Jindřich Rajchl to dokázal
RSS

Jindřich Rajchl to dokázal

JINDŘICH KULHAVÝ
Pražské Václavské náměstí se opět zaplnilo. Přestože prolhaný Seznam napsal, že se sešlo pár tisíc nespokojených občanů především vyššího věku, přičemž ani v dalších mainstreamových médiích nebylo uvedeno reálné číslo odpovídající skutečnému počtu protestujících, lze konstatovat, že i přes ošklivé počasí se z celé republiky sjelo mnoho desítek tisíc naštvaných lidí. Na otázku, proč není více Pražáků, lze odpovědět takto. Skladba obyvatel Prahy je taková, že město o víkendu, navíc v prázdninovém období, opouští mnoho lidí. Ať už náplav, tak i skutečných Pražanů. Navíc ti zůstavší mají města a centra dost přes týden a o víkendu nemají potřebu se do něj vracet. Polovina Prahy je zaměstnána ve státním příživnickém aparátu, velká část zbytku v ekonomiku rabujících nadnárodních společnostech poskytujících vyšší platy než ve zbytku republiky. No, a poté tu je hromada studentů umasírovaných médii a školským prostředím k eurohujerské zelené dokonalosti. Proto je Pražanů na demonstracích menšina. Na rozdíl od roku 1989 už tu chybí zaměstnanci z továren a dílen. Žádné v metropoli nezůstaly.
Organizátorem akce byl Jindřich Rajchl, bývalý člen vedení Trikolóry a později zakladatel nového politického subjektu PRO majícího ambice zúčastnit se dalších parlamentních voleb. Už se dokonce objevuje i v průzkumech veřejného mínění, překonává nejen preference některých současných parlamentních stran (STAN, Top09 a KDU-ČSL), ale také povinnou 5% hranici potřebnou k získání křesel ve Sněmovně. Samotný Jindřich Rajchl je právník a nyní už i politik, což jako označení zní mnohým odpudivě, nicméně chcete li se dostat do řídících státních funkcí, jiná cesta nevede. Čímž se dostáváme k důležitému tématu.
Příznivci demonstrací na Václavském náměstí se začali dělit na Vrábelovce a Rajchlovce. Což je zásadně destruktivní prvek. Tato shromáždění jsou především protivládní a mají za úkol vyjádřit nespokojenost s politikou a hospodařením státu. Nikoho moc nemusí zajímat, kdo je organizuje, důležitý je výstup na konci. Ladislav Vrábel dokázal plnit Václavák na podzim, ovšem počty lidí se snižovaly a výsledek byl mimo zajímavých fotografií nulový. Vrábel není politik, je to nadšenec, který riskoval i obětoval mnohé, nicméně nakonec z těchto akcí nevyšel žádný významný posun ke změně chování vlády. Jindřich Rajchl by se rád angažoval ve vysoké politice. Z Trikolóry odešel jako mnoho dalších, kteří věřili v její možnou perspektivu. Někteří kvůli sebestřednému chování Václava Klause ml., jiní po jeho vysublimaci kamsi z pragmatických důvodů způsobených přeskupením sil a složení vedení nyní už jen nevýrazné ministrany. Rajchl má vyšší ambice a začal trpělivě budovat struktury nové strany. K pořádání demonstrace se tak odhodlal až ve chvíli, kdy k tomu měl určitý společenský mandát. Vnímat to jako rivalitu Vrábela a Rajchla je snem Pětikoalice a chybou nás, kteří bychom viděli rádi silnou opozici podpořenou davem. Spojení podporovatelů obou organizátorů je potřebné a pro další vývoj jediné možné.
Včerejší událost ukázala další věci. Počasí a vzdálenost nespokojené občany nezastaví. Věkově byl dav tentokrát více promíchaný, probouzí se už i mladší ročníky, byť jim to jde díky mediální masáži pomalu. Příznivci demonstrace tentokrát obsadili i horní patro před muzeem, pár odpůrcům prezentujícím se ukrajinskými vlajkami a symboly NATO a EU tak zůstalo k dispozici jen místo před kašnou. Navíc byli chráněni větším počtem policistů, než se jich sešlo. Konec demonstrace, při kterém došlo k pokusu zajistit snesení ukrajinské vlajky z budovy muzea, už byl za asistence těžkooděnců a zatýkalo se. Je evidentní, že Rakušanův úřad měl tyto lidi blízko za rohem a v případě potřeby (rozuměj vyšší aktivity demonstrantů) by jich do centra dorazilo mnohem více. I to svědčí o tom, že by se Pětikoalice neštítila ničeho, tedy ani ozbrojeného zásahu proti demonstrantům. Dále byl zatčen účastník akce kvůli symbolům na svém batohu. Zatímco policii při akci proukrajinských aktivistů v den výročí počátku speciální vojenské akce nevadily s nacismem spojené symboly a Rakušan se osobně účastnil promenády pod banderovskou vlajkou, tentokrát byl policií atakován muž za velké Z na batohu a pár nášivek s proruskou tematikou.
Co to má znamenat? Konec svobody projevu a názoru? Návrat do dob socialistického temna? To i přesto, že většina účastníků má oprávněné antipatie k proukrajinské vládě a modrožlutým vlajkám. Vždyť ukrajinizace naší společnosti je jednou z příčin rostoucí chudoby a zadlužování státu a projev jisté solidarity s Ruskem je pouze vyjádřením vlastního pohledu na tuto problematiku. Navíc to jsou především Rusové, kdo bojovali a stále bojují proti nacismu a fašismu v jakékoliv podobě, mají k tomu mandát OSN a je nesporné, že nacistická ideologie má na Ukrajině minulost i současnost. A díky Pětikoalici se stěhuje i k nám.
K samotným projevům se nemá cenu vyjadřovat. Jsou totiž zaznamenány a jistě si je najdete, navíc proslov na pódiu je vhodný jen k nabuzení davu, podstatné je spíše to, jak se dotyční prezentují jinde a co jsou schopni udělat proto, aby se situace změnila. Nyní mají mandát lidí z Václaváku začít za ně jednat. Je evidentní, že složení masy lidí bylo celonárodní, nespokojenost je obrovská a cílem je dialog s vládou a případné další kroky mají vést k vyvolání nejen diskuse, ale i možných předčasných voleb. Soupeř je silný, je si jistý sám sebou, což by mu mohlo zlomit vaz. Na to ještě není vhodná doba, navíc ho drží média, v čemž vidíme zásadní problém. Nicméně začít se musí. Vrábelem pořádané akce ukázaly, že to jde se sejít, Rajchl nyní navázal a má plán. Nakolik reálný, to teprve uvidíme. Je třeba jednat i s parlamentní opozicí. Nejsme žádní dezoláti, jsme občané toužící po životu v krásné a prosperující, svobodné a nezávislé naší zemi. A o to tu jde.
Jindřich Kulhavý
The post Jindřich Rajchl to dokázal first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden