Pošta … jen pár střípků z “restrukturalizace”
RSS

Pošta … jen pár střípků z “restrukturalizace”

JAN BARTOŇ
Tak zvaná restrukturalizace České pošty probíhá naprosto chaoticky a neexistuje vlastně nikdo kromě ministra Víta Rakušana a premiéra, kdo by tento způsob restrukturalizace obhajoval.


V médiích proběhlo již mnoho poznámek kolem rušení pošt ve velkých a větších městech. Cílem České pošty je snížit tímto způsobem náklady asi o 700 milionů korun, přičemž loňská ztráta České pošty byla dvojnásobná. Logicky tedy přijde zdražení služeb a další úbytek zákazníků pošty. Jsou i tací, kteří o poště hovoří jako o „nereformovatelné“. Trochu mi to připomíná tak zvanou důchodovou reformu. Ani to není reforma, jenom rozhodnutí snížit výdaje na důchody, a přitom se manipuluje s „odpovědností “ za další generace. Pokud ale zůstanou důchody pouze v nákladech státu, nemohou prostě další generace o důchody přijít, protože je bude muset stát vždycky zaplatit. Ale vraťme se k oné nešťastné poště.
Nejprve jeden z názorů starosty menšího  města Náchod Jana Birkeho .  Nezpochybňuji, že je potřeba udělat nějaké kroky. Naopak. Když jsem byl členem dozorčí rady České pošty, měli jsme připravený restrukturalizační plán. Před rokem a půl jsme byli odejiti. Teď mi nejvíc vadí, že nám rušení poboček nikdo neoznámil dopředu, se starosty se nikdo nebavil. Věděl jsem, že tři pobočky na Náchod jsou přepych a byl jsem připravený se o změnách bavit. Ale zrušit pobočku ve starém městě, kde žije sedm tisíc lidí, je problém. Jsou to sídliště, kde lidé stárnou a bude to pro ně složité. Pobočka v centru města, která zůstane, je malá. Už dnes se tam stojí dlouhé fronty, je problém zaparkovat. To rozhodnutí je nekomfortní. Možná kdybych mohl říct tyhle tři věty ministrovi nebo řediteli České pošty, ale tu možnost jsem neměl. Rozhodli to od stolu.
A o kousek dál:  A neříkám, že za stav České pošty může tahle vláda. Nekritizuji ani vedení pošty. Kritizuji způsob, jak nám to řekli.  A také jak je možné, že v Kolíně, odkud je pan ministr Rakušan, se ruší jen jedna pošta.
S šéfem STAN a ministrem vnitra Vítem Rakušanem jste ale mívali dobré vztahy, pokud se nepletu.
Měli jsme výborné vztahy, tykáme si, seděli jsme spolu v bezpečnostním výboru. Vůbec nechápu, že jsem se stal pro Rakušana prašivej.  Tolik starosta Náchodu.
Takže ještě jeden střípek do mozaiky procesu, kterému se tak vznešeně říká restrukturalizace pošty. Město, kde žiju, má necelých 40000 obyvatel. Asi před deseti lety tu pošta vybudovala rozsáhlý areál, v němž parkuje odhadem kolem 50 vozů pošty pro rozvážku balíků. A v tomto areálu se nachází i pobočka pošty pro veřejnost. V souladu s chaosem, který při rušení poboček panuje, byla tato pošta označena ke zrušení a nebude tu fungovat ani příjem a výdej balíků. Pro nás zbude pošta na hlavním náměstí, kde se v podstatě nedá rozumně parkovat kvůli omezenému počtu parkovacích míst a ve starém objektu, kam se chodí po schodech a pro starší zákazníky tak zbývá jeden malý výtah.
I tady proběhla „komunikace“ tak, jak jí popisuje starosta Náchodu- tj. oznámením v tisku. Ministr vnitra Rakušan tak opět upoutal pozornost svým „odvážným“ činem ve stylu vyvěšení Putina v pytli na mrtvoly. Způsob komunikace této vlády je skutečně otřesný a slušný premiér Petr Fiala své členy vlády hájí. Na něj se mohou ministři vždycky „spolehnout“, ke škodě věci a vlády samotné .

Jan Bartoň


The post Pošta … jen pár střípků z “restrukturalizace” first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden