Čínský špionážní balón získal informace o amerických vojenských objektech
RSS

Čínský špionážní balón získal informace o amerických vojenských objektech

Američtí představitelé tvrdí, že po vládním vyšetřování čínského špionážního balónu, který byl 4. února sestřelen u pobřeží Jižní Karolíny, padl konečný verdikt. (Foto: Twitter)







Zatímco Peking dlouho trval na tom, že se jednalo o neškodnou civilní vzducholoď bez posádky, která omylem vybočila z kurzu, během něhož byla pozorována nad citlivými americkými vojenskými zařízeními, pondělní zpráva NBC uvádí, že se jí podařilo získat zpravodajské informace.




Pentagon zveřejnil fotku ve vysokém rozlišení před sestřelením čínského balonu
„Čínský špionážní balon, který přeletěl nad USA, byl podle dvou současných vysokých amerických představitelů a jednoho bývalého vysokého představitele administrativy schopen získat zpravodajské informace z několika citlivých amerických vojenských objektů, a to navzdory snahám Bidenovy administrativy mu v tom zabránit,“ začíná zpráva NBC.



Americké letectvo/ministerstvo obrany/Handout prostřednictvím agentury Reuters Jednou z klíčových otázek bylo, zda technologie sběru dat z balonu byla schopna přenášet informace zpět čínské vládě v reálném čase. V té době se hodně spekulovalo o tom, že Číňané by museli zařízení fyzicky obnovit, aby se dostali k jakýmkoli údajům, které mohlo zachytit.




To je gól. Tito lidé tvrdí, že jim Pentagon sestřelil balón za 12 dolarů
Američtí představitelé však nyní tvrdí, že Peking informace v reálném čase skutečně obdržel. „Čína byla schopna balón ovládat tak, aby mohl nad některými místy několikrát přeletět (občas letěl ve formaci osmiček) a získané informace předávat zpět do Pekingu v reálném čase,“ zdůrazňují tři úředníci ve zprávě.



„Zpravodajské informace, které Čína shromáždila, pocházely převážně z elektronických signálů, které mohou být zachyceny zbraňovými systémy nebo mohou zahrnovat komunikaci personálu základny, spíše než z obrazů, uvedli úředníci.“




Čína reaguje „silnou nespokojeností“ na sestřelení špionážního balonu v USA
Dalším zajímavým aspektem, který američtí vyšetřovatelé podle svých slov odhalili po vyzvednutí velké části trosek balonu z oceánu po sestřelení, je to, že měl autodestrukční mechanismus.



Úředníci tvrdí, že „mohl být aktivován na dálku Čínou“ , ale také vysvětlují, že „není jasné, zda se tak nestalo proto, že mechanismus nefungoval správně, nebo proto, že se Čína rozhodla jej nespustit“.




Příběh čínského špionážního balónu jako uměle vyvolaná krize? Jiný pohled
Zdroje, které hovořily s NBC, připisují zpravodajským protiopatřením nasazeným Bidenovou administrativou, že úspěšně zablokovaly schopnost balónu shromáždit více zpravodajských informací, než kolik jich shromáždil. V některých případech šlo o rychlé jednání Pentagonu, který zastavil elektronické signály a komunikace připouštěné z citlivých míst. Balon však letěl nad územím USA značnou dobu, když poprvé vstoupil do vzdušného prostoru nad Aljaškou 28. ledna.



Přestože se zpráva snaží prezentovat reakci prezidenta Bidena na balónovou ságu jako určitý „úspěch“, klíčovou otázkou, která stále zůstává nezodpovězena, je, jak se mohl balón tak dlouho nerušeně zdržovat nad USA a proč nedošlo k zásahu Pentagonu dříve – zejména pokud existovalo podezření, že jej provozuje zahraniční protivník s nekalými úmysly.




Americká armáda právě sestřelila čínský špionážní balón
Biden dříve balón bagatelizoval…



FEBRUARY 9: Biden says the Chinese spy balloon — which did, in fact, gather intel from sensitive U.S. military sites — was “not a major [security] breach.” pic.twitter.com/dnMFciOc23 — RNC Research (@RNCResearch) April 3, 2023 Zdroj: nbcnews.com
Článek Čínský špionážní balón získal informace o amerických vojenských objektech se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden