Máš dost zelenou hoblovku, truhláři?
RSS

Máš dost zelenou hoblovku, truhláři?

LUBOMÍR VYLÍČIL
Úvodní otázka není, bohužel, zdaleka tak nesmyslná, jak by se mohlo zdát. I k našim nejmenším firmám se totiž pozvolna plíží strašidlo ESG. Od konce roku 2026 dopadne rameno evropské, environmentálně-sociální iniciativy také na malé podniky ČR. Budou  muset  začít sbírat příslušné údaje a na počátku roku 2027 zaslat hlášení…
O co jde? Stejně, jako drtivá většina ze všech těch neuvěřitelných hloupostí, které nám v posledních letech komplikují živost, má i hlášení ESG počátek v evropském Green dealu. V aktivistické snaze o radikální transformaci společnosti, třeba i proti její vůli. Zkratka ESG vychází z anglického „Environmental, Social, and Governance”. Má být měřítkem společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti firmy. Proto bude takový správný evropský podnik každoročně  povinen  vykazovat své pokroky v oblastech, jako uhlíková stopa, environmentální udržitelnost, diverzita, spotřeba vody, dodržování lidských práv, dobré životní podmínky zvířat, principy rovnosti, antidiskriminace, etika…
V podstatě jde o jakousi variaci na čínský systém sociálního kreditu. Dokládajícího, nakolik je podnik (živnostník) loajální k současné politické línii Evropy. Akorát, že na rozdíl od Číny si ho bude muset ten podnikatel, živnostník sepsat sám, aby s tím úřad neměl tolik práce. Cože?  Jo, že se na to můžete…? Tak to opravdu ne. Jednak je to pod sankcí a pak, bez tohohle nesmyslu nedostanete, jako firma, úvěr. A když budete málo zelení, tak ani s ESG hlášením v ruce si na půjčku od evropské banky nesáhnete.
Tady je totiž jádro onoho opatření. Evropské banky jsou už nějakou dobu řízeny těmi správnými lidmi, kteří je vedou k tak zvanému ESG financování. A jejich prostřednictvím budete do liberální zeleně natlačeni i vy. No vážně. Už od poloviny roku 2021 jsou banky  povinny  u nových úvěrů či při přeceňování zástav vyhodnocovat dopady na životní prostředí (E), na společnost (S) i řízení firem (G). Rozšíření tzv. nefinančního reportingu se od ledna 2023 týká všech podniků nad 250 zaměstnanců a od ledna 2026 má padnout i na malé a střední firmy. Takže – nezelenáš, LGBT nezaměstnáváš, procento žen ve vedení neplníš a uhlíkovou stopu neřešíš? Peníze nedostaneš!
Vzorový ESG dotazník pro firmy si můžete prohlédnout  zde . Řeší strategii firmy, včetně zapracování „klimatických a sociálních” záležitostí do ní, dokládá vlastnictví certifikátů o „zelenosti” a pak, k závěru, obsahuje i jeden velice zajímavý bod: informace o protestech nevládních organizací proti klientovi. A máte to. I když snaživě zateplíte barák, pošlete zaměstnance na (blbé, nenáviděné a draze placené) školení o diverzitě, postačí pár magorů, kteří vám budou půl hodiny (do odjezdu pozvaných novinářů) řvát pod okny, a máte utrum. Po kreditu. Po úvěru… Tahle ESG špinavost dává „úderkám” progresivistů do ruky téměř absolutní klacek.
V USA mají samozřejmě tuhle zeleně-progresivní lumpárnu také. Dokonce ještě déle, než u nás. Jako všechny podobné záležitosti. A možná právě proto, se už část tamějších politiků, států a médií začala probouzet.  Právě před pár dny do tohohle tématu pěkně  zaryla  komentátorka  Sheryl Attkissonová, když o ESG prohlásila: “Je to způsob, jakým velké finanční společnosti jako Blackrock používají svou moc, aby se pokusily donutit investory, jako jsou státy (hospodařící) s penězi daňových poplatníků, aby přijaly kontroverzní liberální postoje k politickým a sociálním otázkám” K tak výstižné definici už není co dodat.
Floridský guvernér Ron DeSantis minulý čtvrtek  oznámil  vznik aliance 19 států, stavících se na odpor proti presidentem Bidem podporované politice (povinného) investování do životního prostředí, sociální oblasti a správy a řízení společností, známé jako ESG. Ve státě Indiana  předložil  zastupitel Jordan návrh zákona, který má zajistit, že penzijní systém Indiany se zaměří výhradně na maximalizaci výnosů, a ne na investování podle nejrůznějších sociálních, politických, ideologických nebo jiných nefinančních zájmů. Podobným směrem míří i  dopis  21 generálních prokurátorů USA, který minulý čtvrtek zaslali 53 největším finančním institucím v zemi.  Státní zástupci v něm pohrozili, že podniknou právní kroky, pokud se firmy odkloní od nejlepších zájmů svých klientů směrem k prosazování sociálních priorit.  Stojí v něm doslova: „Podle našich státních zákonů máte svěřeneckou povinnost maximalizovat investice. To je vaše práce. Nejste političtí nebo sociální aktivisté a neměli byste dovolit, aby obrovské úspory, které vám byly svěřeny, byly aktivisty směřovány k prosazování nefinančních cílů…”
A co u nás? Je tu někdo, kdo by tohle téma uchopil? Současný establishment, stejně jako drtivá většina médií, se budou bít jako lvi za Green deal a podporovat všechny věci, které „zelené tranzici” Evropy napomáhají. Tedy i za ESG. A přitom je to takový paradox! Naši liberálové neustále vzývají Václava Havla. Často, přečasto připomínají jeho Moc bezmocných. A teď se podívejte na pozici, do které je ESG systémem tlačen podnikatel či živnostník. Nepřipomíná vám ze všeho nejvíc onoho pověstného Havlova zelináře, který do výkladu, mezi zelí a mrkev, umisťuje hesla o „proletářích, co se mají spojovat” a podobně. Ne, že by tomu věřil. Ale proto, že se to musí. Aby nebyly potíže.
Na rozdíl od něj, jsme dnes v situaci mnohem horší. Tehdejší hesla, Leninovy portréty a srpy s kladivy ve výkladech obchodů v zásadě hospodářství, službám ani životu lidí nijak neškodily. Život i ekonomika si našly své cesty mimo. Zato ta dnešní, cizí, násilně importovaná zeleno-progresivistická ideologie podrývá samotnou podstatu naší životní úrovně. A proto ji sem také „kdosi” tlačí.
Zvedne tedy i u nás někdo rukavici? Zakřičí někdo na plná ústa, že král je nahý a liberální zeleň nás už začíná pomalu dusit a ožebračovat? Je tu nějaký politik či strana, která by měla odvahu jít proti proudu a zvolat: „Pryč s Green dealem, pryč s bankovním aktivismem, pryč s novým evropským sociálním kreditem? Nebo, když už nic jiného, tak alespoň v parlamentu špitnout, že banky má zajímat ziskovost podniku, návratnost investice, a ne počet LGBT v managementu firmy, uhlíková stopa, nebo zda zaměstnanci absolvovali kurz, jak správně oslovovat transku…
The post Máš dost zelenou hoblovku, truhláři? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden