Lukašenko vyzval k příměří a oznámil, že Bělorusko bude mít jaderné zbraně
RSS

Lukašenko vyzval k příměří a oznámil, že Bělorusko bude mít jaderné zbraně

Běloruský prezident a Putinův blízký přítel Alexandr Lukašenko v pátečním projevu varoval: „Na obzoru se rýsuje třetí světová válka s jadernými požáry.“ Lukašenko v rozhovoru pro ruské média uvedl: „V důsledku úsilí Spojených států a jejich satelitů byla na [Ukrajině] rozpoutána plnohodnotná válka…“







Zatímco jeho varování před směřováním k jaderné katastrofě není ničím novým, jeho výzva k příměří bez předběžných podmínek je něčím neobvyklým. V televizním projevu o stavu země vyzval: „Musíme přestat hned, než začne eskalace. Risknu, když navrhnu ukončení nepřátelských akcí… vyhlášení příměří.“




Rusko zahájilo cvičení s mezikontinentálními balistickými raketami Yars
„Všechny územní, rekonstrukční, bezpečnostní a další otázky mohou a měly by být vyřešeny u jednacího stolu, bez předběžných podmínek,“ dodal Lukašenko.



Minulý víkend ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že poprvé od začátku války na Ukrajině plánuje umístit v sousedním Bělorusku taktické jaderné zbraně. Lukašenko se k tomu vyjádřil s tím, že tento krok je nutný kvůli „bezprecedentnímu“ tlaku Západu na Bělorusko.




Munice s ochuzeným uranem není problém, tvrdí Drábová. Jaká je realita?
Tehdy běloruský silák zašel ještě dál a představil možnost mezikontinentálních jaderných raket, což by Evropa a USA skutečně braly jako obrovskou eskalaci.



„My s Putinem rozhodneme a zavedeme zde, bude-li to nutné, strategické zbraně, a to musí pochopit, ti darebáci v zahraničí, kteří se nás dnes snaží vyhodit do povětří zevnitř i zvenčí,“ řekl. „Nezastavíme se před ničím, abychom ochránili naše země, náš stát a jejich národy.“




Čína je proti rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku
„Svou suverenitu a nezávislost budeme chránit všemi prostředky, včetně jaderného arzenálu,“ pokračoval Lukašenko. „Neříkejte, že se o ně budeme jen starat a že to nejsou naše zbraně. Jsou to naše zbraně a budou přispívat k zajištění suverenity a nezávislosti.“ Zajímavé je, že navrhl běloruskou kontrolu nad jadernými zbraněmi umístěnými na jeho území.








Americký strategický bombardér B-52H rozpracoval úder na Petrohrad?
Jakkoli je tato čerstvá jaderná rétorika významná, zůstává, že je poněkud nadsazená vzhledem k tomu, že ruský raketový arzenál schopný jaderných střel je již jistě schopen dosáhnout míst v Evropě a nemusí být rozmístěn z Běloruska.



Nedávno jsme také upozornili na to, jak blízko jsou americké jaderné zbraně již mnoho desetiletí u ruských hranic, a to vzhledem k programu sdílení jaderných zbraní NATO, v jehož rámci jsou americké jaderné zbraně umístěny na základnách v Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Turecku. Kreml na to upozornil s tím, že právě proto je od Západu pokrytecké křičet, že Rusko přesouvá jaderné zbraně jen přes hranice do spojeneckého Běloruska.



Zdroj: newsweek.com




Ruské jaderné ponorky rozmístěné u pobřeží USA vyvolávají poplach
Článek Lukašenko vyzval k příměří a oznámil, že Bělorusko bude mít jaderné zbraně se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden