prolomit, beztrestně ignorovat a účinně jednat. No a pro nás, Evropany, je tu bonus speciální – další, všem na očích ležící důkaz, že multikulti nefunguje! Obdivuhodná a pokrokáři tolik vyzdvihovaná kultura islámu se nesnese s neméně úžasnou, přínosnou a obohacující kulturou Afriky…
Je tedy na místě otázečka pro politiky. Když už i arabsko-muslimská kultura (tolik protěžovaná progresivisty) říká dost, prrr, stop a konec migraci nekompatibilních, když se začíná bránit a mluví o naředění a změně své demografie, tak co my? My nemáme tradice, kulturu, životní způsob a hodnoty, které by stály za ochranu? Ano, já vím. Ale přece se jim to sype! Nebo alespoň sypat začíná.
The post Tak už i Tunis first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden