Ukrajinský představitel uvedl plán pro Krym: vyhostí Rusy a zboří Kerčský most
RSS

Ukrajinský představitel uvedl plán pro Krym: vyhostí Rusy a zboří Kerčský most

Kyjev, Ukrajina – Nejvyšší ukrajinský představitel v neděli nastínil řadu kroků, které vláda v Kyjevě podnikne poté, co země získá zpět kontrolu nad Krymem, včetně demontáže strategického mostu, který spojuje zabraný černomořský poloostrov s Ruskem. (Foto: Twitter / ilustrační)







Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov zveřejnil plán v době, kdy se ukrajinská armáda připravuje na jarní protiofenzívu v naději, že po více než 13 měsících války dosáhne nových rozhodujících úspěchů, aby ukončila ruskou invazi v plném rozsahu.



Moskva anektovala Krym od Ukrajiny v roce 2014, ale většina světa jej jako ruské území neuznává. Budoucí status poloostrova bude klíčovým prvkem při jakýchkoli jednáních o ukončení současných bojů.




Pilot byl jen idiot, reagoval na incident stíhačky s dronem Kirby
Kreml požaduje, aby Ukrajina jako podmínku míru uznala ruskou svrchovanost nad Krymem a uznala další územní zisky Moskvy. Kyjev vyloučil jakékoli mírové rozhovory s Moskvou, dokud ruská vojska neopustí všechna okupovaná území včetně Krymu.



Danilov navrhl trestní stíhání Ukrajinců, kteří pracovali pro Moskvou jmenovanou správu na Krymu, a dodal, že někteří z nich by čelili trestnímu stíhání a jiní by přišli o státní důchody a měli by zákaz pracovat ve státní správě.



Všichni ruští občané, kteří se na Krym přestěhovali po roce 2014, by měli být vyhoštěni a všechny obchody s nemovitostmi uzavřené pod ruskou vládou by měly být anulovány, napsal Danilov na Facebooku.




USA přesouvají lety dronů dále od Krymu kvůli ruským hrozbám „protiopatření“
V rámci plánu také vyzval k demontáži 19 km dlouhého mostu, který Rusko postavilo na Krym. V říjnu most, který je nejdelším v Evropě a symbolem dobytí poloostrova Moskvou, vážně poškodila bomba nastražená v nákladním automobilu.



Rusko poškozenou část mostu opravilo a obnovilo tok zásob na Krym, který byl během války klíčovým centrem pro ruskou armádu. Moskva z útoku obvinila ukrajinskou vojenskou rozvědku. Kyjev se k odpovědnosti nepřihlásil, ale ukrajinští představitelé v minulosti opakovaně vyhrožovali, že na most zaútočí.



Danilov se rovněž vyslovil pro přejmenování města Sevastopol, které je od 19. století hlavní základnou ruské černomořské flotily. Řekl, že by se mohlo jmenovat Objekt č. 6, než ukrajinské parlamenty zvolí jiný název, a navrhl Achtiar podle vesnice, která kdysi stála v místech, kde je město nyní.




Rusko buduje 200 kilometrů dlouhé zákopy podél krymského pobřeží
Moskvou jmenovaný šéf Sevastopolu Michail Razvožajev pokrčil rameny nad Danilovovým plánem jako nad „zvráceným“.



„Bylo by špatné brát vážně připomínky nemocných lidí. Je třeba je léčit, a to nyní dělá naše armáda,“ řekl Razvožajev ruské státní tiskové agentuře Tass.



Danilov svůj plán zveřejnil v době, kdy se ukrajinské jednotky připravovaly použít nově dodané západní zbraně, včetně desítek bojových tanků, k prolomení ruské obrany a znovuzískání obsazených oblastí v protiofenzívě, která se očekává již tento měsíc.




Předpověď šéfa ukrajinských tajných služeb, co se stane Ukrajině
Ruské jednotky se snaží dobýt klíčovou ukrajinskou pevnost Bachmut v rámci svého úsilí o obsazení celé Doněcké provincie, která je součástí východního průmyslového srdce Ukrajiny Donbasu. Osmiměsíční tažení o Bachmut je nejdelší a potenciálně nejsmrtonosnější bitvou války.



Při posledních raketových a dělostřeleckých útocích Ruska byli od soboty zabiti čtyři civilisté a 15 dalších bylo zraněno, uvedla ukrajinská armáda. Mezi oběťmi jsou i dva muži, kteří zemřeli v severní Sumské oblasti v neděli brzy ráno při zásahu nákladního auta s mlékem.



Ukrajinské úřady oznámily, že ruské ostřelování zabilo později v neděli dalších šest civilistů v Kostiantynivce, malém městě v Doněcké oblasti. Ruská palba také poškodila řadu obytných budov a zranila osm lidí, uvedli úředníci.




Trump by možná nechal Rusko převzít část Ukrajiny
V Ruskem okupovaném Melitopolu Moskvou dosazená místní správa uvedla, že ukrajinská raketová palba v neděli zasáhla lokomotivní depo a poškodila obytný dům v jižním městě, přičemž zranila šest civilistů.



Ani za tento útok nepřijali ukrajinští představitelé přímou odpovědnost. Kyjevem jmenovaný starosta města Ivan Fedorov však výbuchy v lokomotivním depu radostně označil za vyvrcholení „výbušného týdne pro okupanty“, který v uplynulých dnech zahrnoval i další zásahy.



Od 24. února 2022, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, válka zničila celá města a zabila desítky tisíc lidí.




Kalibry na Krymu jsou zničeny, tvrdí Kyjev
Ukrajinský ministr sportu Vadym Hucajt, který potvrdil výzvu Kyjeva, aby Rusku zakázal účast na olympijských hrách, uvedl, že mezi mrtvými je 262 ukrajinských sportovců.



Mezi nimi je i Vitalij Merinov, čtyřnásobný mistr světa v kickboxu. Podle starosty západního města Ivano-Frankivsk zemřel Merinov, který vstoupil do ukrajinských ozbrojených sil, v pátek na následky zranění utrpěných při akci.



Zdroj: abcnews.go.com
Článek Ukrajinský představitel uvedl plán pro Krym: vyhostí Rusy a zboří Kerčský most se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden