Severní Korea se chlubí testem zbraně „radioaktivní tsunami“ na moři
RSS

Severní Korea se chlubí testem zbraně „radioaktivní tsunami“ na moři

Severní Korea v pátek prohlásila, že vyzkoušela podvodní dron s jadernými zbraněmi, který byl navržen tak, aby vytvořil gigantickou „radioaktivní tsunami“ , která by zničila námořní úderné skupiny a celé přístavy. (Foto: 7 News Boston)







Analytici byli skeptičtí k tomu, že zařízení představuje novou významnou hrozbu, ale test podtrhuje odhodlání Severu zvyšovat jaderné hrozby.



Podle agentury Associated Press jsou však analytici na Západě hluboce skeptičtí k tvrzení nebo k tomu, že zbraň představuje novou významnou hrozbu, a to ve chvíli, kdy Pentagon rozšířil svou aktivitu na Korejském poloostrově.





Státní Korejská ústřední tisková agentura (KCNA) popsala, že dron je navržen tak, aby „nenápadně pronikl do operačních vod a podmořským výbuchem vyvolal radioaktivní tsunami supervelkého rozsahu“ – a že může být nasazen buď přímo z pobřeží, nebo tažen loděmi.



KCNA uvedla, že Severní Korea reaguje na společné cvičení USA a Jižní Koreje, které se konalo tento měsíc a které považuje za obrovskou provokaci. Zpráva státního média popisuje probíhající „jadernou krizi“ v důsledku „záměrných, vytrvalých a provokativních válečných cvičení“ Washingtonu.



Kim Čong-un rovněž slíbil, že pokud bude Severní Koreji i nadále vyhrožováno, jeho soupeři „propadnou zoufalství“. Tento týden severokorejská vláda zahájila novou rozsáhlou náborovou kampaň, při níž pořádá akce po celé zemi a zároveň téměř denně provádí zkušební odpaly střel – včetně testu z minulé neděle, který zahrnoval „maketu jaderné hlavice“ jako varování pro Soul a Washington.



Státní média popsala, že „mladí vysokoškolští studenti z univerzit na různých místech i špičkoví studenti středních škol z celé země“ vyjádřili své odhodlání „spojit své síly v boji…“ .



Zpráva KCNA navíc citovala ochotu občanů „nemilosrdně vyhladit válečné maniaky“ – což je také zjevně propagandistický blesk a trocha signalizace zaměřené na jih a na Západ. Zároveň se Pchjongjang zjevně snaží zapůsobit na své nepřátele a svět zaváděním nových špičkových zbraní.



Zdroj: apnews.com
Článek Severní Korea se chlubí testem zbraně „radioaktivní tsunami“ na moři se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden