Severní Korea se chystá vyslat 50 tisíc vojáků jako pomoc Rusku na Ukrajině
RSS

Severní Korea se chystá vyslat 50 tisíc vojáků jako pomoc Rusku na Ukrajině

Rusko-ukrajinská krize: Severní Korea vydala výzvu k účasti dobrovolníků ve válce na Ukrajině. Podle zprávy se země chystá vyslat 50 000 vojáků na podporu Ruska. (Foto: Flickr)







Novinář Aleksander Sladkov, který se specializuje na vojenské záležitosti, tvrdí, že Severní Korea silně podporuje Rusko během války na Ukrajině, informoval deník The Eurasian Times.



S odkazem na zdroje z Pchjongjangu tvrdil, že Severní Korea je ochotna vyslat vojáky, kteří se války zúčastní, a že nejméně 50 000 severokorejských vojáků je připraveno pomoci ruské armádě. Severní Korea vydala výzvu pro dobrovolníky ochotné bojovat ve válce a tvrdí, že svůj zájem projevilo asi 800 000 lidí.




Američané pořádají cvičení s jihokorejskou armádou i pod hrozbou reakce
„Mluvil jsem se svým přítelem, který je šéfem organizace veteránů korejské války. Nedávno tady byl. ‚Co máte? ‚“ citoval novinář v reportáži. „K nasazení je připraveno 50 000 příslušníků speciálních sil,“ dodal.



USA již dříve tvrdily, že Rusko získává zbraně ze Severní Koreje a používá je při invazi na Ukrajinu. Severní Korea i Rusko tato obvinění odmítly.



Bílý dům obviňuje Rusko, že usiluje o získání dalších zbraní ze Severní Koreje:




Severní Korea: 800 tisíc mladých lidí se dobrovolně přihlásilo do boje proti USA
Bílý dům ve čtvrtek uvedl, že Rusko stále hledá zbraně ze Severní Koreje pro válku na Ukrajině, přestože Pchjongjang již dodal dělostřeleckou munici skupině Wagner bojující na frontové linii, informovala tisková agentura AFP.



John Kirby, mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost, již dříve uvedl, že Severní Korea tajně dodává Rusku „značné množství“ dělostřeleckých granátů. Kirby rovněž dodal, že Severní Korea tyto dodávky přesměrovává přes země na Blízkém východě a v severní Africe.



„Podle našich indicií KLDR dodává tajně a my budeme sledovat, zda jsou zásilky přijímány,“ uvedl John Kirby.




Severní Korea nařídila společnostem v Rusku, aby vybraly personál, který pošlou na Ukrajinu
Američtí představitelé uvedli, že ruský nákup zbraní z Íránu a Severní Koreje ukazuje, že probíhající konflikt na Ukrajině a západní sankce oslabily ruské vojenské schopnosti a snížily jeho schopnost vyrábět nové zbraně.



Zdroj: news.abplive.com
Článek Severní Korea se chystá vyslat 50 tisíc vojáků jako pomoc Rusku na Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden