EU varuje Čínu kvůli Ukrajině
RSS

EU varuje Čínu kvůli Ukrajině

IVAN DAVID
„Přátelství“ Pekingu s Moskvou je podle Ursuly von Der Leyenové „rizikem“ pro EU.
Ve snaze být vůči Číně „odvážnější“ plánuje EU přehodnotit a „zvážit“ vazby mezi EU a Čínou, přičemž postoj Pekingu k pokračujícímu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou považuje za klíčovou součást budoucích vztahů, uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von Der Leyenová ve čtvrtek.
„To, jak bude Čína nadále spolupracovat s Putinovou válkou, bude určujícím faktorem pro budoucí vztahy mezi EU a Čínou,“ řekla.
Bylo to poprvé, kdy šéfka EU pronesla kompletní projev o vztazích unie s Pekingem. Uvedla, že EU musí být „odvážnější“ ve svých jednáních s Čínou, která se stala „represivnější doma a asertivnější v zahraničí“. Evropská unie prý musí své vztahy s Pekingem „zátěžově otestovat“ a „zbavit rizika“ své vztahy s Pekingem, a to jak politicky, tak ekonomicky, počínaje získáním „jasného obrazu o tom, jaká jsou rizika,“ řekla von Der Leyenová. Nedoporučila však úplné „oddělení“ od Číny a uvedla, že to není „ani životaschopné – ani v zájmu Evropy“. Vyzvala také země EU, aby „odvážněji a rychleji využívaly“ nové ekonomické nástroje proti Číně, včetně prověřování zahraničních dotací
Uprostřed toho, co popsala jako „nevyvážený“ ekonomický vztah, von der Leyenová uvedla, že EU koncem tohoto roku zavede novou strategii hospodářské bezpečnosti. “Musíme zajistit, aby kapitál, odborné znalosti a znalosti našich společností nebyly využívány k posílení vojenských a zpravodajských schopností těch, kteří jsou našimi systémovými rivaly.”
Dále poznamenala, že vazby mezi Si Ťin-pchingem a Vladimirem Putinem, čínským a ruským vůdcem, jsou obzvláště znepokojivé. Oba prezidenti se minulý týden setkali v Moskvě a byli zachyceni na kamery, jak se vřele loučí, když jejich dvoudenní setkání skončilo, přičemž čínský vůdce prohlásil, že zařídili geopolitické změny po celém světě.
„Nejvýmluvnější,“ řekla von der Leyenová, „byla slova prezidenta Si Ťin-pchinga na rozloučenou Putinovi na schodech před Kremlem, když řekl: „Právě teď dochází ke změnám, jaké jsme neviděli 100 let. A my jsme ti, kdo společně řídí tyto změny.”
„Jasným cílem Komunistické strany Číny je systémová změna mezinárodního řádu s Čínou v jejím středu,“ řekla von der Leyenová. “Viděli jsme v Moskvě projev přátelství, který říká tisíc slov o této nové vizi mezinárodního řádu.”
V první von der Leyenová naznačila, že by EU mohla upustit od usilování o významnou obchodní dohodu s Čínou, která byla dohodnuta v roce 2020, ale Evropský parlament ji zastavil poté, co byli někteří její členové vystaveni sankcím ze strany Pekingu.
Mimochodem, šéfka EU příští týden odcestuje do Číny spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem . Copak asi předsedkyně EU v Pekingu bude požadovat, než zmaří dohody mezi evropskými politiky a Čínou? Odvolání čínského mírového plánu pro Ukrajinu?
Jak máme číst takové sdělení? Obávám se, že po bumerangu sankcí proti Rusku nás čeká bumerang sankcí proti Číně a další deindustrializace Evropy spolu s dalším propadem životní úrovně obyvatel EU. I když i Ursula von der Leyenová připouští, že nelze vztahy s Čínou přerušit úplně, bude se Komise snažit je omezit. Kdybychom je přerušili úplně, nemohli bychom v Evropě instalovat ani větrníky a soláry, a to by byl konec vlajkového praporu EU, Green dealu.
Vždycky si v této souvislosti vzpomenu na slova jedné německé lékařky, jméno už jsem zapomněl, která pronesla na počátku pandemie covidu: „Čína na nás nemusí házet atomovku, úplně stačí, že nám přestane dodávat léky.“
Budeme po Rusku tedy „trestat“ i Čínu? Hodlá EU nahradit část dovozu z Číny vlastní výrobou? To asi těžko. Ani USA, v jejichž zájmu upadání Evropy probíhá, nám nejsou schopny nahradit čínské zboží, i když to budou slibovat. Nu, což, půjčíme si na „osvobození“ od čínského zboží, léků a surovin, stejně jako jsme si půjčili na „osvobození“ ČR od ruských surovin.
 
Ivan David
The post EU varuje Čínu kvůli Ukrajině first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden