Pentagon buduje novou tajnou soudní síň na Guantánamu
RSS

Pentagon buduje novou tajnou soudní síň na Guantánamu

Koncepce počítá s tím, že od poloviny roku 2023 budou moci vést řízení dva vojenští soudci současně. (Foto: Flickr)







Pentagon buduje druhou soudní síň pro soudní procesy s válečnými zločinci na základně Guantánamo , která vyloučí veřejnost ze soudní síně, což je poslední krok směrem k utajení téměř 20 let trvajícího zadržování.



Nová soudní síň umožní dvěma vojenským soudcům vést řízení současně od roku 2023.




Nejstarší vězeň z Gitma propuštěn po 20 letech bez obvinění
Při těchto příležitostech by Chálid Šajch Mohammed a další čtyři muži, kteří jsou obviněni ze zosnování útoků z 11. září 2001, měli mít slyšení ve stávající komoře, která má galerii pro veřejnost.



Menší případy by se konaly v nové síni za 4 miliony dolarů. Veřejnost, která by chtěla sledovat jednání na Guantánamu, by měla možnost sledovat zpožděný videopřenos v samostatné budově.



Jedná se o poslední ústup od transparentnosti v již tak tajných případech týkajících se národní bezpečnosti na základně, kde armáda a zpravodajské služby omezují to, co může veřejnost vidět. To zahrnuje zákaz fotografování míst, která byla kdysi běžně ukazována návštěvníkům, a prohlášení přeplněných i vyprázdněných válečných věznic za nepřístupné reportérům.




„Bidenova zločinecká rodina, podvody a vojenské tribunály.“ Informace od manželky soudce
V současném sále válečného soudu na Guantánamu, který byl otevřen v roce 2008, slyší veřejnost sledující jednání v přímém přenosu zvuk se 40sekundovým zpožděním, což je dostatečná doba na to, aby soudce nebo bezpečnostní pracovník ztlumil zvuk, pokud má podezření, že bylo řečeno něco tajného.



Díky tomu mohli diváci na galerii v lednu 2013 vidět nechápavý pohled armádního soudce poté, co CIA na dálku přerušila videopřenosy z jednání. Jindy zase pouze pozorovatelé v místnosti viděli, jak strážní přivádějí k soudu nespolupracujícího obžalovaného připoutaného k poutacímu křeslu a za ním jde voják, který mu nese protézu nohy.



V roce 2018 strážci připravili v soudní síni nemocniční lůžko pro postiženého obžalovaného, které nebylo vidět na videozáznamech.




Taliban jmenoval bývalého vězně z Guantánama dočasným ministrem obrany
V nové soudní síni, která je označována za úsporné opatření, však taková galerie není. Do nové síně budou smět pouze osoby s prověrkou na stupeň tajné, jako jsou příslušníci zpravodajské komunity a speciálně prověření strážci a právníci.



Pracovníci soudu navrhují jako řešení „ virtuální galerii se současným zobrazením několika úhlů kamer“, uvedl Ron Flesvig, mluvčí Úřadu vojenských komisí. Veřejnost by tam byla eskortována, aby mohla sledovat jednání přenášené se 40sekundovým zpožděním.



Zdroj: nytimes.com
Článek Pentagon buduje novou tajnou soudní síň na Guantánamu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden