O dvě desetiletí později odhlasoval Senát USA zrušení zmocnění k Irácké válce
RSS

O dvě desetiletí později odhlasoval Senát USA zrušení zmocnění k Irácké válce

Senát USA 29. března 66 ku 30 hlasům odhlasoval zrušení Zmocnění k použití vojenské síly (AUMF) z roku 2002, které bývalému prezidentovi George W. Bushovi umožnilo zahájit vojenskou invazi do Iráku pod falešnou záminkou, že tato země má zbraně hromadného ničení (WMD). Tento návrh zákona teď zamířil do Republikány vedené Sněmovny reprezentantů, kde zůstává nejasné, zda to zákonodárci přijmou k hlasování.
„Kongres se zřekl svých pravomocí ve prospěch výkonné moci na příliš dlouhou dobu,“ řekl senátor Tim Kaine, který v posledních několika letech táhl senátní úsilí o zrušení AUMF pro Irák. „Bude-li dále platit to zastaralé zmocnění, tak by prezidenti mohli tropit neplechu,“ dodal.
Projde-li tento návrh hlasováním ve Sněmovně a podepíše-li jej prezident Joe Biden, bude to první zrušení zmocnění k válce od roku 1974.
Nicméně jen minulý týden Senát USA s velkou většinou hlasoval proti zrušení toho prvního AUMF, který jako zákon podepsal 18. září 2001 George W. Bush v reakci na útoky z 11. září.
Na rozdíl od iráckého AUMF obsahoval AUMF z roku 2001 více rozsáhlých legislativních prázdných šeků, které byly schváleny proti údajným pachatelům útoků z 11. září.
Podle Výzkumné služby Kongresu byl použit AUMF 2001 k ospravedlnění více než 40 vojenských intervencí v nejméně 22 zemích bez schválení Kongresem.
V letech po roce 2001 Kongres také schválil také tzv. ‚zmocnění k bezpečnostní spolupráci‘ (SCA), které Pentagonu umožnilo, aby tajně vysílal vojska a vedl tajné války v tuctech zemí po celém světě.
Podle zprávy Brennanova centra pro spravedlnost Právnické fakulty New York University SCO Pentagonu umožnil „cvičit a vybavovat zahraniční vojáky kdekoliv na světě“, poskytovat podporu zahraničním vojskům, polovojenským milicím a soukromým osobám, které následně podpoří americké protiteroristické operace,“ s výdajovým limitem 100 000 000 $ ročně.
V důsledku toho se tyto programy v tuctech zemí použily jako odrazový můstek ke konfliktům, kdy Pentagon odmítá o svých tajných operacích Kongres nebo americkou veřejnost informovat.
„Výzkumníci a reportéři odhalily SCA programy nejen v Afghánistánu a Iráku, ale i v Kamerunu, Egyptě, Keni, Libanonu, Libyi, Mali, Mauretánii, Nigeru, Nigérii, Somálsku, Sýrii, Tunisku a v Jemenu,“ poukazuje tato zpráva.
Bývalý výkonný vedoucí Pentagonu Christopher C. Miller ve svých memoárech vydaných minulý měsíc řekl, že USA by měly zodpovídat za zpackané války v Iráku a v Afghánistánu. „Americký vojenskoprůmyslový komplex vyrostl do monstra s hlavou hydry, kdy nad americkou válečnou mašinérií téměř neexistuje kontrola,“ píše Miller.
V  interview  pro The Hill se Miller uchýlil k tvrzení, že: „Vpadli jsme do suverénní země, zabili a zmrzačili spousty Iráčanů a přišli jsme o řadu největších amerických vlastenců, jací kdy žili, a to vše jen kvůli zatraceným lžím.“
Náhledový obrázek: AFP via Getty Images
BY TYLER DURDEN
FRIDAY, MAR 31, 2023 – 05:40 AM
Via The Cradle,

Čínská vojska nazývají USA „ničitelem světového míru“ s odkazem na miliony mrtvých a vyhnaných v Iráku, Sýrii a Libyi

„PŘICHÁZÍME“: BLACKWATER SE CHYSTAJÍ VYUŽÍT PŘÍLEŽITOST ZPRIVATIZOVAT SI PRO SEBE AMERICKÉ VÁLKY V SÝRII, IRÁKU A AFGHÁNISTÁNU

Ron Paul: Obama začal v Iráku a Sýrii ‚nemorální a ilegální‘ válku
Zdroj: https://www.zerohedge.com/political/two-decades-later-us-senate-votes-abolish-iraq-war-authorization


Nejčtenější za týden