Maďarsko a Itálie schválily zákony, které mají chránit spotřebitele před hmyzem v potravinách
RSS

Maďarsko a Itálie schválily zákony, které mají chránit spotřebitele před hmyzem v potravinách

EU nedávno stanovila, že 4 druhy hmyzu mohou být obsaženy v mnoha poživatinách, aniž by musel být jejich obsah jasně a viditelně (a především pro laika srozumitelně) uveden.
Vzhledem k tomu, že se záhy začal hmyz objevovat v obchodní síti po celé EU, začali lidé „luštit“ mnohdy malými písmenky uvedené složení, aby eliminovali možnost, že si omylem zakoupí potravinu s obsahem hmyzu.
Někteří výrobci obsah hmyzu vůbec neuvádí (zejména v restauracích či cukrárnách), jiní jej uvedou velmi nenápadně, tedy oním známým „éčkem“ nebo latinským názvem – a samozřejmě velmi malým písmem. Vodítkem je také případné uvedení alergenů (alergie na korýše).
Ovšem postupem času bude hmyzu v potravinách přibývat a bez jasného označení bude stále problematičtější nakoupit tak, aby se vám nestalo, že si domů odnesete rozemleté cvrčky nebo kobylky.
I proto se již ve dvou evropských zemích rozhodli, že zákazníkům toto vyhledávání poživatin bez hmyzu poněkud ulehčí. V EU prodej schválených druhů hmyzu nelze zakázat, lze však nařídit obchodníkům jejich jasné označení…

Maďarsko proto nyní přijalo přísnější pravidla proti utajování obsahu hmyzu v potravinách . Ministr zemědělství István Nagy na sociálních sítích oznámil, že nyní požadují, aby potraviny obsahující hmyzí bílkoviny nesly viditelné označení „Pozor! potraviny obsahující hmyzí bílkoviny“  a musí být vystavovány odděleně od ostatních výrobků,
Ministr zdůraznil, že vláda chce chránit maďarské spotřebitele před potravinami obsahujícími hmyzí bílkoviny povolené Bruselem  prostřednictvím přísných pravidel označování a segregace výrobků.
Maďarsko bylo jediným členským státem, který nepodpořil záměr EU povolit uvádění hmyzu na trh jako potraviny a složky potravin v EU.
Dodal, že Evropská komise likviduje naše gastronomické tradice a stravovací návyky. Proto Ministerstvo zemědělství pozměnilo nařízení o označování potravin tak, aby spotřebitelům poskytovalo přesné informace.
Výrobky obsahující hmyzí bílkoviny budou jasně rozlišitelné a oddělené na regálech obchodů. Nevyhovující obaly a štítky mohou být nadále používány po dobu tří měsíců a výrobky s takovým obalem nebo štítky mohou zůstat na trhu nejdéle tři měsíce. István Nagy také poukázal na to, že nebudou ukládány žádné pokuty za nedodržení pozměněného nařízení po dobu 90 dnů.
Poukázal na to, že reprezentativní průzkumy Národního úřadu pro bezpečnost potravinového řetězce jasně ukazují, že od roku 2016 se podíl lidí v Maďarsku, kteří nebudou jíst hmyz, zvýšil o 2,4 procenta.
Ti, kteří dávají přednost nákupu potravin maďarského původu, nechtějí jíst hmyz. Kromě toho zdůraznil, že maďarští zemědělci vždy poskytují maďarskému obyvatelstvu kvalitní a čerstvé potraviny, takže se není třeba obávat ani nedostatku potravin nebo bílkovin.
Řekl také, že nařízení se netýká přísad pocházejících z hmyzu, které byly široce používány v potravinářském průmyslu již dříve.
Itálie nyní zakázala hmyzí mouku v tradičních italských pokrmech – těstovinách a pizze. Rostoucí používání mouky vyrobené z cvrčků, sarančat a larev potemníků při vaření v restauracích se v Itálii setkalo s tvrdým odporem, proto nyní nově vláda zakázala její používání v pizze a těstovinách a oddělila hmyzí produkty na regálech supermarketů.
Na znamení obav, že by hmyz mohl být spojován s italskou kuchyní, svolali tři ministři vlády do Říma tiskovou konferenci, aby oznámili čtyři dekrety zaměřené na obsah hmyzu v potravinách. „V zásadě se tyto mouky nesmí zaměňovat s potravinami vyrobenými v Itálii,“ řekl ministr zemědělství Francesco Lollobrigida
Nevolení samozvaní globalisté bojovali roky za to, aby lidé ze Západu jedli brouky. Doufají, že občanům vymyjí mozky environmentálními a výživovými příběhy, aby mohli kontrolovat jejich výběr potravin. EU proto uvádí:
„Mouka z cvrčků, plná vitamínů, bílkovin a minerálů, je stále více považována za ekologický způsob získávání živin a předpokládá se, že trh do roku 2029 dosáhne 5,3 miliardy eur. EU již schválila potraviny vyrobené z cvrčků, moučných červů, sarančat a larev potemníků.“
Všechny čtyři druhy hmyzu jsou však citovány v italských vyhláškách, které vyžadují, aby všechny výrobky, které je obsahují, byly označeny velkým písmem a vystaveny odděleně od ostatních potravin.
„Kdo chce jíst tyto produkty, může, ale ti, kteří ne, a myslím, že to bude většina Italů, si budou moci také vybrat,“ řekl Lollobrigida.
Orazio Schillaci, ministr zdravotnictví, uvedl, že legislativa  také zakazuje používání hmyzích mouk v „typických“ italských produktech, jako je pizza a těstoviny.
V dalším pokusu o propagaci italského jídla vláda ve čtvrtek oznámila, že navrhne zařazení italské kuchyně na seznam světového dědictví UNESCO.

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 7 Průměrně: 5 ] Článek Maďarsko a Itálie schválily zákony, které mají chránit spotřebitele před hmyzem v potravinách se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden