Za zpackaný odchod z Afghánistánu může Trump. Nyní přišla jeho reakce
RSS

Za zpackaný odchod z Afghánistánu může Trump. Nyní přišla jeho reakce

Bývalý prezident Donald Trump ve čtvrtek obvinil Bílý dům z nové „dezinformační hry“ poté, co Bidenova administrativa obvinila předchozí vládu z chaosu, který se rozvinul během stahování USA z Afghánistánu v létě 2021. (Foto: Flickr)







V prohlášení na serveru Pravda sociální Trump kritizoval administrativu prezidenta Joea Bidena za její postup při stahování z Afghánistánu, označil ji za „debily“ a obvinil ji, že mu vyčítá „hrubě nekompetentní kapitulaci“.



Chaotické stahování USA z Afghánistánu v srpnu 2021 si vyžádalo 13 mrtvých vojáků, vojenské vybavení v hodnotě miliard dolarů a Taliban ovládl vládu této blízkovýchodní země.



Trump důrazně prohlásil, že za výsledek je zodpovědný Biden a že nikdo jiný by neměl být obviňován.




Vojenská pomoc Ukrajině převýšila náklady na Afghánistán
„Sledoval jsem vývoj této katastrofy stejně jako všichni ostatní,“ pokračoval . „Viděl jsem, jak vyřadili vojenskou PRVU, DAROVALI vojenskou techniku za 85 miliard dolarů, umožnili zabíjení našich vojáků a nechali Američany za sebou. Biden je za to zodpovědný, nikdo jiný!“



Trump se svými komentáři trefil do hodnocení chaotického stahování, které ve čtvrtek zveřejnil Bílý dům.



Tento přehled tvrdil, že Biden byl „omezen“ v možnostech volby způsobu provedení stažení, protože Trumpova administrativa nekoordinovala s nastupující Bidenovou administrativou sdílení poznatků o mírovém paktu z Dohá z února 2020.



„ Prezident Biden byl při výběru způsobu provedení stažení z Afghánistánu značně omezen podmínkami, které vytvořil jeho předchůdce,“ uvádí se ve zprávě.




Generální inspektor: Vláda USA nechala Talibanu vojenské vybavení za více než 7 miliard dolarů
Koordinátor Rady pro národní bezpečnost pro strategickou komunikaci John Kirby na čtvrtečním brífinku pro média uvedl, že představitelé odcházející Trumpovy administrativy nebyli „sdílní“ ohledně vhledů do dohody z Dohá a svých plánů na stažení v květnu 2021.



„Bylo několik pokusů pokusit se získat vhled do toho, co dělal předchozí tým; žádný z těchto plánů nebyl poskytnut,“ řekl Kirby. „Nebylo to kvůli nedostatku snahy. Nechtěli se podělit.“



Proto, řekl Kirby, Bidenova administrativa „ začínala téměř od nuly“ při vypracovávání plánu, který by splňoval tehdejší podmínky.



Bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo ve čtvrtek uvedl, že nesouhlasí s tím, že Bidenova volba byla omezená. Namísto toho tvrdil, že Biden jednoduše „ udělal průšvih“ a Bílý dům se snaží Bidena ochránit „před trapasem“.




Video ukazuje australského vojáka, který v Afghánistánu zblízka „popravil“ neozbrojeného muže
„Vůbec jsme je neomezovali,“ řekl Pompeo televizi Fox News po zveřejnění zprávy. „Bidenova administrativa prokázala ochotu rozbít dobré plány, které měla Trumpova administrativa. Vzpomeňme si na naši jižní hranici, kde jsme měli dobrý plán v Remain in Mexico,“ pokračoval. „Nyní přes ni každý den [přicházejí] tisíce a tisíce lidí.“



Pompeo ve čtvrtek prohlásil, že je nehorázné, že Bílý dům viní z chaotického stahování z Afghánistánu někoho jiného než Bidena.



„Jsem pobouřen. Jsem pobouřen tím, že k těm 13 Američanům, kteří tam byli zabiti, nemuselo dojít,“ řekl.



Pompeo uvedl, že armáda Bidenovi jasně řekla, že stažení pravděpodobně povede k chaosu, pokud zveřejní datum stažení, což se také stalo.




Exkluzivně! Námořní pěchota ve výslužbě odhaluje šokující podrobnosti o stahování z Afghánistánu
„Nevím, o čem to mluví. Byl jsem ředitelem CIA. Byl jsem uprostřed toho všeho,“ řekl Pompe o. „Armáda nám po celé čtyři roky dávala jasně najevo, že pokud se stáhneme příliš narychlo, že pokud veřejně oznámíme datum stažení, pravděpodobným výsledkem bude přesně to, co jste právě viděli v létě 21. století. Byl to dost pravděpodobný výsledek.“



Pompeo popřel, že by Kirby použil slovo „ omezený“, a tvrdil, že americké vojenské a zpravodajské kruhy předvídaly, k čemu došlo, protože Talibanu dobře rozuměly.



„Aby dnes Kirby říkal, že je nějakým způsobem hrdý na to, jak jsme odjeli, že to nebyla ‚naprostá katastrofa‘ – měli bychom prostě všichni věřit vlastním očím. Všichni jsme viděli video. Bylo to chaotické. Třináct zabitých Američanů,“ řekl Pompeo.



Pompeo uvedl, že Spojené státy měly plán „založený na podmínkách“, který Bidenova administrativa „zpackala“, když se pustila do rušení mnoha Trumpových plánů.




Hillary Clinton představila bojový plán pro Ukrajinu: Kopírovat válku v Afghánistánu
„Přišli, vzali plán, který jsme měli, a prostě ho zpackali. Zpackali ho,“ řekl. „A americký lid tím trpí. A upřímně řečeno, postavení Ameriky ve světě tím trpí dodnes.“



Kirbyho výroky ve čtvrtek kritizoval také předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michael McCaul, podle něhož za chaotické stažení nakonec může Biden, který vybral datum.



McCaul rovněž kritizoval „opožděné rozhodnutí“ Bidenovy administrativy zveřejnit zprávy o výsledcích stahování z Afghánistánu spolu s Kongresem.



Zprávy byly zveřejněny až poté, co McCaul po několika žádostech pohrozil jejich předvoláním.



„Komentáře Johna Kirbyho během dnešního tiskového brífinku v Bílém domě byly ostudné a urážlivé,“ uvedl McCaul v prohlášení. „Prezident Biden učinil rozhodnutí o stažení a dokonce vybral přesné datum; je zodpovědný za masivní selhání v plánování a provedení.“



Zdroj: theepochtimes.com




Počet úmrtí civilistů při amerických útocích je mnohem vyšší, než se uvádí
Článek Za zpackaný odchod z Afghánistánu může Trump. Nyní přišla jeho reakce se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden