Zelenskyj: Polsko povede koalici, která bude dodávat válečná letadla na Ukrajinu
RSS

Zelenskyj: Polsko povede koalici, která bude dodávat válečná letadla na Ukrajinu

Během středeční návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Varšavě – první od zahájení ruské invaze – vyzval Polsko, aby se postavilo do čela koalice, která vyšle ukrajinské armádě válečná letadla. (Foto: Twitter)







„Tak jako se vaše (polské) vedení osvědčilo v tankové koalici, věřím, že se projeví i v koalici letadel,“ řekl Zelenskyj a zároveň zdůraznil, že Polsko i Ukrajina mohou společně bránit celou Evropu.




Generál Skrzypczak: Neexistuje žádná šance na vojenské ukončení války
Speaking in front of a large crowd in Warsaw today, Zelensky stated that Poland had been successful in assembling an international Leopard tank coalition for Ukraine. He added he is certain Poland will also succeed in creating an F-16 coalition. pic.twitter.com/qKt127tgIw — Visegrád 24 (@visegrad24) April 5, 2023 „Polsko, s vámi, bok po boku, nastolíme v Evropě svobodu navždy. Tyranie prohraje v dějinách, až prohraje na Ukrajině,“ řekl Zelenskyj.




Zelenskyj varoval Rusy před protiútokem: Ještě máte čas odejít, jinak vás zničíme
Naznačil, že nadšení pro ukrajinskou věc mezi západními podporovateli slábne, a dále řekl: „Protože je to bitva o svobodu a není možné ji vyhrát částečně.“



Zelenskyj naléhá na Polsko, aby se osmělilo v otázce stíhaček, protože dříve bylo úspěšné v lobbování u západních spojenců ohledně vyslání tanků. Washington se zatím brání zaslání žádaných stíhaček F-16, ale obecně podporuje Polsko při převodu stíhaček MiG-29 sovětské výroby.




Zelenskyj přiznává obavy z klesající podpory v USA
Ale na příkladu tanků bylo Polsko první zemí, která přislíbila, že pošle Ukrajině tanky Leopard německé výroby. To zvýšilo tlak na německého kancléře Olafa Scholze a rozhýbalo míč, což nakonec vedlo k tomu, že Německo i USA schválily hlavní bojové tanky.



Prezident Biden mezitím „prozatím“ vyloučil vyslání stíhaček F-16 na Ukrajinu – převládá názor, že by to zbytečně eskalovalo konflikt a vedlo k přímému střetu mezi Ruskem a NATO.




Obrovský rozruch při projevu Zelenského v Rakousku. Poslanci FPÖ opustili sál
Polský prezident Andrzej Duda nicméně oznámil připravenost darovat Ukrajině další stíhačky MiG-29 a rovněž posunul otázku členství v NATO s tím, že by měly být na stole „bezpečnostní záruky“.



„ Věřím, že se nám podaří získat záruky [pro Ukrajinu] jako předstupeň budoucího plného členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci,“ řekl Duda.




Podle Milleyho je vítězství na Ukrajině letos nepravděpodobné
Duda oznámil, že Polsko je ochotno darovat Ukrajině další stíhací letouny MiG-29, zatímco Zelenskému bylo před jejich jednáním uděleno nejvyšší polské vyznamenání, Řád bílého orla.



Zdroj: scmp.com
Článek Zelenskyj: Polsko povede koalici, která bude dodávat válečná letadla na Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden