Skleníky ve Velké Británii byly uzavřeny kvůli vysokým nákladům na energii, zelenina je na příděl
RSS

Skleníky ve Velké Británii byly uzavřeny kvůli vysokým nákladům na energii, zelenina je na příděl

Ve Velké Británii se již nějakou dobu hovoří o přídělovém systému, který by měl údajně chránit klima. Méně se spotřebuje, méně vyrobí a tím zůstane menší uhlíková stopa.
Ti, kdo věří klimatickým lžím, na to nejspíš naskočí, nicméně zdá se, že zvyknout si budou muset časem všichni. Příležitost k tomu mají již nyní, kdy se stalo mnoho druhů zeleniny v zemi nedostatkovými.
Tentokrát za to může jak již zmíněná klimatická politika, která má značný vliv i na politiku energetickou, ale také stávající sankce, které neničí Rusko, ale Evropu. Britští politici však viní zejména počasí.
Ve Velké Británii nyní ukazuje první obrysy obzvláště depresivní aspekt krize – a předjímá tak to, co se pravděpodobně v blízké budoucnosti stane v jiných evropských zemích: kvůli prudce rostoucím cenám energií je zemědělství likvidováno a čerstvé produkty musí být na příděl.
Vysoké ceny energií ve Velké Británii znamenají, že mnoho zemědělců využívá skleníky k pěstování  plodin jen v omezené míře. Podle zprávy BBC to vede k tomu, že první supermarkety dávají na příděl různé druhy zeleniny. Polní plodiny, jako jsou rajčata, papriky, salát, květák nebo okurky, se někdy prodávají pouze v omezeném množství.
Velkoobchodníci mezitím hledají nové dodavatele z jiných zemí – to však znamená, že sklizeň musí cestovat mnohem delší vzdálenosti do Evropy, což není v zájmu životního prostředí a neodpovídá to vládou prosazované klimatické politice.
Zemědělci nepatří mezi ty, kdo mají z veřejné podpory zvláštní prospěch. To nyní začíná mít dopad na spotřebitele. Levné potraviny, které jsou k dispozici po celý rok, budou v Evropě brzy minulostí.
Britským spotřebitelům bylo řečeno, že dopad, který mají vysoké ceny elektřiny na produkci pěstovanou ve sklenících ve Velké Británii, je způsoben „změnou klimatu.“ Britská vláda proto obvinila „ špatné počasí “ v Maroku.
Situace je však zcela odlišná, rozhodně nejde o počasí: od začátku roku 2023 do 22. února bylo zkontrolováno 64 034 míst výroby, skladování a velkoobchodního a maloobchodního prodeje, uvedl mluvčí marocké vlády Mustapha Baitas.
Během těchto zásahů bylo zaznamenáno 3 325 trestných činů z hlediska cen a kvality, uvedl Baitas na tiskové konferenci po zasedání Rady vlády v odpovědi na otázku o výsledcích kontrolních operací a stavu zabavených výrobků.
Společné komise  zabavily a zničily 400 tun výrobků neodpovídajících platným normám, zatímco všechny použitelné produkty byly prodány ve veřejné aukci, dodal.
Ministr již dříve zdůraznil, že trhy jsou dobře zásobeny základními produkty.
Ve Velké Británii produkuje Lea Valley Growers Association (LVGA) přibližně 75 procent plodin v zemi. Nyní říkají, že polovina skleníků je prázdná a očekává se, že produkce klesne až o 60 procent.
Ředitel Bank of England Andrew Bailey se loni v červnu omluvil za to, že zněl „apokalypticky“ ohledně rostoucích cen potravin.
Tato hrozivá varování vedla k podpoře zavedení zákona, který dláždí cestu pro  geneticky modifikované (GM) plodiny , přičemž se očekává, že nové potravinové zákony projdou britským parlamentem.
Problémy s drahými energiemi však nemají zdaleka jen ve Velké Británii.
„Mnoho producentů zeleniny ze skleníků opouští své podnikání kvůli neschopnosti pokrýt své současné náklady na vytápění a práci. Stát zatím nepřijal absolutně žádná opatření na podporu skleníkové produkce. Jak všichni víme, je to jedno z nejdražších odvětví v zemědělském sektoru a přímo souvisí s cenami plynu a elektřiny,“ uvádí Bulharská asociace skleníkových zemědělců .
Ziskovost nizozemských společností byla také ovlivněna, protože energie představuje 20 až 30 procent jejich nákladů.
Studie provedená společností ABN Amro předpovídá, že rostoucí ceny energií budou v letošním roce stát nizozemské společnosti přibližně 22 miliard eur, protože ceny plynu a elektřiny vyskočily téměř 5krát oproti úrovni roku 2019….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Skleníky ve Velké Británii byly uzavřeny kvůli vysokým nákladům na energii, zelenina je na příděl se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden