Saúdové oznámili výrazný pokles produkce ropy, ceny stoupnou o 6%
RSS

Saúdové oznámili výrazný pokles produkce ropy, ceny stoupnou o 6%

V loňském roce se mnoho západních politiků rozjelo do oblasti Blízkého východu, kde žebrali o ropu. Většina z nich – včetně Bidena, který žebral přímo u Saúdů – odešla s nepořízenou.
Další ranou do vazu Západu bylo i rozhodnutí Saúdské Arábie o odklonu od amerického dolaru.
Nyní Saúdové koordinují s některými členy OPEC a nečleny OPEC snížení produkce ropy.
Saúdové v neděli oznámili , že do konce roku sníží produkci ropy o 500 000 barelů denně, což by mohlo zvýšit ceny po celém světě.
Vyšší ceny ropy by pomohly naplnit ruské pokladny, zatímco země, které Rusko sankcionovaly a nyní se potýkají s rekordní inflací, budou navíc trpět vysokými cenami ropy – a tedy i dalším zdražováním prakticky všeho zboží.
Pravděpodobně to také dále zhorší vztahy se Spojenými státy, které vyzvaly Saúdskou Arábii a další spojence, aby zvýšili produkci, protože se snaží snížit ceny a snížit ruské finance.


Saúdské ministerstvo energetiky uvedlo, že škrty budou provedeny v koordinaci s některými členy OPEC a nečleny OPEC, aniž by je jmenovalo. Škrty doplňují snížení oznámené loni v říjnu, které rozzuřilo Bidenovu administrativu.


Ministerstvo tento krok označilo za „preventivní opatření“ zaměřené na stabilizaci trhu s ropou. Snížení představuje méně než 5% průměrné produkce Saúdské Arábie, která byla v roce 2022 ve výši 11,5 milionu barelů denně.
Saúdští představitelé začátkem tohoto roku oznámili, že jsou připraveni obchodovat v jiných měnách než v americkém dolaru, což je obrovská rána pro americkou ekonomiku.
Saúdská Arábie tento krok oznámila po prosincové schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Království je připraveno obchodovat na obchodních burzách v jüanu místo dolaru.
Saúdská Arábie také oznámila svůj záměr připojit se k alianci BRICS.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Saúdové oznámili výrazný pokles produkce ropy, ceny stoupnou o 6% se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden