Portugalsko: Nejméně dva mrtví při řádění Afghánce před mešitou
RSS

Portugalsko: Nejméně dva mrtví při řádění Afghánce před mešitou

Možná se divíte, proč právě muslim napadl muslimy. Jenže zde je třeba si uvědomit, že nejen křesťanství, ale také islám má více směrů.
Celosvětově dominuje sunnitský islám (ten je dominantní také v Afghánistánu), přičemž druhá největší větev islámu – šíitský – je spíše okrajovější, dominuje pak zejména v Íránu.
98% muslimů, kteří žijí v Evropě, jsou právě sunnité, k nimž se ovšem hlásí například i ISIS, Talibán, al Kajda, al Šabáb a další bojůvky.
Tedy je velmi dominantní a cílem je nejen vymýcení jiných náboženství, ale také jiných odnoží islámu, které jsou považovány za odpadlické. Útoky na mešity ze strany muslimů jsou tedy zpravidla útoky sunnitských muslimů na šíitské mešity.
Nejméně dva lidé byli v úterý ubodáni k smrti před centrem Ismaili v Lisabonu, což úřady vyšetřují jako možný teroristický útok.
Policie byla upozorněna na místo krátce před 11. hodinou místního času po zprávách o mužském útočníkovi, který napadl lidi velkým nožem u mešity, která se nachází na Avenida Lusíada v portugalském hlavním městě.
Úřady k muži přistoupily a vydaly rozkaz odhodit zbraň, která nebyla uposlechnuta. Ozbrojený útočník byl policií střelen do nohy poté, co k nim postupoval. Byl převezen do nemocnice, kde byl ošetřen se svými zraněními a byl zadržen v policejní vazbě.
CNN Portugal uvedla, že útočník je afghánského původu, ačkoli dosud nebyla provedena žádná formální identifikace.
„Útok si vyžádal několik zranění a zatím dvě oběti na životech,“ stojí v policejním prohlášení. Další dvě oběti byly hospitalizovány s vážnými zraněními.
Silná policejní přítomnost zajistila perimetr místa činu, zatímco bezpečnostní služby a národní policie provádějí vyšetřování.
Premiér António Costa v úterý novinářům řekl, že „vše nasvědčuje tomu, že to byl ojedinělý čin, ale nebudeme předbíhat.“
Ismaili komunita patří k šíitské větvi muslimů, kteří jsou často považováni za pronásledovanou menšinu v rámci širšího islámského náboženství. Ismaili skupiny jsou často napadány sunnitskými muslimy v zemích jako Pákistán a Afghánistán.
Velké množství Ismaili muslimů uprchlo z Afghánistánu, když Taliban poprvé přišel k moci v 90. letech poté, co byla tato komunita (podobně jako další jinověrci) vybíjena.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Portugalsko: Nejméně dva mrtví při řádění Afghánce před mešitou se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden