USA nabízejí Slovensku vrtulníky za vyslání MiG-29 na Ukrajinu
RSS

USA nabízejí Slovensku vrtulníky za vyslání MiG-29 na Ukrajinu

USA nabídly Slovensku útočné vrtulníky a rakety Hellfire jako odměnu za to, že pošle Ukrajině stíhačky MiG-29 sovětské výroby. (Foto: Flickr)







A video of the four Slovak MiG-29 fighter jets being handed over to the Ukrainian pilots. https://t.co/XgbcoB6t4a pic.twitter.com/ivsk2jtLHp — Status-6 (@Archer83Able) March 23, 2023 Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď uvedl, že se jedná o 12 bitevních vrtulníků Bell AH-1Z, 500 raket AGM-114 Hellfire II a výcvik. Hodnota prodeje se pohybuje kolem 1 miliardy dolarů a podle nabídky by USA poskytly finanční prostředky ve výši 660 milionů dolarů a Slovensko by zaplatilo 340 milionů dolarů.




Slovensko posílá na Ukrajinu stíhačky MIG-29
Samostatně EU vyplatí Slovensku kompenzaci ve výši 213 milionů dolarů za poskytnutí letounů MiG-29 Ukrajině. Nad uvedl, že nabídka se stále zvažuje, ale dodal, že získání vrtulníků „výrazně zvýší obranyschopnost Slovenska“.



Bez svých MiG-29 nemá Slovensko letectvo a Polsko a Česká republika nyní monitorují vzdušný prostor vnitrozemské země. Slovensko v roce 2018 podepsalo dohodu o nákupu 14 stíhaček F-16 americké výroby, ale jejich dodání se očekává až v roce 2024.



Nabídka USA znamená, že Washington se musel podílet na rozhodnutí Slovenska poslat na Ukrajinu svých 13 stíhaček MiG-29, které přišlo poté, co Polsko oznámilo, že Kyjevu poskytne stíhačky sovětské výroby.




Munice s ochuzeným uranem není problém, tvrdí Drábová. Jaká je realita?
Tímto krokem se Polsko a Slovensko staly prvními členy NATO, kteří vyzbrojí Ukrajinu stíhačkami.



V březnu 2022 Pentagon vyloučil vyslání polských MiG-29 na Ukrajinu kvůli obavám, že by to mohlo vést k eskalaci války.



Představitelé NATO se domnívali, že poskytnutí stíhaček by mohlo být v Moskvě vnímáno jako přímý vstup Aliance do války. O rok později však obavy z eskalace polevily.



Zdroj: antiwar.com




Šéf NATO: Západ se musí připravit na podporu Ukrajiny v dlouhé válce
Článek USA nabízejí Slovensku vrtulníky za vyslání MiG-29 na Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden