Na Ukrajinu putují další 2,6 miliardy dolarů na obrannou pomoc
RSS

Na Ukrajinu putují další 2,6 miliardy dolarů na obrannou pomoc

Bidenova administrativa v úterý oznámila další tranši vojenské pomoci pro Ukrajinu, tentokrát v celkové výši 2,6 miliardy dolarů. (Foto: Flickr)







V oficiální tiskové zprávě Bílého domu se uvádí, že 2 miliardy dolarů z této částky budou určeny na různé druhy munice, radarů a zbraní pro obranu země v budoucnu, a to těsně před očekávanou jarní ofenzívou proti ruským silám.



Podle prohlášení státního tajemníka Antonyho Blinkena půjde o „USA dodané systémy HIMARS, stíhače protivzdušné obrany a dělostřelecké náboje, které Ukrajina používá k obraně“.




Finsko vstoupilo do NATO a zasadilo Rusku ránu za válku na Ukrajině
V zájmu rychlosti dodání těchto zbraní a munice do válečné zóny USA uvedly, že budou čerpat z existujících vojenských zásob.



„Kromě toho oznamujeme významný balík prostředků protivzdušné obrany, jakož i dělostřeleckou a tankovou munici, minometné systémy, rakety a protipancéřové systémy s využitím 2,1 miliardy dolarů z prostředků Iniciativy na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI),“ uvádí se v prohlášení.



„Prezidentské čerpání je třicátým pátým takovým čerpáním vybavení ze zásob ministerstva obrany pro Ukrajinu, které Bidenova administrativa schválila od srpna 2021.“




Zelenskyj varoval Rusy před protiútokem: Ještě máte čas odejít, jinak vás zničíme
Níže uvádíme úplný seznam toho, co tento nejnovější obranný balíček podle amerického ministerstva obrany zahrnuje:



Schopnosti v tomto balíčku zahrnují:



Dodatečnou munici pro systémy protivzdušné obrany Patriot; Dodatečnou munici pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (HIMARS); 155mm a 105mm dělostřelecké náboje; 120mm minometné náboje; 120mm a 105mm tankovou munici; 25mm munice; střely s optickým naváděním a drátěným naváděním (TOW – Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided); přibližně 400 granátometů a 200 000 nábojů; 11 taktických vozidel k vyzvednutí vybavení; 61 těžkých palivových cisteren; 10 nákladních automobilů a 10 přívěsů pro přepravu těžké techniky; testovací a diagnostické vybavení pro podporu údržby a oprav vozidel; náhradní díly a další polní vybavení.
Wagner vztyčil v centru Bachmutu ruskou vlajku, ale boje stále pokračují
V rámci USAI poskytne ministerstvo obrany Ukrajině:



další munici pro Národní pokročilé raketové systémy země-vzduch (NASAMS); devět nákladních vozidel s 30mm kanónem proti bezpilotním leteckým systémům; 10 mobilních laserem naváděných raketových systémů c-UAS; tři radary pro sledování vzdušného prostoru; 30mm a 23mm protiletadlová munice; 130mm a 122mm dělostřelecké náboje; 122mm rakety GRAD; raketomety a munice; 120mm a 81mm minometné systémy; 120mm, 81mm a 60mm minometné náboje; 120mm tanková munice; protipancéřové systémy Javelin; protipancéřové rakety; přesná letecká munice; Přibližně 3 600 ručních palných zbraní a více než 23 000 000 nábojů do ručních zbraní; sedm taktických vozidel pro vyzvednutí vybavení; osm těžkých cisteren a 105 palivových přívěsů; Obrněné překlenovací systémy; čtyři vozidla logistické podpory; nákladní automobily a deset přívěsů pro přepravu těžké techniky; zabezpečené komunikační vybavení; terminály a služby SATCOM; finanční prostředky na výcvik, údržbu a udržování. Zdroj: pbs.org




Podle Milleyho je vítězství na Ukrajině letos nepravděpodobné
Článek Na Ukrajinu putují další 2,6 miliardy dolarů na obrannou pomoc se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden