EU je pro válku a chce pokračování Ukrajinského konfliktu, říká maďarský státní tajemník
RSS

EU je pro válku a chce pokračování Ukrajinského konfliktu, říká maďarský státní tajemník

JOHN CODY
Maďarsko v Bruselu tlačilo na zastavení palby, EU ale nemá o skončení války zájem, tvrdí vysoký maďarský činitel.
Evropská unie nemá žádný zájem o zastavení palby, protože chtějí, aby válka na Ukrajině pokračovala, řekl ve středu při vystoupení na Kosuth Radio Tamás Menczer, státní tajemník na maďarském ministerstvu zahraničí a obchodu odpovědný za bilaterální vztahy.
„Dali jasně najevo, že zastavení palby je červenou linií; nepřijmou ho, protože válka musí pokračovat,“ řekl na tomto programu Menczer.
Tento státní tajemník řekl, že Maďarsko vyzývalo k okamžitému zastavení palby a k zahrnutí mírových jednání do dokumentů EU připravovaných k prvnímu výročí této války, Brusel to ale zavrhl. Státní tajemník zdůraznil, že Maďarsko zastává postoj, že ta válka se musí okamžitě zastavit.

V posledních měsících se rétorika evropských mocností posunula od opatrného přístupu k tvrzením, že Rusko musí být poraženo a Ukrajina musí zvítězit.
„Ukrajina může při vítězství v této válce počítat s Francií, se svými evropskými partnery a svými spojenci. Rusko nemůže a nesmí zvítězit,“ řekl tento měsíc francouzský prezident Emmanuel Macron.

Západní mocnosti jsou teď čím dál více ochotné na Ukrajinu posílat pokročilé zbraně, jako jsou tanky Západní výroby, a teď se uvažuje i o tryskových bitevnících.
Maďarský ministerský předseda Vitkor Orbán udělal ze záležitosti míru na sousední Ukrajině jednu z vrcholných priorit, varoval ale, že to vypadá, že Evropa je rozhodnuta do toho konfliktu zabřednout ještě více, když říkal:
Evropa je nakloněna sklouznutí do války. Balancuje na tenkém laně. Ve skutečnosti už jsou s Ruskem v nepřímé válce. Když dodáváte zbraně, když poskytujete satelitní informace potřebné k vojenským operacím, když cvičíte vojáky jedné z válčících stran, když jim financujete celý státní aparát a uvalujete sankce na stranu druhou, tak je jedno, co říkáte. Jste v té době nepřímo ve válce. Nebezpečí uváznutí trvá. Začalo to helmami a pokročovalo to posíláním smrtící techniky.
Orbán rovněž řekl, že Maďarsko mělo kdysi v táboře míru evropské spojence, jako Německo, ale všechny tyto země s výjimkou Vatikánu přešly do válečného tábora, k čemuž říkal: „A ty další země si myslely, že když ani Němci neustáli takový vnější tlak tak, jak bychom to mohli zvládnout my? Takže sklouzli z tábora míru do válečného tábora. Takže jsme zůstali jen dva: Maďarsko a Vatikán. Nemůžeme si na tuto společnost stěžovat, má to ale závažné důsledky.“
Ukrajinští vojáci vzdávají na městském hřbitově v Kyjevě poslední poctu svému kamarádovi Juriji Prychokovi, který padl u Bachmutu v Doněckém regionu, Ukrajina, úterý 21. února 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Menczer rovněž řekl, že účelem sankcí EU je odvracen ruský plyn a ropu mimo Evropu, takže na kontinent bude proudit méně energie a ta bude dražší. Maďarsko však tento přístup odmítlo a udělalo vše, aby si pro zemi zajistilo dodávky energií a zajistilo si budoucnost.
„Říkáme tedy, že sankce jsou špatné, neúčinné a že politika sankcí selhala,“ řekl Menczer.

JOHN CODY
The post EU je pro válku a chce pokračování Ukrajinského konfliktu, říká maďarský státní tajemník first appeared on .


Nejčtenější za týden