Další přísně tajné dokumenty online: Od Ukrajiny přes Blízký východ až po Čínu
RSS

Další přísně tajné dokumenty online: Od Ukrajiny přes Blízký východ až po Čínu

Po původním odhalení, že se na internetu objevily poznámky týkající se americké strategie ve válce na Ukrajině, včetně materiálů označených jako „Přísně tajné“ , se objevují zprávy o rozsáhlejším úniku dokumentů a přísně tajných materiálů.







Tentokrát se zdá, že únik je rozsáhlejší: „Na stránkách sociálních médií se v pátek objevila nová várka utajovaných dokumentů, které zřejmě podrobně popisují americká národní bezpečnostní tajemství od Ukrajiny přes Blízký východ až po Čínu, což znepokojilo Pentagon a vneslo zmatek do situace, která Bidenovu administrativu zřejmě zaskočila,“ uvedl v pátek večer deník The New York Times.



„Rozsah úniku – podle analytiků mohlo být získáno více než 100 dokumentů – spolu s citlivostí samotných dokumentů by mohl být nesmírně škodlivý, uvedli američtí představitelé,“ pokračuje zpráva.




Seymour Hersh: CIA podstrčila příběh o utajení Nord Streamu
Jeden z vysokých zpravodajských úředníků byl ve zprávě citován, že únik je „noční můrou pro Five Eyes“ – s odkazem na země sdílející zpravodajské informace, tedy USA, Velkou Británii, Kanadu, Austrálii a Nový Zéland.



Stejně jako v případě válečných plánů na Ukrajině, o nichž dříve informoval deník Times, se některé z těchto nejnovějších dokumentů objevily na Twitteru a dalších sociálních sítích a obsahují zprávy označené jedním z nejvyšších stupňů utajení „Tajné/NoForn“ – což znamená, že jsou dostatečně citlivé na to, aby nemohly být sdíleny ani se zahraničními spojenci.



Zajímavé je, že NY Times poznamenávají, že jeden ze zpravodajských slajdů, který koluje, obsahuje „alarmující hodnocení slábnoucích schopností ukrajinské protivzdušné obrany“. Tyto úniky, z nichž některé se skutečně objevily na serveru Discord věnovaném diskusím o Minecraftu a dalších neobvyklých místech, však zahrnují více než původní obsah o válečném plánování na Ukrajině:




„Je to lež.“ Zelenskyj odmítl podíl na výbuchu na Nord Streamu
Zdá se však, že uniklé dokumenty jdou mnohem dál než jen k vysoce utajovaným materiálům o válečných plánech na Ukrajině. Podle bezpečnostních analytiků, kteří dokumenty padající na stránky sociálních médií prozkoumali, zahrnuje rostoucí množství dokumentů také citlivé instruktážní snímky o Číně, vojenském divadle v Indopacifiku, Blízkém východě a terorismu.



Zpráva cituje jednoho z analytiků, který varuje, že se pravděpodobně jedná o „špičku ledovce“ a že se blíží další velké úniky, nebo k nim možná již došlo, což by mohlo začít konkurovat „Pentagon Papers“ z doby vietnamské války.



Citován byl také bývalý vysoký úředník Pentagonu Mick Mulroy, který uvedl, že by to možná mohlo ztížit ukrajinské vojenské plánování vzhledem k tomu, že „mnohé z těchto dokumentů byly obrázky“ , a tak „se zdá, že šlo o záměrný únik provedený někým, kdo chtěl poškodit úsilí Ukrajiny, USA a NATO“.




Výbušná zpráva potvrzuje rozsáhlou „skrytou síť“ špionů a komand CIA na Ukrajině
Toto hodnocení naznačuje, že únik pochází zevnitř spojeneckých sil, a nikoli od zahraničního protivníka, přestože američtí představitelé obviňují na internetu subjekty napojené na Rusko, že jsou hlavními šiřiteli uniklých dokumentů.



Američtí představitelé rovněž varují, že některé dokumenty mohly být digitálně upraveny tak, aby více odpovídaly prokremelskému narativu, jak jsme podrobně popsali dříve. Společnost Twitter připustila, že ji američtí představitelé žádají, aby podnikla kroky k odstranění utajovaných materiálů z platformy.



Rostou obavy, že úniky mohou pocházet z ukrajinské armády…




Bývalý agent CIA přiznal, že je demokracie nezajímá
Ukraine sought to prevent military leaks after NATO assistance plans reportedly appeared on social media. A Ukrainian official told @Reuters the documents contained a ‚very large amount of fictitious information‘ https://t.co/EMu3ft8oSb pic.twitter.com/E0mBY5SRmT — Reuters (@Reuters) April 8, 2023 Představitelé Pentagonu a amerických zpravodajských služeb se v rámci probíhajícího vyšetřování rovněž snaží odhalit zdroj úniku. Je pravděpodobné, že to povede k větší kontrole Kyjeva a toho, jak jeho velitelská struktura nakládá s citlivými údaji sdílenými z Pentagonu.



Zdroj: nytimes.com
Článek Další přísně tajné dokumenty online: Od Ukrajiny přes Blízký východ až po Čínu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden