Americké impérium je na Ukrajině ve smrtonosné pasti, říká maďarský profesor
RSS

Americké impérium je na Ukrajině ve smrtonosné pasti, říká maďarský profesor

Evropa ztrácí trpělivost a ekonomika USA začíná být přetížená, říká László Bogár.
Náhledový obrázek: Prezident Joe Biden kráčí při své překvapivé návštěvě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě v Katedrále Zlatého dómu Svatého Michala v pondělí 20. února 2023. (AP Photo/ Evan Vucci)
Spojené státy mají s financováním Ukrajiny čím dál více a více potíží, přičemž evropské veřejné mínění pomalu svůj pro-ukrajinský postoj opouští, řekl v živém show v maďarském zpravodajském kanálu HírTV maďarský profesor ekonomie László Bogár.
Při této diskusi se mluvilo o stížnostech ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že z nejmenované evropské země dostal zbraně, které nefungují a také, že z USA ještě nedostali slíbené střely Patriot. Další ekonom v tomto panelu Imre Boross poukázal, že to je součástí Západní logiky vytrubovat do světa něco o pomoci a pak na Ukrajinu poslat stařičké zbraně v chatrném stavu.
Avšak další host spolu s ním Bogár rovněž poznamenal, že Ukrajina je zkušebním trenažérem pro mnoho typů zbraní, jak starých, tak nových.
„Ukrajina je určena, aby byla globální střelnicí, kde lze otestovat všechny druhy zbraní ležících ve skladech a prodat je za novou hodnotu,“ poukázal Bogár. Řekl, že si myslí, že stojí za to prozkoumat, jakou roli v tomto konfliktu hraje moc a ekonomie, přičemž ty se při krásných řečičkách moc neuvádí.
Mezitím ukrajinský prezident vyzval oblasti země, které nejsou na frontové linii této války, aby v ní sehrály svou roli. Boross říká, že to jasně znamená, že Ukrajinci jsou pod hrozným tlakem.
O Evropské unii Bogár řekl, že „EU není ani trochu připravena nést náklady v proporcích Druhé světové války.“ V tomto kontextu stojí také za uvážení, že ač se USA už stáhly z války v Afghánistánu, tak ještě nebyla plně splacená, jelikož ještě spousta peněz bude muset jí ke zraněným veteránům. Je jisté, že celkové náklady této války překročí 2 biliony €, tvrdil.
Bogár poukázal, že kdyby ty peníze prostě dali Afghánistánu, tak by z něj dnes byla jedna z nejbohatších zemí, s dodatkem, že Západ by na Ukrajině mohl dělat to samé.
„Je dost jisté, že Ukrajinu to bude stát nejméně bilion dolarů a že hodně bude stát i její obnova,“ dodal.
Tuto cenu zaplatí daňoví poplatníci v Evropě a USA, ale i Ukrajina bude ve strašné situaci stejně, jako je dnešní Afghánistán.
Ekonomika USA by mohla být v hrozných trablech
„Americká ministryně financí už teď funguje režimu paniky,“ řekl Imre Boross s dodatkem, že sbližování mezi Ruskem a Čínou a oznámení prezidenta Vladimira Putina, že v mezinárodních ekonomických vztazích budou místo dolaru používat yuan, by mohlo v ekonomice USA přivodit ohromný šok.
Podle Bogára si už teď lze myslet, že to nakonec bude americký prezident Joe Biden, kdo bude chtít nejvíce mír.
„De-dolarizace“ a skutečnost, že brzy nebude nikdo, kdo by „americké impérium“ financoval, zažene USA do smrtonosné pasti, řekl Bogár. Podle tohoto ekonoma zatímco je v Americe financování války na Ukrajině v bodu varu, tak v Evropě je ve varu samotná společnost a tento kontinent směřuje k trvalé občanské válce.
April 03, 2023
editor:  REMIX NEWS
author:  MANDIER

Válka navždy! Ukrajinský činitel zavrhl volání po míru jako ‚čirý cynismus‘

Ukrajinský válečný chaos stál Německo loni přes 100 miliard dolarů
Zdroj: https://rmx.news/united-states/us-empire-in-fatal-trap-in-ukraine-says-hungarian-professor/


Nejčtenější za týden