Světová atletika mění postoj, dočasně zakazuje muže v ženských mezinárodních soutěžích
RSS

Světová atletika mění postoj, dočasně zakazuje muže v ženských mezinárodních soutěžích

Nedávno padlo ze strany hlavní světové atletické organizace rozhodnutí, že se v ženské kategorii mohou účastnit všech mezinárodních atletických soutěží také muži, kteří se cítí být ženami, jedinou podmínkou byla nižší hladina testosteronu.
Ta ovšem fyzickou konstituci danou biologickým pohlavím nijak nemění, což stále znamená pro tyto sportovce nespornou výhodu. Právě proto se záhy po tomto rozhodnutí objevily protesty sportovkyň, z nichž mnohé se odmítly nespravedlivých soutěží účastnit.
Proti rozhodnutí Světové atletiky se vymezilo i mnoho fanoušků a zřejmě po tlaku nejen ze strany sportovkyň nyní nejvyšší funkcionáři svoje původní rozhodnutí ruší, ovšem zároveň upozorňují, že jde pouze o dočasné rozhodnutí, do budoucna se tak zřejmě s muži v ženské atletice přece jen počítá…
Světová atletika zakázala transgender ženám (biologickým mužům) soutěžit v ženské kategorii na mezinárodních akcích.
Prezident řídícího orgánu, lord Coe, řekl, že žádnému transgender sportovci, který prošel mužskou pubertou, nebude od 31. března dovoleno soutěžit v ženských světových bodovaných soutěžích.
Bude zřízena pracovní skupina, která bude provádět další výzkum pokynů pro způsobilost transsexuálů.
„Neříkáme ne navždy,“ řekl.
Podle předchozích pravidel Světová atletika vyžadovala, aby transgender ženy snížily množství testosteronu v krvi na maximálně 5 nmol / l a zůstaly pod touto hranicí nepřetržitě po dobu 12 měsíců před soutěží v ženské kategorii.
Lord Coe dodal, že rozhodnutí bylo vedeno zastřešujícím principem, kterým je ochrana ženské kategorie.


Poznamenal, že v současné době neexistují žádní transgender sportovci, kteří by v tomto sportu soutěžili na mezinárodní úrovni.


Světová rada atletiky také hlasovala pro snížení množství testosteronu v krvi povoleného pro sportovce s rozdíly v pohlavním vývoji (DSD), jako je Jihoafričanka Caster Semenyaová.
Poučí se z tohoto rozhodnutí i další sportovní organizace, včetně Olympijského výboru?
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Světová atletika mění postoj, dočasně zakazuje muže v ženských mezinárodních soutěžích se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden