Zatčení Trumpa by bylo politikařením, aby ho nešlo volit, řekl mexický prezident
RSS

Zatčení Trumpa by bylo politikařením, aby ho nešlo volit, řekl mexický prezident

Bývalý prezident USA našel spojence v Andrési Manuelu López Obradorovi, který v úterý reportérům řekl, že by to mělo být na lidech, kdo v příštích prezidentských rozhodnou o Trumpově vině.
Náhledový obrázek: Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, nalevo, 29. listopadu 2019 v Mexico City a prezident Donald Trump 17. dubna 2020 ve Washingtonu. (AP File Photo)
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nadhodil možnost, že bývalý prezident USA Donald Trump bude zadržen v rámci politického kroku, aby mu tak roku 2024 zabránili v účasti na amerických prezidentských volbách.
Dochází ke spekulacím, že bývalého republikánského prezidenta tento týden po údajném vyšetřování plateb za mlčení prováděných během prezidentské kampaně 2016 zatknou, a i sám Trump před týdnem oznámil, že očekává, že ho obviní.
„Vůdčí republikánský kandidát a bývalý prezident Spojených států Amerických bude v úterý příštího týdne zatčen. Protestujte, vezměme si svoji zemi zpět!“ napsal Trump nedávno na stránku svých sociálních médií Truth Social (Skutečně sociální), přičemž na své příznivce naléhal, aby protestovali proti tomu „vysoce zkorumpovanému a velice zpolitizovanému úřadu okresní prokuratury v Manahattanu.“
López Obrador, často označovaný za levicového populistu, na tiskové konferenci v úterý řekl: „Přichází zprávy, že uvězní bývalého prezidenta Trumpa.“
„Dojde-li k tomu, tak by každý měl vědět, že je to proto, aby se neobjevil ve volbách,“ dodal.

Mexican President Andrés Manuel López Obrador defends Trump, suggesting that his arrest would be a move to prevent him from running for President in 2024. pic.twitter.com/Tt3C1k5gFt — SOS-UK-Report (@sosReports) March 21, 2023 Tvrdí se, že Trump se účastnil uplacení bývalé pornohvězdy Stormy Daniels částkou130 000 $, jelikož jsou o ní fámy, že s bývalým prezidentem měla aférku, přičemž Trump sám tato tvrzení popírá. Ovšem i tak právní učenci poukazují, že platit držhubné není zločin a celý ten případ spočívá převážně na výpovědi zdiskreditovaného bývalého Trumpova právníka Michaela Cohena.
Trump, který momentálně bydlí ve svém plážovém resortu Mar-a-Lago na Floridě, sdělil, že budou-li obvinění vznesena, tak se dobrovolně vzdá. V ironickém sledu událostí, se nevzdal, a newyorská okresní prokuratura by potřebovala podat žádost o vydání ke státu Florida, tj. žádost, kterou by nakonec vyřizoval státní guvernér Floridy a Trumpův nejsilnější rival při republikánské prezidentské nominaci Ron DeSantis.
„Říkám to, protože i já jsem se potýkal s vyfabrikovaným zločinem, když mi chtěli zabránit v kandidatuře,“ dodal López Obrador v odkazu na tvrzení o volebním podvodu, který spáchal po porážkách v prezidentských volbách 2006 a 2012.
„To je zcela antidemokratické,“ řekl k vyšetřování Trumpa mexický prezident. „Proč nedovolit lidem, aby to rozhodli oni?“ dodal s odkazem na prezidentské volby příští rok.
Obrador rovněž řekl, že USA nemohou mluvit o „demokracii“, pokud z voleb odstraní opozičního kandidáta.

Mexikos Präsident Andrés Manuel López Obrador sagte gestern, dass die Vereinigten Staaten nicht über Menschenrechte sprechen sollten, während Julian Assange inhaftiert ist, über Kartellgewalt, während Präsident Joe Biden die Nord Stream-Pipeline pic.twitter.com/H1YcGQqltK … — henning rosenbusch (@rosenbusch_) March 22, 2023 Obrador též dodal, že USA nemají co mluvit o lidských právech, když mají ve vězení Juliana Assangeho, a co mluvit o násilí, když prezident Joe Biden vyhodil do povětří plynovod Severní proud, čímž se mexický prezident vyjadřoval ke zprávě Seymoura Hershe tvrdící, že za tímto činem stojí USA.
Konzervativní moderátor Tucker Carlson v úterý na Fox News napsal: „Takže se zítra, pokud se nestane něco neočekávaného, sejde určitě převážně liberální velká porota, neboť Demokraté provedli bezprecedentní krok, aby zneužili zkorumpovaný justiční systém k odstranění předního republikánského favorita v prezidentské kandidatuře, a pokud k tomu dojde, nebude už Amerika nikdy stejná.“
Popularita Trumpa v soutěži o republikánskou nominaci do prezidentských voleb příští rok i přes jeho problémy se zákonem jen vzrostla. V posledním průzkumu publikovaném v úterý měl Trump s 54 procenty v očích amerických konzervativců velký náskok před DeSantisem s 26 procenty.
A zdroj blízký k bývalému prezidentovi poukázal, že ten se těší, že by ho mohli v poutech dovést k newyorskému soudu, kdy tvrdí, že by z toho mohl dobře udělat „spektakulární scénu“, jak o tom referuje The Guardian. Myslí si, že jeho videa, na nichž ho v poutech vedou do soudní budovy, by z něj v očích voličů udělala „mučedníka“.
Velká porota se v Manhattanu sejde ve středu v 14:00 h, aby vyslechla přinejmenším jednoho dalšího svědka, jehož totožnost není známa.
Po slyšení porota odhlasuje, zda ohledně tvrzení o držhubném vznese obvinění bývalého prezidenta.
March 22, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  THOMAS BROOKE

Je Donald Trump mírovým kandidátem pro republikánské prezidentské primárky 2024?

Proč Trump varuje, ‚III. světová válka‘ se blíží

Bude-li Trump stíhán, dojde k bouřím v ulicích, tvrdí senátor Lindsey Graham

Po razii u Trumpa bude „dalším krokem atentát“ varuje bývalý komisař newyorské policie
Zdroj: https://rmx.news/usa/trump-arrest-would-be-political-to-keep-him-off-the-ballot-says-mexican-president-in-staunch-defense-of-republican-frontrunner/


Nejčtenější za týden