Nový Zéland zaznamenal největší nárůst úmrtí za posledních 100 let
RSS

Nový Zéland zaznamenal největší nárůst úmrtí za posledních 100 let

Nový Zéland zaznamenal největší nárůst počtu registrovaných úmrtí od pandemie chřipky v roce 1918, vyplývá z nových údajů Stats NZ. (Foto: Flickr / ilustrační)







Údaje o počtu narozených a zemřelých za rok končící v prosinci 2022 ukazují, že v roce 2022 zemřelo 38 574 osob, což je o 10,4 % (3642) více než v roce 2021.



Tento nárůst – připisovaný Covidu-19 a stárnutí populace – je největším meziročním skokem od 55,4% (5835) nárůstu úmrtí po pandemii chřipky v roce 1918.




Novozélandští policisté „unesli“ při půlnoční razii dítě, matce hrozí zatčení
K většině nárůstu úmrtí došlo ve starších věkových skupinách, kde Covid-19 představuje zvýšené riziko úmrtí.



Podle odborníka by však tento nárůst byl vyšší a v průběhu pandemie by nastal dříve, nebýt počáteční reakce Nového Zélandu na pandemii.



Epidemiolog z Otagské univerzity Michael Baker uvedl, že na rozdíl od ostatních zemí OECD nezaznamenal Nový Zéland v prvních letech pandemie žádnou nadměrnou úmrtnost (úmrtí nad rámec „normální“ míry).




Novozélandská premiérka zachycena s podivnými grimasami
Nicméně s tím, jak se virus na Novém Zélandu v roce 2022 s příchodem viru Omicron rozšířil, počet úmrtí na Covid-19 vzrostl a v loňském roce bylo tomuto viru připsáno necelých 2400 úmrtí.



„Dvěma výhodami eliminační strategie bylo, že v prvních dvou letech pandemie se nakazilo velmi málo Novozélanďanů, a to znamenalo, že nadměrná úmrtnost šla do záporných hodnot.



„Opatření byla natolik účinná, že zastavila cirkulaci virů, že jsme se vyhnuli nadměrnému počtu zimních úmrtí na chřipku a další respirační infekce.“




Nový Zéland plánuje zdanit nadýmání a říhání krav
Další výhodou novozélandské „eliminační“ strategie bylo, že poskytla úředníkům a společenským skupinám čas na zvýšení proočkovanosti země.



„Znamenalo to, že když se virus loni rozšířil, a to velmi široce, způsobil mnohem méně úmrtí, než kdyby se rozšířil dříve.



„Ušetřili jsme naši populaci skutečně vysoké úmrtnosti, která byla zaznamenána ve většině zemí, kde došlo k rozsáhlé cirkulaci.




Nový Zéland varuje před největší erupcí na Zemi za posledních 5 tisíc let
„Samozřejmě, že v loňském roce jsme svědky nadměrné úmrtnosti, virus nakazil většinu Novozélanďanů a na základě hlášených čísel skutečně způsobil smrt u jednoho z tisíce lidí. To nám způsobilo nadměrnou úmrtnost.“



V běžném roce dochází k poměrně malým výkyvům v počtu úmrtí na 1000 osob v dané věkové skupině.



Čtyři z pěti úmrtí v roce 2022 připadala na osoby ve věku 65 let a více a 53 procent na osoby ve věku 80 let a více.




Novozélandská premiérka vyzývá ke globálnímu systému cenzury
Stats NZ uvedla, že úmrtí v průběhu času postupně přibývá, a to navzdory obecně se prodlužující průměrné délce života.



„Je to způsobeno růstem populace a větším počtem lidí ve vyšším věku, kde dochází k většině úmrtí.



„Počet lidí v populaci, kteří dosáhnou tohoto vyššího věku, se zvyšuje, a proto se bude zvyšovat počet úmrtí, ke kterým dochází.“



Na základě úmrtnostních poměrů v letech 2020-2022 má novorozený chlapec očekávanou délku života 80,5 roku a novorozená dívka 84 let.



V roce 2022 se narodilo 58 887 živých dětí, což je o 228 více než v předchozím roce. Míra kojenecké úmrtnosti činila 3,5 úmrtí na 1 000 živě narozených dětí.



Zdroj: nzherald.co.nz
Článek Nový Zéland zaznamenal největší nárůst úmrtí za posledních 100 let se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden