Texaský návrh zákona by vytvořil státem vydávanou digitální měnu krytou zlatem
RSS

Texaský návrh zákona by vytvořil státem vydávanou digitální měnu krytou zlatem

Návrhy zákonů předložené v texaské Sněmovně reprezentantů a Senátu by vytvořily státem vydávanou digitální měnu krytou zlatem. (Foto: Flickr)







Přijetí této legislativy by vytvořilo možnost pro lidi obchodovat se zdravými penězi, připravilo by půdu pro oslabení monopolu Federálního rezervního systému na peníze a vytvořilo by životaschopnou alternativu k digitální měně centrální banky (CBDC).



Senátor Bryan Hughes (R) předložil 10. března senátní návrh zákona 2334 (SB2334). Téhož dne představil republikán Mark Dorazio (R) doprovodný zákon, House Bill 4903 (HB4903). Tyto právní předpisy by vyžadovaly, aby státní kontrolor zavedl digitální měnu, která by byla plně kryta zlatem a plně vyměnitelná také v hotovosti nebo ve zlatě. Comptroller by byl rovněž povinen vytvořit mechanismus pro používání této zlatem kryté digitální měny při každodenních transakcích.



„Při zřizování digitální měny vytvoří comptroller prostředky, které zajistí, aby osoba, která digitální měnu drží, mohla digitální měnu snadno převést nebo postoupit jakékoli jiné osobě elektronickými prostředky.“




Velká australská banka ruší výběry v hotovosti, lidé protestují
Stát Texas by jménem držitelů digitální měny držel zlato kryjící tuto měnu ve správě.



„Správce udržuje dostatečné množství zlata, aby zajistil zpětný odkup všech jednotek digitální měny, které byly vydány a dosud nebyly vyměněny za peníze nebo zlato, ve zlatě.“



V praxi by si jednotlivci mohli digitální měnu koupit od státu. Stát by pak za tyto peníze nakoupil zlato, které by bylo uloženo v texaském depozitáři slitků nebo v jiném bezpečném trezoru. Jednotlivci by mohli svou digitální měnu vyměnit za dolary nebo zlato.



DIGITÁLNÍ MĚNY CENTRÁLNÍ BANKY (CBDC)



Digitální měna krytá zlatem by vytvořila alternativu a umožnila jednotlivcům a podnikům vyhnout se CBDC.




Největší omezení v historii lidstva? Banky chystají nový krok
Digitální měny existují jako virtuální bankovky nebo mince uložené v digitální peněžence v počítači nebo chytrém telefonu. Rozdíl mezi digitální měnou centrální banky (vlády) a peer-to-peer elektronickou hotovostí, jako je bitcoin, spočívá v tom, že hodnota CBDC je kryta a kontrolována vládou, stejně jako tradiční fiat měna.



Základem přechodu k CBDC je „válka proti hotovosti“. Eliminace hotovosti vytváří pro vládu potenciál sledovat a dokonce kontrolovat výdaje spotřebitelů.



Nigérie se již snaží přimět lidi, aby přijali její CBDC (s velkým odporem), a Čína, Indie a USA zahájily pilotní programy na testování CBDC.



Představte si, že by neexistovala žádná hotovost. Před zraky vlády by nebylo možné skrýt ani tu nejmenší transakci. Něco tak jednoduchého, jako je vaše ranní cesta do Starbucks, by nebylo před vládními úředníky tajemstvím. Jak napsala agentura Bloomberg v článku zveřejněném v době, kdy Čína v roce 2020 spustila pilotní program digitálního jüanu, digitální měna „nabízí čínským úřadům takový stupeň kontroly, jaký u fyzických peněz nikdy nebyl možný“.




Fittsová přináší varování ohledně vězení digitální měny centrální banky
Vláda by dokonce mohla jednotlivci „vypnout“ možnost nakupovat. Ekonom Thorsten Polleit nastínil potenciál vládní kontroly podobný Velkému bratrovi s příchodem digitálního eura v článku zveřejněném Mises Wire. Jak uvedl, „cesta k tomu, aby se z digitální měny stal režim státu dohledu, se výrazně urychlí“ , pokud a až bude digitální měna vydána.



Digitální měna krytá zlatem by vytvořila alternativu k CBDC.



IMPAKT



Vytvoření státem vydávané digitální měny kryté zlatem by vytvořilo měnovou konkurenci bankovkám Federálního rezervního systému a podkopalo monopol Fedu na peníze. Poskytla by také alternativu, pokud by Federální rezervní systém zavedl digitální měnu centrální banky.



Obecně řečeno, tím, že by zlato bylo pohodlně dostupné pro běžné každodenní transakce široké veřejnosti, by digitální měna krytá zlatem vytvořila potenciál pro rozsáhlý účinek. Profesor William Greene, odborník na ústavní platidla, ve svém článku pro Mises Institute uvedl, že když lidé ve více státech skutečně začnou používat zlato místo bankovek Federální rezervy, fakticky to zruší Federální rezervu a ukončí monopol federální vlády na peníze.




Každý Brit bude moci vlastnit pouze 20 tisíc digitálních liber
„Postupem času, jak budou obyvatelé státu používat jak bankovky Federální rezervy, tak stříbrné a zlaté mince, povede skutečnost, že mince si udrží svou hodnotu více než bankovky Federální rezervy, k efektu ‚obráceného Greshamova zákona‘, kdy dobré peníze (zlaté a stříbrné mince) vytlačí špatné peníze (bankovky Federální rezervy).



„Jakmile k tomu dojde, může začít docházet ke kaskádě událostí, včetně přílivu reálného bohatství do státní pokladny, přílivu bankovních obchodů zvenčí – protože lidé v jiných státech realizují svou touhu po bankovnictví se zdravými penězi – a nakonec i k protestům proti používání bankovek Federálních rezerv pro jakékoli transakce.“



Greshamův zákon říká, že „špatné peníze vytlačují dobré“ . Například když americká vláda nahradila stříbrné čtvrťáky a desetníky mincemi vyrobenými převážně z méně hodnotné mědi, levné mince vytlačily stříbro z oběhu. Lidé ho



Greshamův zákon říká, že „špatné peníze vytlačují dobré“. Například když americká vláda nahradila stříbrné čtvrťáky a desetníky mincemi vyrobenými převážně z méně hodnotné mědi, levné mince vytlačily stříbro z oběhu. Lidé hromadili cennější stříbrné mince a utráceli méně hodnotné měděné peníze. Jak tedy zvrátit Greshamův princip?




Digitální euro na seznamu priorit EU před volbami v roce 2024
Klíč spočívá v usnadnění používání zlata při každodenních transakcích. Důvodem, proč špatné peníze vytlačují dobré, je to, že vlády kladou překážky používání zdravých peněz v každodenním životě. To prodražuje utrácení zlata a motivuje k jeho hromadění. Když odstraníte překážky, vyrovnáte podmínky a umožníte zlatu a stříbru, aby bezkonkurenčně konkurovaly bankovkám Federálního rezervního systému. Za rovných podmínek zlato vždy porazí fiat peníze.



ZPĚT NA VRCHOL



Ústava Spojených států amerických v článku I, oddílu 10 uvádí: „Žádný stát nesmí… učinit platidlem k úhradě dluhů nic jiného než zlaté a stříbrné mince.“. V současné době se všechny dluhy a daně v Kansasu platí buď bankovkami Federální rezervní banky (dolary), které byly Kongresem schváleny jako zákonné platidlo, nebo mincemi vydávanými Ministerstvem financí USA – z nichž jen velmi málo obsahuje zlato nebo stříbro.



Federální rezervní systém ničí tento ústavní měnový systém tím, že vytváří monopol založený na své fiat měně. Bez krytí zlatem nebo stříbrem může centrální banka snadno vytvářet peníze ze vzduchu. To nejenže v průběhu času znehodnocuje vaši kupní sílu; umožňuje to také federální vládě půjčovat si a utrácet daleko více, než by bylo možné v systému zdravých peněz. Bez Fedu by vláda USA nemohla udržovat všechny své protiústavní války a programy. Federální rezervní systém je motorem, který pohání nejmocnější vládu v dějinách světa.



Vytvořením digitální měny kryté zlatem by se učinil další krok v procesu zrušení systému Federálních rezerv tím, že by se na něj zaútočilo zdola – vytrhl by se mu koberec zpod nohou tím, že by se usilovalo o to, aby se jeho funkce na státní a místní úrovni staly irelevantními, a připravila by se půda pro oslabení monopolu Federálních rezerv zavedením konkurence do měnového systému.




Již se to děje: platba v hotovosti od určité výše je v Izraeli trestným činem
CO BUDE NÁSLEDOVAT



V době přípravy této zprávy nebyly zákony SB2334 a HB4903 přiděleny výborům. Jakmile budou přiděleny výborům, musí být projednány a schváleny většinou hlasů, aby mohly postoupit v legislativním procesu.



Zdroj: schiffgold.com
Článek Texaský návrh zákona by vytvořil státem vydávanou digitální měnu krytou zlatem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden