Mexický prezident obvinil USA ze lží a popsal realitu stavu věci
RSS

Mexický prezident obvinil USA ze lží a popsal realitu stavu věci

Andres Manuel Lopez Obrador odsoudil zprávu amerického ministerstva zahraničí, která varuje před „významnými problémy v oblasti lidských práv“ v Mexiku, a označil její závěry za „lži“. (Foto: Twitter)







Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador v úterý obvinil Spojené státy ze lží o porušování lidských práv v jeho zemi a poukázal na pochybení svého severního souseda.



Během ranní tiskové konference Lopez Obrador důrazně odmítl výroční zprávu o lidských právech vydanou americkým ministerstvem zahraničí, která upozorňuje na „významné problémy v oblasti lidských práv“ v Mexiku.



Zpráva citovala „důvěryhodné zprávy“ o zločinech, jako jsou nezákonné nebo svévolné zabíjení ze strany policie a armády, násilná zmizení ze strany vládních agentů a mučení.



Prezident označil závěry zprávy za „lži“ a nastínil, jak americká vláda drží novináře Juliana Assange ve vazbě, čímž podkopává lidská práva zakladatele Wikileaks, a zároveň kritizoval USA za to, že nedokázaly zastavit krizi s fentanylem.



„Není to pravda. Lžou. Je to čisté politikaření, při vší úctě. Je to jejich přirozenost. Nechtějí se vzdát Monroeovy doktríny a předtím takzvaného Manifest Destiny. Nechtějí se změnit, a tak věří, že jsou vládou světa, a vidí jen třísku v cizím oku, a ne trám ve svém. To však není důvod k tomu, abychom se zlobili. Jsou prostě takoví,“ dodal.



Lopez Obrador dále zmínil zprávu novináře Seymoura Hershe, držitele Pulitzerovy ceny, který obvinil Bidenovu administrativu z toho, že vyhodila do povětří ruské plynovody Nord Stream, aby sabotovala dodávky zemního plynu.



„Pokud hovoříme o násilných činech, jak je možné, že oceněný novinář ve Spojených státech tvrdí, že americká vláda sabotovala plynovod z Ruska do Evropy?“ posmíval se.



Na Lopez Obradorova slova reagoval zástupce mluvčího ministerstva zahraničí Vedant Patel.



„Nikdy jsme nebyli těmi, kdo by dávali najevo, že jsme vládou světa nebo nějakým takovýmto nařízením“



„Zprávy o zapojení příslušníků mexické policie, armády a dalších vládních institucí do závažných korupčních činů a nezákonných svévolných vražd zůstávají pro Mexiko vážným problémem, a proto na ně v naší zprávě upozorňujeme,“ dodal.



Mexico's President AMLO says the United States cannot talk about human rights with Julian Assange detained, cartel violence with President Joe Biden bombing the Nord Stream pipeline, or democracy while arresting the leading presidential candidate Donald Trump. pic.twitter.com/BIh93L1I43 — kanekoa.substack.com (@KanekoaTheGreat) March 22, 2023 Zdroj: aa.com.tr
Článek Mexický prezident obvinil USA ze lží a popsal realitu stavu věci se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden