Olympionik Svoboda: Trest a jeho falešné zdůvodnění
RSS

Olympionik Svoboda: Trest a jeho falešné zdůvodnění

LUBOMÍR STEJSKAL
Na webu České televize, v sekci iVysílání, je k dispozici záznam rozhovoru moderátorky Terezy Kručinské s olympionikem Davidem Svobodou. Interview bylo živě v éteru ve středu 29. března a trvalo dvanáct minut.


Téma: Účast ruských a běloruských sportovců na mezinárodních soutěžích ve světle kladného doporučení MOV v této věci. D. Svoboda vystoupil v televizi jako předseda Komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV).
ODKAZ NA ROZHOVOR JE  ZDE
Záznam jsem pozorně zhlédl. Opravdu pozorně – se sluchátky na uších, aby mi nic neuniklo. Dělal jsem si poznámky. Můj závěr: ve vyjádření D. Svobody jsem nezaznamenal nic, co by opravňovalo vzedmutí mediální štvanice, jaké jsme nyní svědky. A už vůbec nechápu, za co byl D. Svoboda vlastně potrestán, když ne za vyjádření názoru.
Ano. D. Svoboda je příslušníkem armádního sportovního klubu, trenérem, důstojníkem Armády ČR. Jenomže v televizi vystupoval primárně jako funkcionář ČOV – a odpovídal na otázky moderátorky jako funkcionář ČOV, byť některé odpovědi koncipoval v osobní rovině a předem na to upozornil.
Že by se explicitně postavil na stranu ruského agresora či vyjádřil podporu ruským zvěrstvům páchaným na Ukrajině, to jsem v pořadu nezaznamenal. Ano, nezaujal jasně proukrajinské stanovisko (jaké v této válce držím třeba já), ale řekněme neutrální. Za to má být trestán?
Podstatné je ovšem něco jiného: tragikomický aspekt tématu kolem účasti či neúčasti Rusů a Bělorusů na mezinárodních sportovních podnicích. MOV mezinárodním federacím účast doporučil (za dodržení celé řady omezujících podmínek včetně zákazu symbolů, hymen, národních barev a dalších restrikcí) účast sportovců RF a Běloruska; naproti tomu ČOV a Národní sportovní agentura (NSA) jsou proti účasti Rusů a Bělorusů na olympiádě 2024 (která zatím řešena nebyla), ale nejen to. Předseda NSA Ondřej Šebek na webu agentury 29. března uvedl:
„ … rozhodnutí MOV mě velmi zaskočilo. Postoj České republiky vůči účasti ruských a běloruských sportovců je od začátku války stejný – dokud probíhá ruská agrese, žádní sportovci zemí, které agresi vyvolaly, se nemohou účastnit vrcholných sportovních akcí, natož pak olympijských her.“
Máme tu tedy dva nesmiřitelné postoje. Vstřícný, které prezentuje MOV a jeho předseda Thomas Bach, odmítavý, který hájí ČOV a NSA. D. Svoboda se, zdá se, přiklonil k názoru MOV. Kvůli tomu má být postižen?
Zde odbočka. Už dnes existují mezinárodní organizace, které ruským a běloruským sportovcům účast na svých turnajích běžně umožňují. Například tenisové asociace WTA a ATP. Ruští a běloruští hráči jsou fyzicky přítomni a rozdíl oproti tenistům z jiných zemí spočívá v tom, že ve výsledkové listině není uváděna země jejich původu (název nebo vlajka), jak je zřejmé z obr. 1:

… obr. 1/Nepatrná část výsledkové listiny aktuálního ženského tenisového turnaje “Miami Open” kategorie WTA 1000 konaného na Floridě. Šipky ukazují na chybějící vlaječky u jmen tenistek Rodinové a Kalinské. Za normálních okolností by na prázdném místě byly symboly Ruské federace. Vlaječky tedy chybí, přesto všichni, kdo se o tenis zajímají vědí, že se jedná o ruské hráčky. Čili symboly ne, hráčky fyzicky ano. Není to tak trochu falešná hra “aby se vlk nažral …”? (Zdroj: Web asociace WTA)
Dle webu českého ministerstva obrany byl D. Svoboda za své vystoupení v České televizi postižen. V článku „Ministryně obrany Jana Černochová se sešla s pětibojařem Davidem Svobodou“ (31. 3. 2023) je uveden důvod pozvání D. Svobody na kobereček. Bylo to „kvůli nevhodným výrokům nadporučíka Svobody v ČT, které relativizovaly válku na Ukrajině a připouštěly účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži“. Dovolím si položit důraz na slovní spojení  „kvůli nevhodným výrokům“ . Zdůrazňuji tento „detail“ proto, že Svobodův armádní nadřízený, ředitel ASC Dukla plk. Benc, mu udělil písemnou důtku. Protože „voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil“. To je samozřejmě pravda. Čím ale npor. Svoboda tuto vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil ohrozil (tedy pokud vůbec)? Tím, že se v televizním studiu vyjádřil tak, jak se vyjádřil.
Byl tedy potrestán za vyslovení názoru, ničeho jiného se v onom TV vysílání nedopustil.
Můžeme shrnout. Na ministerstvo byl předvolán kvůli nevhodným výrokům a za jejich pronesení mu byla udělena důtka. Pak ale nemůže ministryně Černochová tvrdil, že „ nejde o postih za názor , ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat“. Kde je tady logika? Jeho jediným vystoupením na veřejnosti (v této kauze – v televizi) bylo přece slovní vyjádření k tématu, k němuž byl na Kavčí hory jako host pozván.
Jinými slovy D. Svoboda byl postižen za vyslovení názoru. Důkaz je zřejmý. Kdyby s T. Kručinskou mluvil jinak a hovořil v souladu s „oficiální linií“, žádné kampani ani trestu by čelit nemusel.
Tak si tady nehrajme na to, že nebyl postižen postižen za názor. Byl – a pouze za názor.
 


Lubomír Stejskal

  The post Olympionik Svoboda: Trest a jeho falešné zdůvodnění first appeared on .


Nejčtenější za týden