Také Indie končí s dolarem a přechází na platbu rupiemi + seznam dalších zemí, které se odklání od dolaru
RSS

Také Indie končí s dolarem a přechází na platbu rupiemi + seznam dalších zemí, které se odklání od dolaru

V multipolárním světě již mizí dominance dolaru, což je vidět zejména na počínání zemí uskupení BRICS.
Po nejprudším zpřísnění měnové politiky americké centrální banky  za poslední desetiletí nabídla Indie svou měnu jako alternativu pro obchodování se zeměmi trpícími nedostatkem dolaru, uvádí Bloomberg.
V důsledku katastrofální hospodářské politiky Joea Bidena nyní existují koordinované snahy o oslabení globální závislosti na americkém dolaru.
Nová politika zahraničního obchodu Indie vstoupila v platnost 1. dubna.
Jihoasijský národ je připraven obchodovat v rupiích s národy, které čelí nedostatku dolarů, aby byly odolné proti „katastrofám“ a účinně podpořily svůj export, řekl ministr obchodu Sunil Barthwal na tiskové konferenci v hlavním městě Dillí.
Opatření zahrnují odvětvové cíle dosáhnout do roku 2030 vývozu zboží a služeb ve výši 2 bilionů dolarů, řekl Santosh Kumar Sarangi, vedoucí generálního ředitelství pro zahraniční obchod (DGFT).
To představuje téměř trojnásobný skok oproti očekávanému exportu ve výši 770 miliard dolarů ve finančním roce 2022/23, dodal, navzdory globální nejistotě, která činí scénář exportu mírně náročným.
Indie také spouští nový systém amnestie pro jednorázové vyrovnání nesplácení vývozních závazků, řekl Sarangi.
Režim, jehož cílem je rychlejší řešení obchodních sporů, poběží do září 2023, ale nebude se vztahovat na případy zahrnující vyšetřování podvodů.
Nová indická politika také zautomatizuje některá schvalování obchodu a sníží poplatky pro střední a malé podniky, aby si zajistila některé vládou podporované výhody.
Bhagwat Karad, indický ministr financí, uvedl, že Bank of India schválila 60 případů otevření zvláštních účtů Vostro v rupiích (SVRA) korespondenčními bankami z 18 zemí.
Mezi tyto země patří Botswana, Fidži, Německo, Guyana, Izrael, Keňa, Malajsie, Mauricius, Myanmar, Nový Zéland, Omán, Rusko, Seychely, Singapur, Srí Lanka, Tanzanie, Uganda a Spojené království.
Podle vysokého ruského představitele jsou země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) také v procesu vývoje vlastní měny, která bude odhalena na nadcházejícím summitu organizace v Jižní Africe.
Níže je uveden přehled zemí, které se vymykají ze závislosti na americkém dolaru:
Saúdská Arábie uzavírá obchodní spojenectví s Čínou, Ruskem, Indií, Pákistánem a čtyřmi středoasijskými zeměmi, aby přerušila svou závislost na americkém dolaru.
Čína a Francie dokončily první obchod s plynem LNG pomocí čínského jüanu, čímž ukončily závislost na americkém dolaru v obchodování s energií.
Čína a Brazílie obchodují ve svých vlastních měnách a opouštějí americký dolar.
Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika (BRICS) podle místopředsedy Státní dumy vyvíjejí novou měnu.
Saúdská Arábie spolupracuje s Čínou na vybudování čínské ropné rafinérie za 83,7 miliardy jüanů (12,2 miliardy dolarů).
Keňa podepsala smlouvu se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty na nákup ropy v keňských šilincích místo v amerických dolarech.
Keňský prezident vyzývá občany, aby přestali používat americké dolary.
Asociace národů jihovýchodní Asie zvažuje odstranění amerického dolaru, eura, jenu a libry pro finanční transakce v místní měně.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 5 Průměrně: 5 ] Článek Také Indie končí s dolarem a přechází na platbu rupiemi + seznam dalších zemí, které se odklání od dolaru se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden