Čína s Brazílií se dohodly, že pohřbí dolar
RSS

Čína s Brazílií se dohodly, že pohřbí dolar

V době, kdy se zprávy o de-dolarizaci valí rychle a zběsile, už i Elon Musk naskakuje, aby mu ten vlak neujel…

Serious issue. US policy has been too heavy-handed, making countries want to ditch the dollar. — Elon Musk (@elonmusk) March 29, 2023 … jak jsme to poprvé definovali už před desetiletím, neuběhne den, aniž by proběhl mírný nebo i ne až tak mírný posuv ke světu, v němž americká měna – po únoru 2022 před očima vyděšeného světa plně přetvořená na zbraň – už přestává být světovou rezervní měnou. A dnešek není výjimkou.
Podle brazilské vlády dosáhly Čína s Brazílií dohodu o obchodu ve svých národních měnách a zcela tak pohřbily dolar Spojených států jako zprostředkující měnu, hlásí AFP.
Tato smlouva je poslední salvou Pekingu proti všemocné zelené bankovce a Číně umožní stát se největším rivalem ekonomické hegemonie USA a Brazílii, největší ekonomice Latinské Ameriky, provádět své ohromné obchody, které ročně obnáší 150 miliard $ s přímými finančními transakcemi při výměnách yuanů na realy a opačně, místo aby to chodilo přes US dolary. Čína tímto rozšiřuje svá bilaterální vyrovnávání s odstraněním americké měny na země jako Rusko, Pákistán a Saúdská Arábie a nyní už i na exportního tahouna Latinské Ameriky.
„Očekává se, že to sníží náklady, podpoří ještě větší bilaterální obchody a zařídí investice,“ uvedla v prohlášení brazilská Agentura pro podporu obchodu a investic (ApexBrasil).
Čína je největším obchodním partnerem Brazílie s loni rekordním bilaterálním obchodem 150,5 miliardy US$.
Tato smlouva následující po předběžném ujednání z ledna byla oznámena po skončení čínsko-brazilského business fóra na vysoké úrovni v Pekingu.
Původně bylo naplánováno, že se tohoto fóra jako součást návštěvy Číny na vysoké úrovni zúčastní brazilský prezident Luiz Ignacio Lula da Silva, ten ale v neděli svou cestu odložil na neurčitu, když onemocněl pneumonií.
Průmyslová a komerční banka Číny a Banka komunikací BBM tyto transakce budou provádět, říkají oficiální činitelé.
Je jisté, že to ještě dlouho potrvá, než yuan nahradí dolar jako globální rezervní měna, nebo možná ne zase až tak dlouho, když si člověk přečte poslední zprávy od Zoltána Pozsara. A už i takoví zuřiví skeptici k Bretton Woodu III jako Michael Every z Rabobank si začínají uvědomovat, že se asi mýlili. Ten dnes ráno poznamenal:
Už jsme roku 2022 ukazovali ‚Proč Bretton Woods 3 nebude fungovat‘, protože ten blok BW3 proti USA vnitřně nevyváží svůj obchod v hodnotě nebo struktuře: BW3 může prodávat komodity do Číny, ale dokud neabsorbují ty exporty, které teď Čína posílá na Západ, nebo jimiž Čína vyrovnává obchodní deficity jako ten USA, tak k tomu nemůže dojít. Místo toho se prostě vracíme ke globálnímu merkantilismu – to, co se děje, je inflační a nakonec to slouží USA – ne jen Wall Streetu (buď z hlediska merkantilismu, nebo monetární politiky). Když ovšem hráči BW3 už nedrží své oficiální nebo neoficiální úspory v dolarových aktivech (pokud ne ve vládních dluzích, tak v agenturních nebo v akciích nebo v majetku) a chtějí si uložit hotovost v Moskvě a důchod v Číně, tak se věci mění.
Čili s tempem, jakým současný v USA vládnoucí režim ničí důvěru světa nejen v dolar, ale i přináší důvěru, že to, co kdysi bývalo skutečnou supervelmocí, je čím dál více banánovou republikou třetího světa, když poslední zprávy o obvinění Trumpa z politických důvodů je třešničkou na banánovém dortu, už nebudeme muset čekat dlouho.
BY TYLER DURDEN
FRIDAY, MAR 31, 2023 – 03:22 PM

Trable amerických bank znamenají konec systému rezervní měny dolaru

Čína s Ruskem zahajují nahrazení dolaru

USA zavírají oči nad rozpadem dominance petrodolaru kvůli sankcím na Rusko

De-dolarizace zrychluje a ve směřování obchodů sehrají důležitou roli krypto-měny
Zdroj: https://www.zerohedge.com/markets/china-and-brazil-strike-deal-ditch-us-dollar


Nejčtenější za týden