Hra o životy
RSS

Hra o životy

MARTIN KAVKA
Když jsem psal, že naše média tak trochu lžou o válce na Ukrajině, tak jsem si nemyslel, že lžou až tak. Vlastně jediné co naši novináři umí tak je přebírat svodky z ukrajinské strany a to ještě vynechávají to, co se nehodí.
. Ale jasně, je to Hra o Trůny, ovšem ne jako fantasy, ale hraje se zde o skutečné životy. Ovšem pro novináře, čím více krve, násilí, mrtvých, nejlépe roztrhaných granátem, co ještě vteřinu po té, co hlava odletěla od těla, řekne kdo granát hodil. To přitahuje, to zvedá čtenost a tím i zisk a když se to podá ještě ideologicky správně, tak i odhodlání lidí podporovat tu „správnou“ stranu.
V Buče masakr, Cherson mučírny, odvlečené děti do Ruska, Rusové bombardovali obytný dům. Rusové unesli civilisty. Vlastně Rusové jsou zrůdy, že?
Problém je, že tato „pravda“ je založená pouze na tvrzení ukrajinské vlády, ukrajinských povolených médiích, Uranianu apod.
Když Rusové opustili Cherson, tak jsem napsal, že nebude dlouho trvat a Ukrajinci najdou mučírny a možná i masové hroby. Psal jsem to na základě předchozích zkušeností z toho co se psalo u nás, přebráno z Ukrajiny. Jako například o rozbombardované porodnici Rusy v Mariupolu a těhotné dívce. Je to ruská propaganda obviňující Ukrajince, dívka nebyla herečka, ale opravdu těhotná, známá ukrajinská blogerka atd.
Jenže po měsíci od události i náš tisk začal trochu obracet a víceméně dávat za pravdu ruské verzi. Nakonec se vše ukázalo jako fake a součást propagandy.
Podobně tomu bylo s legendárním Duchem Kyjeva. Paradoxně, ještě 14 dní po té, co sami Ukrajinci řekli, že to je propaganda se v našem tisku objevovaly fotky a komentáře k tomuto hrdinovi jako například na ECHO24.
Přišla Buča. Svět obletělo video, kde starosta Buči mluvil, že Rusové odešli a ve městě je pořádek, byly ukázány ulice města. Nic. Za dva dny na to bomba. Na ulicích leží povraždění obyvatelé Buči, svázaní ostnatým drátem, hromadné hroby. Satelitní snímky, které ukazují detailně jak jsou mrtvoly podél silnice. A náhle ticho. Nebyl přivolán světový tisk, významní patologové. Nic. Místo toho se tam začalo jezdit na politické zájezdy.
Ukradené ukrajinské děti. Do Ruska odešlo od začátku války na čtyři miliony Ukrajinců. Nejen ruské národnosti. Probíhaly evakuace obyvatel nejen z ukrajinské strany, ale také ze strany Ruska. Rusko je však obviňováno, že uneslo děti a učí je ruské propagandě. Nevím, jak je to na ruské straně. Rusové o tom nepíší, ale ukrajinské noviny se rády zmiňují, že děti z Donbasu se musí naučit ukrajinsky, protože mluví jazykem Orků. Ale tohle naše média z ukrajinských nepřeberou.
Naše média nepřeberou nic ani z renomovaných anglosaských médii, pokud se to nehodí do jejich rámce jak podávat informace lidem. Prostě vše co řeknou Ukrajinci je pravda. Co řeknou Rusové je lež a když nejde říct, že Rusové lžou a Ukrajinci nemluví pravdu, tak se prostě ta zpráva nedostane do našich médií, a když? , tak v ořezané formě. Což je směšné v dnešní době, kdy si člověk může přečíst zdroj a dohledat zdroj zpráv.
U Vuhledaru Ukrajinci vybojovali největší tankovou bitvu od Druhé světové války. Zničili 130 ruských tanků v této největší tankové bitvě na Ukrajině. Diskutéři na iDnes jásají. Problém je, že se žádná taková tanková bitva neodehrála. Tato zpráva přišla v době, kdy Ukrajinci u Vuhledaru ustupují, stejně jako u Bachmutu. Pokud se podíváte zpětně do zpráv Ukrajinského ministerstva obrany, nic tam nenajdete. Jen o těžké situaci a hrdinství ukrajinských vojáků. Na ruské straně o neustálých pokusech ukrajinské armády o protiútoky. Žádné tanky, ale jen zoufalství ukrajinských jednotek a najednou největší tanková bitva, kterou má dokazovat fotka se čtyřmi tanky a BVP, které je totálně zničeno, ale bílé V přežilo? Ale to snad ne………
Na youtube jsou dvě videa. Jedno je s českým vojákem, který bojoval na Ukrajině za Ukrajinu a prohlásil, že Ukrajincům nezáleží na životech a jsou neschopní cokoliv sami dělat. A když se najde někdo schopný, tak ho pošlou do první linie, kde zemře a tím pádem se Ukrajinci připravují o zkušené vojáky.
Je paradox, že Ukrajina žádá více a více peněz, ale podle tohoto vojáka si museli kupovat výstroj za svoje, zbraně za svoje.
A video z DVTV, kde mluví český fotograf, který potvrzuje, co říká Amnesty International o ukrajinských zločinech.
A tak si říkám, kde je vlastně pravda? Proč ti, co souhlasí se španělskou vládou, která odsoudila katalánské separatisty, souhlasí se samostatným Kosovem.
Proč ti samí, mají problém se samostatnou Palestinou, severním Irskem, které se chce odpoutat od Velké Británie. Proč odsuzují Basky a fandí Španělsku, že chce celistvost, ale zároveň odsuzují Španělsko, že neuznalo samostatné Kosovo.
Proč ti samí, co dnes volají po rozpadu Ruské federace a sebeurčení národů a dávají za příklad Čečensko, nechtějí to samé uznat u Francie, Španělska. Korsika, Baskicko, Katalánsko, ale třeba u Belgie, USA a dalších. A na Ukrajině také sebeurčení národů neplatí? Maďarů, Bulharů, Rusů a také Rusínů, kterým je dokonce upřena státem vlastní národnost?
Jo, já jsem zapomněl, právo na sebeurčení má jen ten národ, kde to chceme rozbít, kde se to nehodí mluvíme o celistvosti hranic. Jenže římské a pak britské rozděluj a panuj už nefunguje. Pokud se tedy objevují úvahy o rozpadu Ruské federace, tak bychom měli také mluvit o rozpadu Ukrajiny. Protože nejde jedněm pomáhat v tom, žít podle svého a dalším to upírat. Jedněm v rámci práva na sebeurčení a druhým v rámci práva státu na celistvost a nedotknutelnost hranic.
The post Hra o životy first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden