Detailní průběh schůzky na RB OSN, při níž bylo zamítnuto vyšetřování útoků na Nord Stream
RSS

Detailní průběh schůzky na RB OSN, při níž bylo zamítnuto vyšetřování útoků na Nord Stream

Níže si můžete přečíst kompletní přepis schůzky 15 zástupců Rady bezpečnosti OSN. Tři hlasovali pro vyšetřování (členové BRICS) a zbytek se hlasování zdržel.
Zdůvodnění všech, kdo se hlasování zdrželi, docela zavání předchozí dohodou. Ostatně, posuďte sami. Níže tedy průběh celé schůzky bez jakýchkoli úprav (z 27.3.2023):
Rada bezpečnosti dnes nepřijala rezoluci předloženou představitelem Ruské federace, která by zřídila mezinárodní nezávislou vyšetřovací komisi pro „sabotážní činy“ spáchané na plynovodu Nord Stream v Baltském moři ze září 2022.
Hlasem 3 pro (Brazílie, Čína, Ruská federace), nikdo proti a 12 se zdrželo hlasování, Rada návrh usnesení zamítla z důvodu nedostatku dostatečného počtu hlasů pro.
Pokud by byla rezoluce přijata, požádala by generálního tajemníka, aby zřídil mezinárodní nezávislou vyšetřovací komisi, která by provedla komplexní, transparentní a nestranné mezinárodní vyšetřování všech aspektů sabotáže na plynovodech Nord Stream 1 a 2 – včetně identifikace jeho pachatelů, sponzorů, organizátorů a spolupachatelů.
Měla by nastínit složení komise a rozhodnout, že bude zahrnovat „nestranné a mezinárodně uznávané odborníky“ vybrané generálním tajemníkem a bude vybavena odpovídajícím počtem zkušených a nestranných zaměstnanců.
Dále by Rada podle svých podmínek požádala generálního tajemníka, aby jí do 30 dnů podal zprávu o doporučeních pro navrhované konkrétní způsoby komise, a vyzvala členské státy – včetně těch, které provádějí svá vlastní příslušná vnitrostátní vyšetřování –, aby plně spolupracovaly a sdílet informace s komisí.
Před hlasováním zástupce Ruské federace uvedl, že jeho delegace navrhuje zřízení nezávislého vyšetřování útoků na plynovod Nord Stream pod vedením OSN kvůli jejím „vážným a velmi opodstatněným pochybám“ v transparentnosti vnitrostátních vyšetřování, která v současnosti provádějí, konkrétně Dánsko, Německo a Švédsko. Zdůraznil, že je zapotřebí komplexnější a transparentnější vyšetřování, zejména s ohledem na vznik nových faktů a zpráv médií o incidentech Nord Stream. Varoval také, že se „ztrácí drahocenný čas“ a že vnitrostátní vyšetřování může trvat roky.
Zástupce Číny, který vyjádřil lítost nad neúspěchem návrhu rezoluce, uvedl, že mezinárodní vyšetřování ve skutečnosti nebude v rozporu s vnitrostátními, které v současnosti probíhají. Vyšetřování vedené Organizací spojených národů by mohlo hrát koordinační roli a učinit závěry jiných studií ještě směrodatnějšími. Zahájení vyšetřování pod vedením OSN je také nejlepším způsobem, jak reagovat na široké mezinárodní spekulace, řekl a dodal, že zablokování Radě v zahájení takového vyšetřování pouze vyvolává podezření, že „je něco skryto v zákulisí“.
Zástupce Brazílie zdůraznil, že jakýkoli návrh člena Rady musí být posuzován s respektem a objektivním způsobem. Poznamenal, že předběžné informace od evropských úřadů naznačují, že incidenty Nord Stream byly aktem sabotáže s možným zapojením státního činitele, uvedl důležitost komplexnějšího úsilí ze strany Organizace spojených národů v pochopení útoku. Vyzval osoby odpovědné za probíhající vnitrostátní vyšetřování, aby své závěry co nejdříve sdělili Radě.
Zástupce Spojených států, který odmítl nepodložená obvinění o úloze své země v aktu sabotáže na plynovodu Nord Stream, uvedl, že mezinárodní společenství nemůže tolerovat poškození kritické infrastruktury. Text předložený Ruskou federací však nebyl pokusem hledat pravdu, ale spíše zdiskreditovat práci probíhajících národních vyšetřování, která nemusela dospět k závěrům, které by odpovídaly jejich předem stanovenému příběhu.
Švýcarská delegátka vzala na vědomí, že se její delegace zdržela hlasování, vyjádřila znepokojení nad událostmi na plynovodech Nord Stream a odsoudila takové útoky na kritickou infrastrukturu. Dánsko, Německo a Švédsko však v současné době provádějí vnitrostátní vyšetřování, aby osvětlily fakta o těchto událostech, řekla a vyzvala Radu, aby počkala na jejich výsledky. Nařídit dodatečné vyšetřování by v této fázi nebylo přínosné, dodala.
Zástupce Gabonu, poukazující na to, že Afrika v průběhu let hostila mnoho mezinárodních vyšetřování a nezávislých expertů s důsledky pro státní suverenitu, uvedl, že jeho delegace se zdržela hlasování, protože argumenty o vnitrostátních vyšetřováních jsou na jeho kontinentu běžně ignorovány. „Nikdo už nebude přijímat tyto lekce morálky,“ zdůraznil a prohlásil, že dnešek je „dobrý den pro suverenitu jednotlivých států, ale špatný den pro transparentnost a nezávislost“.
Dále vystoupili zástupci Ghany, Ekvádoru, Malty, Japonska, Spojeného království, Francie, Albánie a Spojených arabských emirátů.
Ještě několikrát se slova ujali zástupci Ruské federace a Spojených států.
Schůze začala v 15:04 a skončila v 15:52
Akce
VASILY A. NEBENZIA (  Ruská federace ), který dnes hovořil na začátku schůzky, uvedl, že dnes Rada bezpečnosti bude hlasovat o návrhu rezoluce vyzývající k zahájení mezinárodního vyšetřování sabotáží spáchaných na ropovodech Nord Stream v září 2022. S odvoláním na „velmi vážné pochybnosti“ o transparentnosti různých vnitrostátních vyšetřování těchto incidentů, která v současné době provádějí  některé státy, které odmítají spolupracovat s jinými postiženými zeměmi, jako je Rusko – řekl, že tyto národy se „záměrně a soustavně snaží uvést v omyl Radu bezpečnosti.“ Upozornil na několik dopisů, které Ruská federace zaslala předsedovi Rady v posledních měsících a které demonstrovaly toto vyloučení,
V této souvislosti je podle něj zapotřebí další, komplexnější a transparentnější vyšetřování. To platí zejména s ohledem na nově se objevující fakta o incidentech Nord Stream a zprávy objevující se v médiích. Jediný argument, který kolegové vznesli ohledně zahájení mezinárodního vyšetřování, je nutnost počkat na dokončení vnitrostátních vyšetřování, řekl. V reakci na tento bod varoval, že „se plýtvá drahocenným časem“ a tato vyšetřování mohou pokračovat roky. Varoval také před možným úsilím skrýt důkazy a „vyčistit místo činu,“ přičemž zdůraznil, že nedávný nález neidentifikované položky v jednom z plynovodů Nord Stream dále podtrhuje naléhavou potřebu nestranné studie.
Rada poté hlasovala o návrhu usnesení 3 hlasy pro (Brazílie, Čína, Ruská federace), nikdo nebyl proti a 12 se zdrželo hlasování. Text byl zamítnut, protože nezískal požadovaný počet hlasů.
Výpisy
ROBERT A. WOOD (  Spojené státy americké ), vyjádřil svou kategorickou námitku proti nepodloženým obviněním o úloze jeho země v aktu sabotáže na plynovodu Nord Stream a uvedl, že mezinárodní společenství nemůže tolerovat akce k poškození kritické infrastruktury.  Upozornil však, že text předložený Ruskou federací nebyl pokusem o hledání pravdy; šlo o pokus zdiskreditovat práci probíhajících vnitrostátních vyšetřování, která nemusela dospět k závěrům, které by odpovídaly jejich předem stanovenému příběhu. Vnitrostátní vyšetřování Švédska, Dánska a Německa jsou transparentní a nestranná a musí se nechat uzavřít. Spojené státy proto návrh rezoluce nepodpořily a zdržely se, dodal. Dále zpochybnil skutečný záměr Ruské federace, když se rozhodla předložit rezoluci, která měla tak malou podporu,
MICHEL XAVIER BIANG (  Gabon ) uvedl, že dnešní hlasování je „requiem“ za stanovení odpovědnosti – nezávislým a nestranným způsobem – za nezákonný čin s mezinárodními důsledky. Poznamenal, že Afrika hostí mnoho mezinárodních šetření a nezávislých expertů s dopady na státní suverenitu, a řekl, že neví, zda má být z tohoto obratu šťastný nebo smutný. Jeho delegace se zdržela hlasování, protože byla „zmatená“, poznamenal a připomněl argumenty vznesené vždy, když se podobné otázky týkaly afrických zemí, a zdůraznil, že „nikdo už nebude přijímat tyto morální lekce“ ohledně záležitostí, které ovlivňují mezinárodní bezpečnost. Situace je nyní nejasná a závisí na iniciativě států. Poznamenal však, že státy jednají podle svých vlastních zájmů, a dodal: „Je to dobrý den pro suverenitu jednotlivých států.“
CAROLYN ABENA ANIMA OPPONG-NTIRI (  Ghana ) poznamenala, že její delegace se zdržela hlasování ne proto, že by byla proti mezinárodnímu vyšetřování, ale proto, že uznává, že v této fázi probíhají tři vyšetřování ze strany příslušných mezinárodních orgánů, které se zavázaly ke spravedlivému a nestrannému procesu. Pokračovala však, že její vláda vzala na vědomí vyjádření určité nespokojenosti s průběhem současných vyšetřovacích procesů. Může být předčasné obhajovat paralelní mezinárodní vyšetřování pod záštitou Organizace spojených národů. V této souvislosti vyzvala všechny strany, aby zachovaly zdrženlivost a v dobré víře spolupracovaly při aktuálně probíhajícím mezinárodním vyšetřováním a vyvarovaly se jednostranných akcí, které by mohly potenciálně podkopat snahy o zjištění faktů.
ANDRÉS EFREN MONTALVO SOSA (  Ekvádor  ) řekl, že jeho delegace se rozhodla zdržet se hlasování, protože text je stále nedostatečný. Nic nemůže ospravedlnit útoky proti civilní infrastruktuře, zdůraznil. Je nezbytné vyhnout se spekulacím, které by mohly zvýšit napětí v regionu a bránit hledání pravdy. Vnitrostátní vyšetřování, která v současné době probíhají v Dánsku, Švédsku a Německu, musí být provedena, řekl a znovu zdůraznil důvěru své země v proces vyšetřování.
FRANCESCA MARIA GATT (  Malta ) uvedla, že, bohužel, až do tohoto okamžiku informace předložené na podporu návrhu postrádají věrohodné podpůrné důkazy. Kromě toho probíhají vyšetřování Dánska, Německa a Švédska a je důležité umožnit, aby tyto vnitrostátní procesy byly uzavřeny bez zasahování. Proto se podle ní Malta zdržela hlasování na základě toho, že jakákoli vyšetřovací akce Organizace spojených národů by byla předčasná a narušila by integritu těchto probíhajících vnitrostátních vyšetřování, která jsou komplexně prováděna přímo dotčenými stranami.
RICCARDA CHRISTIANA CHANDA (  Švýcarsko  ), která vzala na vědomí, že se její delegace zdržela, vyjádřila znepokojení nad událostmi na ropovodech Nord Stream, které jsou podle dostupných informací způsobeny sabotáží. Odsoudila takové útoky proti kritické infrastruktuře, včetně energetické infrastruktury, a poznamenala, že Dánsko, Německo a Švédsko v současné době provádějí vnitrostátní vyšetřování, aby objasnily fakta, a obhajovala čekání na jejich výsledky. Nařídit dodatečné vyšetřování by v této fázi nebylo přínosné, dodala.
SHINO MITSUKO (  Japonsko ) řekla, že ačkoli je její země hluboce znepokojena incidentem, který se stal na plynovodech Nord Stream, zdržela se tohoto usnesení. Rada by měla nejprve umožnit dokončení vnitrostátních vyšetřování. Na základě těchto výsledků pak může Rada podle potřeby diskutovat o dalších postupech, řekla.
JAMES KARIUKI (  Velká Británie  ), odsuzující sabotáže na ropovodech Nord Stream, vyjádřil podporu národním vyšetřováním, která provádějí Dánsko, Německo a Švédsko. Není vhodné, aby Rada nyní iniciovala další. Ruská federace navíc ukázala, že to s nestranným vyšetřováním nemyslí vážně, řekl a připomněl, že její představitelé před týdny tvrdili, že už vědí, kdo je za útoky Nord Stream zodpovědný. Kromě toho, zjevný zájem Moskvy o civilní infrastrukturu je podle něj těžké brát vážně během jejích neúnavných útoků proti takové infrastruktuře na Ukrajině v posledním roce, řekl.
JARAUD DARNAULT ( Francie  ) připomněla znepokojení své země nad dvěma podvodními explozemi, které zasáhly plynovod Nord Stream 27. září 2022 a které byly přičítány úmyslnému činu lidského původu. Francie se zdržela hlasování o rezoluci právě proto, že v současnosti probíhá vyšetřování incidentů v Německu, Dánsku a Švédsku. Není důvod pochybovat o vážnosti a nestrannosti vyšetřování a musí být umožněno, aby byla uzavřena. Dále vyjádřila politování nad rozhodnutím Ruské federace požádat o hlas, o kterém předem věděla, že prohraje, a vyjádřila údiv nad její horlivostí, když požádala Organizaci spojených národů, aby provedla vyšetřování, zatímco již v této záležitosti přisoudila odpovědnost.
FERIT HOXHA (  Albánie ), připomínajíc předchozí vyjádření znepokojení své země nad sabotáží, podpořil rychle zahájené probíhající vyšetřování Dánska, Německa a Švédska. I když také podporoval vyšetřovací úsilí Organizace spojených národů, kdykoli k tomu mají mandát, řekl, že zahájení paralelního mezinárodního vyšetřování by v současnosti nemělo přidanou hodnotu. Dále zdůraznil, že jakýkoli pokus zdiskreditovat nebo zpolitizovat probíhající vyšetřování – včetně záměrného obviňování jiných států nebo spoléhání se na „uměle sestavené“ příběhy tisku – je nesprávný a neužitečný. Dodal, že všechny státy jsou povinny chránit civilní infrastrukturu – což je spíše požadavek než „nabídka na výběr“ – zdůraznil, že důvěryhodnost Ruské federace v této věci je přinejmenším pochybná a nanejvýš cynická, vzhledem k tomu, co to dělá s Ukrajinou. Řekl, že proto se jeho delegace zdržela hlasování.
GENG SHUANG (  Čína ) vyjádřil podporu své delegace návrhu usnesení a vytvoření nezávislého vyšetřování incidentů na plynovodu Nord Stream. Vyjádřil lítost nad výsledky dnešního hlasování a poznamenal, že mezinárodní vyšetřování by ve skutečnosti nebylo v rozporu s aktuálně probíhajícím vnitrostátním vyšetřováním. Vyšetřování vedené Organizací spojených národů by mohlo hrát koordinační roli a učinit závěry jiných studií ještě směrodatnějšími. Od výbuchů uplynulo více než šest měsíců a důkazy musí být shromážděny co nejdříve, zdůraznil a varoval před tím, aby se vnitrostátní vyšetřování příliš netáhlo. Zahájení vyšetřování pod vedením OSN je také nejlepším způsobem, jak reagovat na široké mezinárodní spekulace, řekl,
Pan NEBENZIA (  Ruská federace ), řekl, že po hlasování by nemělo existovat žádné podezření, kdo stál za sabotáží plynovodu Nord Stream, a poukázal na „základní fakt“, že Spojené státy a jejich spojenci udělali vše, co bylo v jejich silách, aby zajistili, aby nedošlo k žádnému mezinárodnímu vyšetřování incidentů, ke kterým došlo v září 2022. Zatímco Washington, DC, veřejně vyhrožoval a podkopal plynovod, média zveřejnila protichůdné a absurdní verze toho, kdo a jak to udělal, dodal. Ruská federace se pokusila korespondovat s Dánskem, Švédskem a Německem o jejich vnitrostátních vyšetřováních; tyto země však odmítly odpovídajícím způsobem korespondovat. Berouce na vědomí, že vnitrostátní vyšetřování bez účasti jeho země může trvat roky, zeptal se představitele Spojených států, co je tak „předurčeno“ v textu, který jeho země předložila. Pokud by Spojené státy chtěly přivést pachatele před soud, jednaly by jinak, řekl a dodal, že hlasování představuje „lakmusový papírek“, aby se zjistilo, zda budou pravidla dodržována a zda bude přiznána odpovědnost za nehorázné činy. „Dnešní hlasování dokazuje, že naši bývalí západní partneři si mohou dělat, co chtějí, a projde jim to,“ řekl a dodal, že jeho země udělá, co bude v jejích silách, aby čelila pokračujícímu bludnému kruhu Západu, který Radě brání plnit její funkce. 
LANA ZAKI NUSSEIBEH (  Spojené arabské emiráty ) odsoudila sabotáž z 22. září 2022 jako trestný čin, který způsobil vážné poškození životního prostředí a ohrozil globální energetickou bezpečnost. Sabotáž proti přeshraniční energetické infrastruktuře se vážně týká porušení zásad suverenity mezinárodního společenství a mezinárodní spolupráce je zásadní pro řešení hrozeb pro globální energetickou bezpečnost. Uvědomuje si důležitost probíhajících vyšetřování v Dánsku, Německu a Švédsku a zdůraznila, že je třeba, aby vnitrostátní orgány prováděly důkladná šetření a transparentním způsobem sdílely svá zjištění s příslušnými aktéry. Dále uvedla, že její delegace se zdržela hlasování, protože vnitrostátní vyšetřování pokračují, a vyzvala k rozšíření nedávných snah o spolupráci a vytvoření jasného termínu pro uzavření takových vyšetřování.
RONALDO COSTA FILHO (  Brazílie ) zdůraznil, že každý návrh člena Rady musí být posuzován s respektem a objektivním způsobem. Brazílie se konstruktivně zapojila do jednání od začátku a navrhla pozměňovací návrhy s cílem překlenout různé pozice a pokusit se vybudovat konsenzus, řekl a dodal, že jeho delegace hlasovala pro návrh. Předběžné informace úřadů evropských zemí naznačují, že se jednalo o sabotáž s možnou účastí státního aktéra. Šest měsíců po explozích mezinárodní společenství stále neví, co je způsobilo. Opatrnost, kterou s tímto problémem řešily orgány Dánska, Německa a Švédska, je pochopitelná, poznamenal a zdůraznil, že hlasování Brazílie by nemělo být vnímáno jako kritika vedení vyšetřování, ale jako uznání důležitosti komplexnějšího úsilí ze strany Organizace spojených národů. Každý návrh v Radě bezpečnosti musí být analyzován podle jeho vlastních předností, poznamenal. Vzhledem k tomu, že výbuchy v Baltském moři představují hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost, bude Komise zřízená generálním tajemníkem vhodná k tomu, aby této Radě pomohla při jejím rozhodování. Vzhledem k zamítnutí návrhu vyzval osoby odpovědné za probíhající vyšetřování, aby závěry sdělily Radě co nejdříve. Závažnost tohoto problému vyžaduje rychlou a transparentní reakci, tvrdil. 
WOOD ( Spojené státy  ) v reakci na prohlášení představitele Ruské federace uvedl, že Moskva přímo obvinila Washington, DC, z provedení útoků Nord Stream. Je jasné, že Moskva nemá zájem na nestranném vyšetřování a už rozhodla, kdo je vinen; hraje pouze politiku. Doufal, že Ruská federace projeví stejné obavy o kritickou civilní infrastrukturu Ukrajiny, jako nyní o plynovody Nord Stream.
NEBENZIA ( Ruská federace  ) reagoval citováním nedávného odhalení amerického novináře Seymoura Hershe. Požádal zástupce Spojených států, aby vysvětlil prohlášení prezidenta Josepha R. Bidena, které učinil dlouho před incidenty Nord Stream, v tom smyslu, že chce, aby tato potrubí byla zničena.
WOOD ( Spojené státy ), opět odpověděl, řekl, že položení otázky bez jakéhokoli skutečného smyslu je součástí příručky delegace Ruské federace. Spojené státy nezakládají svou politiku na hlášení jediného jednotlivce, řekl a zdůraznil, že obvinění vznesená za údajné americké viny za útoky na Nord Stream „jsou naprosto nesprávná, jasná a prostoduchá.“
NEBENZIA ( Ruská federace  ) v reakci řekl, že ve skutečnosti položil delegátovi Spojených států přímou otázku ohledně skutečného prohlášení prezidenta Bidena.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Detailní průběh schůzky na RB OSN, při níž bylo zamítnuto vyšetřování útoků na Nord Stream se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden