Potvrzeno: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR vytvoří novou měnu
RSS

Potvrzeno: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR vytvoří novou měnu

Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika (BRICS) vytvoří novou měnu, která bude výzvou pro americký dolar – místopředseda ruské Státní dumy. (Foto: Flickr)







Místopředseda ruské Státní dumy Alexandr Babakov 30. března uvedl, že blok rozvíjejících se ekonomik BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika – pracuje na vývoji „nové měny“, která bude představena na nadcházejícím summitu organizace v Durbanu.




Rusko a Írán plánují stablecoin krytý zlatem, Brazílie a Argentina chtějí společnou měnu
„Přechod na zúčtování v národních měnách je prvním krokem. Dalším je zajištění oběhu digitální nebo jiné formy zásadně nové měny v nejbližší budoucnosti. Myslím, že na summitu [lídrů] BRICS bude oznámena připravenost k realizaci tohoto projektu, takové práce probíhají,“ řekl Babakov na okraj rusko-indického podnikatelského fóra Strategické partnerství pro rozvoj a růst.



Babakov rovněž uvedl, že v rámci BRICS by pravděpodobně mohla vzniknout jednotná měna, která by byla navázána nejen na hodnotu zlata, ale také na „další skupiny produktů, prvky vzácných zemin nebo půdu“.




Kolaps dolaru je nyní v pohybu? Saúdská Arábie signalizuje konec
Členské státy BRICS představují více než 40 % světové populace a přibližně čtvrtinu světového HDP. V posledních měsících se skupina staví do pozice alternativy globálního Jihu ke skupině zemí G7.



Několik zemí v západní Asii a severní Africe projevilo zájem o vstup do tohoto bloku, včetně Saúdské Arábie a Alžírska. V loňském roce o členství v BRICS oficiálně požádal Írán.




Byl oznámen plán zemí BRICS na vytvoření nové mezinárodní rezervní měny
Začátkem tohoto měsíce jihoafrická ministryně zahraničí Naledi Pandorová prozradila, že celosvětový zájem o BRICS je „ obrovský“ , a dodala, že má na stole 12 dopisů od zainteresovaných zemí, včetně SAE, Egypta, Argentiny, Mexika a Nigérie.



Zprávy o možné měně BRICS přicházejí v době, kdy se v důsledku politiky ekonomického nátlaku Washingtonu stále více zemí na celém světě odklání od obchodování v amerických dolarech.




Dedolarizace: Saúdská Arábie vyjádřila přání vstoupit do rodiny BRICS
Jen tento týden skupina zemí ASEAN diskutovala o vyřazení amerického dolaru, eura, jenu a britské libry z finančních transakcí a o přechodu na vypořádání v místních měnách. Podobně Brazílie – největší ekonomika Latinské Ameriky – dosáhla dohody s Čínou, která umožní, aby se dovozní a vývozní transakce mezi oběma zeměmi uskutečňovaly bez použití amerického dolaru.



Bývalý hlavní ekonom Goldman Sachs Jim O’Neill tento měsíc vyzval BRICS k rozšíření a zpochybnění dominance zelené bankovky a zdůraznil, že ekonomická hegemonie Washingtonu destabilizuje měnové politiky ostatních zemí.




Titanik EU padá, Čína roste? BRICS je o 13% bohatší, než G7
„Americký dolar hraje v globálních financích příliš dominantní roli,“ napsal v článku zveřejněném v časopise Global Policy. „Kdykoli se Federální rezervní systém pustil do období zpřísňování měnové politiky nebo naopak uvolňování, důsledky pro hodnotu dolaru a následné efekty byly dramatické.“



Zdroj: thecradle.co
Článek Potvrzeno: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR vytvoří novou měnu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden