Desítky raket dopadají na Izrael z Libanonu. Nejvážnější eskalace od roku 2006
RSS

Desítky raket dopadají na Izrael z Libanonu. Nejvážnější eskalace od roku 2006

Předchozí dny střetů a napětí u jeruzalémské mešity al-Aksá se stupňují směrem k širšímu konfliktu v Gaze a podél severní hranice Izraele, protože ve čtvrtek odpoledne byla z Libanonu vypálena palba raket.







Ve městech Betzet a Šlomi v západní Galileji v blízkosti hranic se rozezněly raketové sirény, zatímco IDF tvrdí, že její systém Iron Dome zachytil nejméně jeden z projektilů. Objevují se zprávy o nejméně jedné osobě zraněné střepinami na izraelské straně.



K raketám se nepřihlásila žádná skupina, ale Hizballáh je hlavní ozbrojenou skupinou operující v jižním Libanonu. Podle některých zpráv byla raketová salva odpálena z palestinských uprchlických táborů, a nemusela tedy být schválena Hizballáhem, libanonskou šíitskou skupinou podporovanou Íránem.




Izraelské protesty proti revizi soudnictví pokračují, chtějí úplné zrušení
The scene in Shlomi pic.twitter.com/VUOvlttLkB — Yosef Yisrael (@yosefyisrael25) April 6, 2023 Podle listu The Times of Israel jde pravděpodobně o přímou reakci na nedávné nájezdy izraelské policie na mešitu al-Aksá během muslimských svatých dnů:



K odpovědnosti se bezprostředně nepřihlásil nikdo, ale zásahy přišly jen několik hodin poté, co libanonská teroristická skupina Hizballáh podporovaná Íránem prohlásila, že podpoří „všechna opatření“ , která mohou palestinské skupiny podniknout proti Izraeli po střetech v mešitě Al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě.




Šéf policie v Tel Avivu se připojil k demonstracím proti Netanjahuovi
Axios uvádí, že podle představitelů obrany bylo odpáleno „25-30 raket“.



„Většinu z nich zachytil systém Iron Dome, uvedla izraelská armáda. Nejméně jedna raketa dopadla ve městě Šlomi na severu Izraele, “ pokračuje zpráva.



BREAKING NEWS: Dozens of missiles fired from Lebanon hit northern Israel in response to the storming of Al-Aqsa Mosque pic.twitter.com/5KqjyFmuzP — The Cradle (@TheCradleMedia) April 6, 2023
Útoky na íránská jaderná zařízení jsou „zakázané“. Netanjahu nesouhlasí
Izrael také slaví významný svátek, a to první den svátku Pesach. Současné napětí začalo v úterý večer, kdy izraelská policie vtrhla do jeruzalémské mešity Al Aksá a brutálně zbila věřící poté, co prohlásila noční modlitby v ní za nezákonné.



Palestinské komunity byly pobouřeny, což vyvolalo pochody, střety s izraelskými vojáky a raketové útoky z pásma Gazy. Násilí se stupňovalo, když izraelské letectvo bombardovalo Gazu.



Podle IDF pak Hamás pokračoval v palbě raket z pásma Gazy na Izrael ve středu večer a ve čtvrtek ráno. Byly také hlášeny násilné střety mezi izraelskými silami a demonstranty na severu země.




Izrael oficiálně zakázal fluorizaci pitné vody
Additional footage. pic.twitter.com/Fe4JUyQMeZ — Aurora Intel (@AuroraIntel) April 6, 2023 Izrael nyní údajně ostřeluje jižní Libanon a k neutralizaci útoků nasadil stíhačky letectva. Premiér Benjamin Netanjahu se také chystá svolat mimořádnou bezpečnostní schůzku v souvislosti s eskalací krize, která je již nyní označována za nejvážnější eskalaci od války v roce 2006.



Zdroj: timesofisrael.com




Stovky tisíc lidí v ulicích. Masivní protesty v Izraeli kvůli chystané reformě
Článek Desítky raket dopadají na Izrael z Libanonu. Nejvážnější eskalace od roku 2006 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden