Strana holandských traktorových protestujících to natřela Zelené agendě vlády a EU
RSS

Strana holandských traktorových protestujících to natřela Zelené agendě vlády a EU

Vzrůstající populistická pro-zemědělská strana Selské občanské hnutí (BBB) přes noc otřásla v Nizozemsku základy politiky, jelikož si uprostřed rostoucí zatrpklosti proti globalistické vládě ministerského předsedy Marka Rutteho a proti jeho plánům na zavedení ekologistických politik ve stylu Velkého resetu ve středu v provinčních volbách získala významné vítězství.

„Lidi, co se to do prdele stalo?“ vykřikla francouzsky mluvící polo-irská vůdkyně BBB Caroline van der Plas při pronášení vítězné řeči ve středu večer, když si její strana vzniklá jen před třemi lety urvala největší zisky ze všech stran ve volbách, které určí i složení holandského senátu.
BoerBurgeBeweging (Selské občanské hnutí) ve venkovských oblastech země při hlasování dominovala převážně v důsledku hněvu proti vládním plánům na uvalení EU protlačovaných regulací zemědělství, zvláště na dusíková hnojiva, kvůli čemuž mělo být mnoho sedláků dohnáno ke krachu.
V době těchto zpráv se očekává, že BBB získala ohromujících 16 křesel v 75členném Senátu, když předtím neměla žádné. Při spočítání 94 procent hlasů je projektovaná účast přibližně 57,5 procent, tj. nejvyšší od 80. let.

 
 
 

Vůdkyně BBB Caroline van der Plas (C) na výsledky reagovala večer v den voleb po hlasování v nizozemské provinční volební radě v Bathmenu 15. března 2023. (Photo by Sem van der Wal / ANP / AFP) / Netherlands OUT (Photo by SEM VAN DER WAL/ANP/AFP via Getty Images)
Předseda Zemědělské a zahradnické organizace Nizozemska (LTO) Sjaak van der Tak v komentářích k těmto šokujícím výsledkům řekl, že „je to pro naše sedláky a životně důležitý venkov důležitý zisk“ s dodatkem: „Voliči zasadili vládě a tudíž koalici ohromnou ránu a to vyžaduje skutečnou změnu kurzu a zajišťuje podporu rozsáhlým plánům jako pro dusík.“

Mezitím vůdce strany CDA – člena současné vládní koalice, Wopke Hoekstra řekl: „Haag včetně nás nedostatečně pochopil, co se v naší zemi bude dít. Je tu velká odtrženost a všichni se o to budeme muset postarat.“

Hnací silou pro tu podporu pro-zemědělské straně zdola byl odpor k plánům vlády na zavedení povinného omezení dusíkatých hnojiv do konce desetiletí až o 70 procent, kdy 92 procent voličů BBB zmiňovalo tuto politiku jako hlavní motivační faktor pro své hlasování.
Volby, které také určí složení provinčních vlád, by mohly BBB přivést k moci právě v těch regionech, kterým se vláda snaží vnutit Zelenou agendu, což je pro globalistickou vládní koalici potenciální předzvěstí problémů, když ta právě utrpěla pokles z 32 na 24 křesel. To ohrozilo schopnost vlády uvedenou legislativu prosadit vzhledem k tomu, že ke schválení tohoto zákonu v Senátu je zapotřebí 38 hlasů.
Hlasování ukázalo, že přes tři čtvrtiny voličů BBB si myslí, že provinční vlády by měly mít pravomoc zavést politiky odlišné od národní vlády, přičemž si to myslí i 58 procent veškerých voličů.

Ohromující ztráty Rutteho, který je nejdéle sloužícím ministerským předsedou země, by mohly vrhnout pochybnosti i na jeho schopnost udržet se u moci, když v holandských médiích se už vznáší otázky o jeho odstoupení a o možnosti, že příští ministerskou předsedkyní bude Caroline van der Plas. Ministerský předseda Rutte má důvěru jen necelé čtvrtiny voličů BBB, přičemž v celkovém voličstvu ji má jen něco více než třetiny.

I sama Ven der Plas zpochybnila pokračování Rutteho vlády otázkou: „Jak můžete dále vládnout, když máte tak malou podporu?“ Spolu s tím, jak říkala, že v současnosti neplánuje zahájit kroky, aby se stala příští holandskou premiérkou, tak také říkala, že o tom bude přemýšlet, když upejpavě utrousila: „Ano, co kdyby?“
Ale i přes volební masakr z předchozí noci vládní ministryně pro přírodu a dusíkovou politiku Christianne van der Wal ve čtvrtek ráno signalizovala, že ta kontroverzní dusíková politika bude stejně pokračovat, protože vláda věří, že má povinnost ji protlačit na základě zákonů EU.
Vůdkyně BBB Van der Plas v reakci na její komentáře řekla, že to byly „naprosté kecy“ a také: „Pokud chcete, tak se může změnit všechno.“
Uvalení Zelené proti-zemědělské agendy od EU nedávno rozpoutalo politický chaos i v sídle moci tohoto bloku v Belgii, kde v holandsky mluvící oblasti Vlámsku hrozí pád místní koaliční vlády kvůli podobným pokusům o omezení dusíkových hnojiv.

Belgie také minulý měsíc zažila masové traktorové protesty při podobné vlně selských demonstrací, jaká se rozběhla loni v létě v Nizozemí, při níž sedláci prováděli blokády klíčových infrastruktur a zapálenými balíky sena a hranicemi z pneumatik blokovali i dálnice, aby tak demonstrovali svoji frustraci nad vládním útokem na jejich hospodářské odvětví a způsob života.
Zdroj


Nejčtenější za týden