Itálie zakazuje používání angličtiny pod hrozbou pokuty
RSS

Itálie zakazuje používání angličtiny pod hrozbou pokuty

Zákon, který má ochránit jazyk, se nevztahuje jen na angličtinu, ale také na jakékoli jiné cizí jazyky. Tento záměr byl dlouhodobě znám a docela citelně se dotkne i menšin, které v zemi žijí – a zde nemám ani tak na mysli obohacující jedince, kteří mají dokonce arabské školy, o jejichž rušení se zřejmě neuvažuje.
Podle nového  zákona  strany Fratelli d’Italia italské premiérky Giorgie Meloniové mohou být obyvatelé a podniky, které používají angličtinu místo italštiny, pokutováni až do výše 100 000 EUR.
Nový zákon se vztahuje na všechny cizí jazyky, ale konkrétně se zaměřuje na používání anglických slov, o kterých se říká, že „ponižují“ italský jazyk.
Cílem návrhu je posílit a zachovat kulturní identitu a jazyk země. Vláda doufá, že uložením pokut podpoří větší respekt, ale také více používání italského jazyka.
Návrh zákona by také vyžadoval, aby každý, kdo zastává veřejnou funkci, ovládal italský jazyk, a to jak písemně, tak ústně.
Zákaz se vztahuje i na používání angličtiny v oficiálních dokumentech, kde by zahraniční společnosti byly nuceny zavést italské jazykové verze například vnitřních pravidel a pracovních smluv.
Společnosti, které mají také neitalsky mluvící zaměstnance, by však měly primárně používat italský jazyk. Podle návrhu by se cizinci museli učit italsky.
Kromě toho by italský jazyk měl být povinný při propagaci a využívání zboží a služeb v zemi. Porušení zákona znamená riskovat pokutu ve výši 5 000 až 100 000 eur.
Podle navrhovaného zákona má ministerstvo kultury zřídit výbor, jehož posláním je zajišťovat „správné používání a výslovnost italského jazyka“ ve školách, médiích, obchodu a reklamě. Například vyslovení pokrmu „brušetta“ místo „brusketta“ by tak mohlo být trestným činem a mohlo by být pokutováno.
Zdroje ovšem neuvádí jak to bude například s turisty, kteří italsky neumí, ale předpokládám, že na ně se zřejmě zákony vztahovat nebudou. Takřka s  jistotou také lze předpokládat, že trestán nebude za použití jejich rodného jazyka ani žádný z obohacovačů, jichž je v Itálii stále víc.
Nicméně zákon velmi silně zasáhl Jižní Tyrolsko, o čemž si ještě napíšeme ve speciálním článku.
Opatření na ochranu italského jazyka jsou také součástí úsilí vlády o ochranu země. Itálie již přijala opatření na ochranu své stravovací kultury před vlivem EU. Země zakázala takzvané syntetické potraviny a použití hmyzu v tradičních italských pokrmech jako je pizza a těstoviny.
Stalo se tak poté, co vstoupilo v platnost  nařízení EU , které umožňuje použití zatím 4 druhů hmyzu v mnoha pokrmech. Používání hmyzí moučky v pizze je tedy od minulého týdne v Itálii zakázáno. Ostatní výrobky s obsahem hmyzu musí být viditelně označeny a uloženy ve zvláštních regálech.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Itálie zakazuje používání angličtiny pod hrozbou pokuty se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden