S tím, jak roste sháňka po globální de-dolarizaci, vyvíjí země BRICS novou měnu
RSS

S tím, jak roste sháňka po globální de-dolarizaci, vyvíjí země BRICS novou měnu

Čína s Brazílií nedávno finalizovaly dohodu o obchodování ve svých vlastních měnách s úplným obcházením dolaru, to však pro světovou rezervní měnu není jediná špatná zpráva.
Minulý týden Ruský činitel oznámil, že země BRICS pracují na vývoji „nové měny“, což je zase další projev úpadku dominance dolaru.
Místopředseda ruského zákonodárného shromáždění Státní dumy Alexander Babakov řekl, že přechod na vyrovnávání v národních měnách je jen prvním krokem. Už jsme to zažili u nedávných ropných dohod mezi Indií a Ruskem vyrovnávaných v měnách jiných než dolary.
Tím dalším krokem bude v nejbližší budoucnosti zajistit oběh digitální měny nebo jakékoliv další formy od základu nové měny. Myslím, že summit vůdců BRICS oznámí připravenost k realizaci tohoto projektu, neboť už se na tom pracuje.
Tento summit je naplánovaný na srpen.
Babakov řekl, že země BRICS vyvíjí strategii, která „nebude hájit dolar ani euro“ a že v rámci BRICS se nejspíš vynoří „jednotná měna“ podložená zlatem či „jinými skupinami produktů, prvky vzácných zemin nebo půdou.“
Blok BRICS tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika. Na ty připadá 40 % obyvatel světa a čtvrtina globálního HDP.
Loni o vstup do BRICS oficiálně požádal Írán a podle zprávy od The Cradle o vstup do tohoto bloku vyjádřilo zájem několik dalších zemí včetně Saúdské Arábie, Alžírska, UAE, Egypta, Argentiny, Mexika a Nigérie.
Akronym BRICS vymyslel bývalý šéf-ekonom Goldman Sachs Jim O’Neill. Ten v nedávném článku vydaném v Global Policy Journal naléhal na rozšíření BRICS.
„US dolar hraje v globálních financích až příliš dominantní roli,“ napsal.
„Ať už představenstvo Federálních rezerv vyvolal období monetárního utahování nebo naopak uvolňování, tak byly důsledky pro hodnotu dolaru i vedlejší účiny dramatické.“
Je už jasné, že spousta zemí se pokouší svou zranitelnost dolarem minimalizovat.
Důvěra v zelené bankovky kvůli marnotratnému půjčování, utrácení a tisku peněz americkou vládou dále eroduje. Také americké zneužívání dolaru jako zahraničně politické zbraně země odstrašuje od spoléhání čistě na dolary.
Podle Mezinárodního měnového fondu (IMF) poklesl na konci roku 2021 podíl dolarů na globálních rezervách cizích měn pod 59 % jako pokračování dvou dekád poklesu.
Je ohromující, že pokles podílu dolarů nedoprovází zvyšování podílu liber sterlingů, jenů a eur, tj. dlouho zavedených rezervních měn.
Ten posuv od dolaru místo toho postupuje ve dvou směrech: čtvrtina jde do čínských renminbi a tři čtvrtiny do měn menších zemí, které hrají v rezervních měnách omezenější roli.“
To je pro americkou vládu ohromný problém.
Strýček Sam závisí na poptávce po dolarech při udržení svého rozhazovačného půjčování a utrácení. Jediným důvodem, proč může USA procházet takový obrovitý rozpočtový deficit a neustále rostoucí národní dluh až v tomto měřítku je role dolaru jako světové rezervní měny. To vytváří kumulovanou globální poptávku po dolarech a amerických dluhopisech, která absorbuje vytváření nových peněz a udržuje sílu dolaru. Co se ale stane, pokud ta poptávka poklesne? Co se stane, když BRICS vyvinou svou vlastní měnu a už nebudou potřebovat obchodovat v dolarech?
Pokud se poptávka po dolarech vyčerpá, nastane rychlá eroze hodnoty zelených bankovek. To by pro Američany znamenalo ještě horší cenovou inflaci. A v nejhorším možném scénáři i úplný kolaps dolaru.
BY TYLER DURDEN
THURSDAY, APR 06, 2023 – 08:00 AM
Authored by Michael Maharrey via SchiffGold.com,

Čína s Brazílií se dohodly, že pohřbí dolar

Trable amerických bank znamenají konec systému rezervní měny dolaru

Čína s Ruskem zahajují nahrazení dolaru

USA zavírají oči nad rozpadem dominance petrodolaru kvůli sankcím na Rusko
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/brics-nations-developing-new-currency-quest-global-de-dollarization-accelerates


Nejčtenější za týden