Gates odmítá výzvy k pozastavení vývoje chatbotů s umělou inteligencí
RSS

Gates odmítá výzvy k pozastavení vývoje chatbotů s umělou inteligencí

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates podle agentury Reuters odmítl výzvy k zastavení vývoje pokročilejších chatbotů s umělou inteligencí, kteří jsou výkonnější než GPT-4 společnosti OpenAI. (Foto: Flickr)







Minulý týden otevřený dopis podepsaný Elonem Muskem, Stevem Wozniakem a průkopníkem AI Yoshuou Bengiem vyzval k šestiměsíční pauze ve vývoji nových nástrojů AI. Gates prohlásil, že navrhovaná pauza ve vývoji chatbotů AI „nevyřeší problémy“.




Okamžitě to zastavte, varuje expert před umělou inteligencí. Toto prý může nastat
Podle Gatese je třeba se zaměřit na efektivní integraci technologie AI do společnosti. Je pro něj těžké pochopit, jak by pauza mohla fungovat globálně, když na technologii pracuje tolik firem.



„Nemyslím si, že požádat jednu konkrétní skupinu o pauzu vyřeší výzvy,“ řekl miliardář v pondělí.




Jan Tománek: Umělá inteligence – nástroj zcela nové cenzury
„Je jasné, že tyto věci mají obrovský přínos… to, co musíme udělat, je identifikovat ošemetné oblasti,“ poznamenal.



V nedávném článku nazvaném „The Age of AI has begun“ (Věk umělé inteligence začal) na „Blogu Billa Gatese“ Gates nastínil, že nadcházející změnou paradigmatu v technologii je umělá inteligence. Miliardář se před několika desetiletími podílel na vývoji osobních počítačů a věří, že nástroje AI jazykové generace OpenAI budou stát v čele příští technologické revoluce.




Laboratorně pěstované maso podporované Gatesem obsahuje rakovinné buňky
Gates se také stal významným hráčem v technologickém závodě o AI, protože společnost Microsoft, kterou založil, přislíbila společnosti OpenAI financování ve výši více než 10 miliard dolarů.



Mezitím Elon Musk ze společnosti Tesla, spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak a více než 1 000 odborníků na umělou inteligenci podepsali minulý týden otevřený dopis, v němž požadují, aby byl vývoj systémů „výkonnějších“ než GPT-4 na šest měsíců pozastaven a byla zvážena rizika/přínosy pro společnost.




Musk a odborníci vyzývají k pozastavení vývoje systémů umělé inteligence
„Moc nerozumím tomu, kdo by podle nich mohl zastavit a zda by všechny země světa souhlasily se zastavením a proč zastavit,“ řekl Gates. „Ale v této oblasti existuje mnoho různých názorů.“



Také organizace Center for Artificial Intelligence and Digital Policy zabývající se etikou v oblasti technologií podala koncem minulého týdne stížnost k Federální obchodní komisi, v níž tvrdí, že GPT-4 porušuje federální zákon na ochranu spotřebitele. A Itálie právě zakázala chatbota s umělou inteligencí, zatímco Německo zvažuje jeho zákaz.




Itálie zakazuje umělou inteligenci ChatGPT kvůli obavám o ochranu soukromí
#1 David Sacks breaks down how the safety layer of ‚ChatGPT is a Democrat‘: „There is mounting evidence OpenAI’s safety layer is very biased… If you thought trust and safety were bad under Vijaya or Yoel, wait until the AI does it.“ https://t.co/X63j1DmJdu @DavidSacks @amuse pic.twitter.com/yyzLb19NLy — kanekoa.substack.com (@KanekoaTheGreat) February 20, 2023 Mezi miliardáři panuje zjevný rozkol, pokud jde o jejich postoj k rychlému šíření nových nástrojů umělé inteligence ve společnosti namísto toho, aby nejprve vyhodnotili jejich dopady. Je možné, že technologický investor David Sacks může poskytnout vhled do některých důvodů, které stojí za sílícími výzvami k dočasnému pozastavení vytváření nových chatbotů OpenAI.



Zdroj: reuters.com




WHO svolalo setkání kvůli prvnímu výskytu viru Marburg
Článek Gates odmítá výzvy k pozastavení vývoje chatbotů s umělou inteligencí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden