Průvodce „woke“ neziskovky říká zaměstnancům, aby se vyhnuli používání urážlivých slov jako „matka“, „lidé“ a „ústředí“
RSS

Průvodce „woke“ neziskovky říká zaměstnancům, aby se vyhnuli používání urážlivých slov jako „matka“, „lidé“ a „ústředí“

Takzvaný „wokismus“ nabývá zejména v Bidenových USA již doslova obludných rozměrů. Je to o to horší, že se tato politika začíná dostávat do Evropy a poměrně slušně se ujímá v zemích jako Velká Británie nebo Německo.
Nejde tedy rozhodně o nějaký okrajový rozmar, v USA již „wokismus“ prorostl celou společností, což dokonce vede k otevřenému protibělošskému rasismu, upřednostňování různých rasových či sexuálních menšin bez ohledu na jejich znalosti a schopnosti a k přehnané politické korektnosti.
Pokud si stále myslíte, že nic podobného do Evropy nepřijde, pak připomínám třeba zákon, podle něhož se kdokoli může prohlásit za jakékoli pohlaví – ten již platí v mnoha evropských zemích.
Kam až může „wokismus“ a s ním spojená přehnaná politická korektnost vést, je názorně vidět třeba na následujícím případu charity „Oxfam,“ která vydala velmi bizarní příručku pro svoje zaměstnance…
Oxfam vydal příručku „inkluzivního jazyka“, která se omlouvá za používání anglického jazyka, než začne považovat řadu slov za „urážlivé“, jako například „ústředí“, „místní“, „lidé“, „matka“ a „ženská hygiena.“
Charita bojující proti chudobě a hladu byla odsouzena za to, že ustoupila absurdní úrovni politické korektnosti poté, co vydala bizarní 92stránkové pokyny pro zaměstnance.
„Uvědomujeme si, že tato příručka má svůj původ v angličtině, jazyce kolonizujícího národa. Uznáváme anglo-nadřazenost sektoru jako součást jeho koloniality,“ uvádí se v úvodu.
„Cílem této příručky je podpořit lidi, kteří musí pracovat a komunikovat v anglickém jazyce jako součást tohoto koloniálního dědictví. Uznáváme však, že dominance angličtiny je jedním z klíčových problémů, které je třeba řešit, abychom dekolonizovali naše způsoby práce a přesunuli moc.“
Zdá se, že pouhé používání anglického jazyka je nyní rasistické a urážlivé.
Slovo „ústředí“ je kritizováno, protože „implikuje dynamiku koloniální moci“, zatímco „exkurze“ je také odsuzována, protože může „posílit koloniální postoje“.

Zaměstnancům je dokonce řečeno, aby neříkali, že stojí za lidmi, které podporují, protože to „potenciálně odcizuje lidi, kteří nejsou schopni stát“, zatímco dokonce i slovu „lidé“ je třeba se vyhnout, protože „je toto slovo často mylně chápáno jako odkaz pouze na muže“.
„Matka nebo otec“ jsou také zakázány, protože podle průvodce je důležité se vyhnout přijetí genderových rolí transgender rodiči zatímco „ženská hygiena“ je také špatný termín, protože naznačuje, že menstruace je špinavá.
Dokonce i termínům „LGBT, LGBTQIX, homosexualita, gay a lesba“ je třeba se vyhnout, protože lidé, kteří se považují za součást „celé LGBTQIA+ komunity“, by mohli být uraženi, pokud by se na konci nepoužilo plus.
Zde zřejmě odkazují na všech nejméně 112 pohlaví, která skutečně nelze v této zkratce uvést.
Kritici odsoudili absurdní jazykovou příručku a řekli, že Oxfam by se měl soustředit na charitativní práci spíše než na kontrolu slov, která lidé mohou používat.
„V Africe mají ženy šanci jedna ku 37, že zemřou v těhotenství,“ řekla Maya Forstaterová, která založila nátlakovou skupinu Sex Matters. „Ale zdá se, že Oxfam si myslí, že to, co je opravdu důležité, je vymazat jasné řeči o lidech, kteří jsou nejvíce ohroženi.“
„Jak je ignorování a očerňování matek dobré pro rozvoj?“ zeptala se. “ Tyto pokyny se snaží aplikovat módní myšlenky o genderové identitě na lidi po celém světě, kteří takto neuvažují a zabývají se běžnými problémy, kterým muži a ženy čelí každý den. “
„Většina lidí bude považovat toto konkrétní využití drahocenného času a zdrojů Oxfamem za naprosto bizarní. Prospělo by jim, kdyby si vzpomněli na staré přísloví, že činy mluví hlasitěji než slova,“ prohlásil konzervativní exministr Robert Buckland.
Aktivista za svobodu projevu Toby Young poukázal na to, jak Oxfam špatně zachází se skandálem kolem sexuálního zneužívání dětí jejich zaměstnanci po zemětřesení na Haiti v roce 2010 a poznamenal: „Je to spíše jako být poučován vikářem vrtícím prstem zpoza jeho kazatelny, i když byl veřejně zneuctěn.“
„Bylo by mnohem rozumnější, kdyby se Oxfam zaměřil na své hlavní poslání zmírňovat chudobu a hladovění,“ řekl Young.
Charita však ještě znásobila své probuzené šílenství a vydala prohlášení, ve kterém si za příručkou stojí a objasňuje:
„Tato příručka není normativní, ale pomáhá autorům komunikovat způsobem, který respektuje různorodé spektrum lidí, s nimiž pracujeme. Jsme hrdí na to, že používáme inkluzivní jazyk. V boji proti chudobě neuspějeme vyloučením marginalizovaných skupin.“
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Průvodce „woke“ neziskovky říká zaměstnancům, aby se vyhnuli používání urážlivých slov jako „matka“, „lidé“ a „ústředí“ se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden