Jaký je vliv zahraničních hráčů na český fotbal? Pozornost ze zahraničí na úkor rozvoje místních talentů?
RSS

Jaký je vliv zahraničních hráčů na český fotbal? Pozornost ze zahraničí na úkor rozvoje místních talentů?

Přísun zahraničních hráčů do Česka je čím dál více častější. Týmy z nejvyšší české soutěže se předhánějí, kdo přivede lepší posilu a skauting v zahraničí běží na plné obrátky. Kromě hráčů ze Slovenska se tak v Česku mísí velká řada hráčů z afrických zemí, množství Jihoevropanů a lidí z Balkánu. Cizinci ale nepřicházejí pouze do Fortuna ligy, nýbrž i do nižších, či dokonce do mládežnických kategorií. Jaký má tato skutečnost vliv na český fotbal a kteří cizinci se v Česku nejvíce prosadili?

Přísun hráčů ze zahraničí má samozřejmě řadu pozitivních účinků. Jednak může tato skutečnost zvýšit atraktivnost a samotnou kvalitu soutěží. Některé týmy mohou sehnat kvalitní hráče za přijatelnou cenu, a tím zlepšit své výkony. Zahraniční obsazení pak může přilákat pozornost z jiných zemí. To může zase pomoci českým hráčům získat lepší angažmá v cizích zemích a posunout se ve své kariéře. Větší povědomí o českých klubech v zahraničí může také vést k navázání různých spoluprací a k otevření zajímavých kontaktů.
Zkontrolujte nejlepší nabídku od Betano a zažijte ještě větší zážitek z fotbalu.
Příchod cizinců má však za následek vlnu kritiky a několik negativních vlivů. Za prvé to bere herní místo pro řadu českých talentů, kterým by to tak mohlo bránit v rozvoji. Nemohou tak získávat důležitý čas ve hře ke sbírání zkušeností a rozvíjení dovedností. To by se v tak profesionální soutěži jako je Fortuna liga dalo pochopit, problém však nastává v případě, že se cizinci dostanou i do mládežnických, potažmo dorosteneckých soutěží. Samozřejmě počet cizinců mezi mládežníky není ani zdaleka tak veliký, jako v seniorských kategoriích, přesto zde řada mladých cizinců hraje.
Cizinci mohou také zvedat spory mezi týmy. Neřeší totiž tolik rivalitu českých týmů a nevadí jim přistoupit na lepší nabídku od rivale. Jako příklad lze uvést situace z posledních let, kdy skauting Sparty přivedl rumunského záložníka Nicolae Stanciu, který odehrál za Letenské necelé dvě sezony a později zamířil k rivalovi do Slavie, nicméně nyní již v české lize nehraje. Podobný kousek udělal před dvěma lety srbský záložník Srdjan Plavšič. Tomu skončila na Letné smlouva a začalo se jednat o nové. Plavšič tvrdil přes své sociální sítě, že s rivalem nejedná a řeší pouze prodloužení smlouvy se Spartou. To však nebyla pravda, Srb podepsal u Sešívaných a vyvolal tak vlnu nenávisti. U červenobílých se však moc neprosadil a nyní je na hostování v Baníku Ostrava.
A jací jsou vlastně nejúspěšnější cizinci v české nejvyšší soutěži? V této sezoně se daří především nizozemskému útočníkovi Slavie – Van Buremu. U Sešívaných se dlouho dobře ukazuje také Nigerijec Olayinka, který tvoří již dlouho hlavní strukturu týmu z hlavního města. V Plzni se zase tuto sezonu zvedl Kolumbijec Mosquera. Sparta si zase poslední dobou chválí mladého, talentovaného Bulhara – Martina Mincheva. Jednadvacetiletý reprezentant své země je plný potenciálu a zlepšuje se velmi rychle.
Pokud se podíváme do historie, tak v Česku působil například nyní světově proslulý reprezentant Bosny a Hercegoviny – Edin Džeko. Vynikající útočník hrál za Teplice. Za zmínku ale stojí hráči jako Bony, Deli, Ngadeu, Kosta nebo například Komličenko.
The post Jaký je vliv zahraničních hráčů na český fotbal? Pozornost ze zahraničí na úkor rozvoje místních talentů? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden