Problém Tesly s neprodanými skladovými auty je skutečný, znovu zlevňuje až o 214 tisíc Kč
RSS

Problém Tesly s neprodanými skladovými auty je skutečný, znovu zlevňuje až o 214 tisíc Kč

PETR MILER
Už potřetí v letošním roce se americká automobilka uchyluje k výrazným slevám a tentokrát jde o všechny její modely. Z posunů cen je patrné, jaké se jí nedaří prodat především.
 

 
Akcie Tesly v posledních dnech navzdory obecně spíše pozitivní náladě na trhu rychle ztrácí hodnotu . Děje se tak v reakci na kvartální prodejní výsledky automobilky, které jsou sice rekordní a vyrovnaly očekávání analytiků, současně ale ukazují, že firma soustavně vyrábí více aut, než dokáže prodat. Podle odhadů jen za poslední tři kvartály  nakupila na skladech už 75 tisíc vozů , což je problém hned z několika úhlů pohledu.
Jednak nikdo nemá rád skladové zásoby, stojí peníze z hlediska výroby, nepřináší žádné příjmy a samotné skladování i riziko časového zastarání přináší další výdaje. Obavy investorů ale pramení z něčeho jiného – že má automobilka problém prodávat tolik, kolik vyrábí a k tomu rozjíždí výrobu v dalších fabrikách. Pokud tedy bude chtít trend růstu skladových zásob zastavit, bude to volat po jediném, po slevách. A ty znamenají hned dvojitou ránu, neboť přinesou nižší marže nejen v případě už vyrobených, ale také v případě nově vyráběných vozů.
Přesně to se nyní děje. Tesle nezbývá, než se smířit s nižšími maržemi, nižšími zisky na jednotku produkce a honit objem. Má to i své výhody, ale také svá úskalí. A přesně těch se investoři bojí. Že nikoli neoprávněně, dokazuje další kolo slev.
Tesla se už potřetí v letošním roce rozhodla masivně zlevnit a tentokrát jde o celé její portfolio. Změny se liší typ od typu a začínají na 1 000 dolarů (asi 21 400 Kč) v případě Modelu 3, u dříve nezlevněného Modelu Y o 2 000 USD (42 800 Kč), u Modelu S jde už o 5 000 USD (asi 107 tisíc Kč) a o masivních 10 000 USD (214 tisíc Kč) u Modelu X. Zrovna nezájem o tyto dva nejstarší vozy v současném portfoliu značky byl z kvartálních výsledků jasně patrný. Zmíněné posuny platí v tuto chvíli pro USA, změny cen se ale obvykle obdobným způsobem promítají i do nabídky značky ve zbytku světa, na přesnější data si ale ještě musíme počkat.
Dá se očekávat, že tento krok prodeje Tesly rozhýbou, stejně jako budou motivovat k podobným krokům konkurenci. To je obecně dobře, pro Teslu ne až tak. Objem produkce je hezký, ale každý v obchodě raději prodává jednu věc s marží milion korun než milion věcí s marží jedna koruna.
 


  Petr Miler

The post Problém Tesly s neprodanými skladovými auty je skutečný, znovu zlevňuje až o 214 tisíc Kč first appeared on .


Nejčtenější za týden