BRICS se stále víc odklání od dolaru zavedením měny spojené s komoditami
RSS

BRICS se stále víc odklání od dolaru zavedením měny spojené s komoditami

Zatímco od USA se odklání stále více dosud oddaných zemí – zejména z tzv. „globálního jihu,“  k uskupení BRICS se hodlají přidat další a další země. To by mohlo do budoucna znamenat nejen konec celosvětové hegemonie USA, ale také odklon nemalé části světa od dolaru…
Dominance amerického dolaru v mezinárodním obchodu byla kritizována již dlouhou dobu. Zejména rozvojové a rozvíjející se země, které jsou tedy závislé na „tvrdých“ měnách, opakovaně trpí rozhodnutími americké centrální banky, která se primárně stará o americký trh a tím přijímá vedlejší škody v zahraničí.
K tomu se přidává skutečnost, že Washington má právo kdykoli zmrazit držbu dolarů a zakázat jejich použití.
Pro země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika), které usilují o multipolární světový řád, jsou to důležité důvody k vyhlášení války dolarové dominanci. Prvním krokem je použití vlastní měny v bilaterálním obchodu (např. mezi Čínou a Brazílií).
Ale to není všechno. Místopředseda ruské Státní dumy Alexander Babakov oznámil, že skupina států představí novou měnu na nadcházejícím summitu BRICS v jihoafrickém Durbanu.
„ Přechod na zúčtování v národních měnách je prvním krokem. Dalším krokem je umožnit v blízké budoucnosti oběh digitálních nebo jiných forem zásadně nové měny. Myslím, že připravenost realizovat tento projekt bude oznámena na summitu BRICS, protože příslušné práce již probíhají,“  řekl Babakov na okraj Rusko-indického ekonomického fóra o strategickém partnerství pro rozvoj a růst.
Babakov také vysvětlil, že v rámci BRICS by pravděpodobně mohla vzniknout jednotná měna spojená nejen s hodnotou zlata, ale také s jinými skupinami produktů, vzácných nerostů nebo drahých kovů.

„Nové Dillí a Moskva by měly založit nové ekonomické sdružení s novou společnou měnou, kterou by mohl být digitální rubl nebo indická rupie,“ pokračoval politik. Uvedl , že jak Rusko, tak Indie by těžily z vytvoření společné měny pro platby, a označil to v tuto chvíli za nejschůdnější cestu.

„Naším cílem by mělo být nastavení nových pravidel v oblasti financí, která umožní používání již společné měny,“ zdůraznil. „Nezáleží na tom, zda je to digitální rubl, digitální rupie, digitální jüan nebo jakákoli jiná měna. Ale tato měna se musí řídit zákony našich příslušných národů.“

 
Již v roce 2018  projednával Valdajský Club návrh společné rezervní měny pro země BRICS. Název nové rezervní měny – R5 nebo R5+ – je založen na iniciálách měn BRICS, které všechny začínají písmenem R (real, rubl, rupie, renminbi, rand). To by také posílilo příslušné národní měny, které se však dosud potýkaly s vysokou volatilitou.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek BRICS se stále víc odklání od dolaru zavedením měny spojené s komoditami se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden